array(0) {
}
        
    
Menu
0.95%
Τζίρος: 113.22 εκατ.

Αλλαγές στην Υγεία τον Φεβρουάριο σε ραντεβού με γιατρούς και συνταγές

Comments

Σε περιόδους μίας προδιαγεγραμμένης αδυναμίας τζίρων και μειωμένου ενδιαφέροντος για το Χρηματιστήριο, πολλές φορές παρουσιάζονται ευκαιρίες ανάλυσης υγειών χρηματιστηριακών συμπεριφορών που αναδεικνύουν τις ατέλειες του δικού μας συστήματος, μέσα από την ανάδειξη ενδιαφερουσών λειτουργιών των διεθνών αγορών.

Κινήσεις όμως, που αν παρατηρούντο στα εγχώρια δρόμενα, σίγουρα θα προκαλούσαν ακόμα μεγαλύτερες στρεβλότητες από αυτές που παρουσιάσει μία ρηχή αγορά όπως το ΧΑΑ.

1

 Ο στόχος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου για έξοδο από το τέλμα της σχετικής αφάνειας και συγκέντρωσης μέσω αλλαγής του Κανονισμού, καταδεικνύει για άλλη μία φορά πως γίνεται λάθος ανάγνωση του προβλήματος.

Κινήσεις που σε άλλες αγορές αποτελούν εκ των βασικών δομών για το τι αναδεικνύει την λειτουργία ενός υγιούς χρηματιστηρίου, όπως “δικαιώματα μειοψηφίας”, “επιθετικές εξαγορές” και “λευκοί ιππότες”, στο ΧΑΑ φαντάζουν σαν εξωτικές έννοιες.

Αγορά που ενώ ευαγγελίζεται την ανάδειξη της υγείας της οικονομίας, αυτή απλά “υπάρχει” για να αναδεικνύει αφενός την υποχρεωτικότητα της συμμετοχής διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, αφετέρου την προνομιακή θέση των ελάχιστων εταιριών που αυτή της στιγμή διαπραγματεύονται «κανονικά» στο ταμπλό, είναι αγορά μόνον στην θεωρία.

Η έννοια της κανονικότητας δυστυχώς έχει άλλο νόημα όταν μιλάμε για ξένες αγορές και άλλο όταν προσπαθούμε να αναλύσουμε το ΧΑΑ, όπου νέες εισαγωγές δεν εμφανίζονται ενώ οι μετοχές αρκετών μικρών εταιριών είναι συγκεντρωμένες σε ελάχιστους μετόχους που θεωρούν ότι η αδυναμία πρόσβασης στο ευρύ επενδυτικό κοινό καθίσταται αυτοσκοπός επιβίωσης.

Για πράσινο αποτύπωμα και ESG θα είναι ουτοπία να συζητάμε στην παρούσα φάση. Άσχετα από το γεγονός ότι έχει γίνει σημαντική νομοθετική δουλειά από την ΕΚ προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναδεικνύοντας την “κανονικότητα” των άλλων αγορών – χωρίς επικοινωνιακού τύπου αλλαγές των κανονισμών τους- δημοσιεύθηκε πρόσφατα η στρατηγική τοποθέτηση ενός Έλληνα εφοπλιστή στις εισηγμένες στο NASDAQ εταιρίες άλλης εφοπλιστικής οικογένειας.

Κίνηση που εύκολα μπορεί να λάβει τον χαρακτηρισμό, επενδυτική ή επιθετική ή ακτιβιστική.

Η επιδίωξη του “επιτιθέμενου” κυρίου Οικονόμου μέσω της Sphinx Investment Corp. για  την αλλαγή πολιτικής των εισηγμένων Performance Shipping Inc. και OceanPal της οικογένειας Παληού, που χαρακτηρίζονται εχθρικές προς τους μετόχους μειοψηφίας, αποτελεί την ουσιαστική βάση φιλοσοφίας λειτουργίας των αγορών.

Αν δεν επρόκειτο βέβαια για γνωστούς εφοπλιστές, ίσως ποτέ να μην μαθαίναμε για τις επιθετικές επενδυτικές κινήσεις του κυρίου Οικονόμου. Αν δε τύχαινε να είμαστε εξοικειωμένοι με τις διεθνείς πρακτικές, ίσως να μην μας έκανε καμία εντύπωση. Καπιταλισμό έχουμε άλλωστε. Η ανάδειξη όμως των κινήσεων αυτών μας βοηθάει να κατανοήσουμε – έστω και δια της τεθλασμένης – την γύμνια του ΧΑΑ ως προς την αδυναμία σε πολλές περιπτώσεις της υγιούς υποστήριξης των δικαιωμάτων μειοψηφίας από διοικήσεις που αδυνατούν να λειτουργήσουν με βάση την πραγματική μετοχική ιδέα.

Αν εξαιρέσουμε τις εταιρίες που διαχρονικά τιμούν τους μετόχους τους με διανομή σημαντικών μερισμάτων, η προσέγγιση της λειτουργίας των περισσότερων μικρομεσαίων εισηγμένων – με σημαντική συγκέντρωση των μετοχών σε λίγους μετόχους – σε άλλα χρηματιστήρια θα τις έθετε εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η επιθετική κίνηση του κ. Οικονόμου παρουσιάζει αυτήν ακριβώς την βάση ενδιαφέροντος για όποιον παρακολουθήσει τις αναφορές των κινήσεων αυτών στην καθημερινή ειδησεογραφία.

Το βασικό στοιχείο όμως που προκύπτει από την διαμάχη αυτή είναι η θεσμοθετημένη δυνατότητα στις αναπτυγμένες αγορές των μετόχων μειοψηφίας να διεκδικούν την σωστή λειτουργία μίας εισηγμένης εταιρίας.

Ακόμα και αν πρόκειται για κινήσεις με στόχο την αποκομιδή επενδυτικού κέρδους από τον «επιτιθέμενο».

Δυστυχώς, η μορφή του ΧΑΑ σήμερα δεν επιτρέπει την ανάδειξη τόσο αυτής, όσο και άλλων μορφών της υγιών διεργασιών.

Εάν η διοίκηση του Χρηματιστηρίου επιθυμεί να εφαρμόσει έναν νέο Κανονισμό για την ελάχιστη κεφαλαιοποίηση και διασπορά θα έπρεπε πρώτα να πρωτεραιοποίηση τις κινήσεις της προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αγοράς.

Να διευρύνει τον αριθμό των εισηγμένων και να δημιουργήσει ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές που άλλωστε αποτελεί και στόχο του Πρωθυπουργού.

Μόνον τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις υγιούς αναπτυσσόμενης αγοράς.

Θα έπρεπε να εκτιμηθεί το γεγονός ότι τυχόν εφαρμογή ενός ορθού κατά τα άλλα κανονιστικού πλαισίου χωρίς την απαραίτητη δυναμική, θα δημιουργήσει το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Η φυγή εταιριών από το ταμπλό που θα έχουν το «πιστόλι στον κρόταφο» ίσως αποτελέσει έκπληξη δυσάρεστη για όλους όσους ασχολούνται με την αγορά.

Εκτός αν βέβαια η στόχευση του νέου Κανονισμού είναι μονοδιάστατη ως προς την δημιουργία βάσης εισαγωγής ναυτιλιακών εταιριών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων η χρηματιστηριακή πορεία των οποίων μπορεί να συντηρηθεί μόνον από διεθνή funds.

Ίσως η διοίκηση του Χρηματιστηρίου να μην προβληματίζεται από την εισαγωγή υπεράκτιων ναυτιλιακών εταιριών με ένα ή δύο πλοία, αλλά με κεφαλαιοποίηση 40 εκατομμύρια.

Ίσως πάλι η περίπτωση αυτή να εκλαμβάνεται ως «κανονικότητα» ελλείψει άλλων επιλογών.  Ίσως όμως, αν είχε ξεκινήσει από την σχετικά νέα διοίκηση του Χρηματιστηρίου για μία διεργασία που στις αναπτυγμένες αγορές ονομάζεται «pre listing” να υπήρχε η δυνατότητα σήμερα να μιλάμε για εξοικείωση εταιριών – ειδικά της περιφέρειας – με το χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα θα είχαν τοποθετηθεί οι βάσεις για την διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος με ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές.

Οι αγορές έχουν συγκεκριμένους κανόνες ανάπτυξης όμως. Όπως συγκεκριμένος είναι και ο λόγος που αυτές αναπτύσσονται σε άλλες χώρες.

Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός ως γνώστης πρέπει να αποκτήσει ίδια άποψη και να μην επαναπαύεται σε road shows και επικοινωνιακού χαρακτήρα προσεγγίσεις.

Μπορεί να υπάρχει καλή προαίρεση από πλευράς του στον τομέα αυτό. Είναι ανάγκη όμως να πληροφορηθεί πως η παρατηρούμενη πολιτική και στόχευση ανάπτυξης είναι λανθασμένη.

Καλό το κανονιστικό πλαίσιο.

Όμως, πρώτα δημιουργείς αγορά  που να αποτρέπει περιπτώσεις μετοχικών κινήσεων όπως «Μαθιός» και “Allumil” ή παλαιότερα της τράπεζας Αττικής και μετά διαμορφώνεις πλαίσιο εξυγίανση που σε κάποια φάση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε συρρίκνωση.

Ας είναι καλά η επιτυχημένη εισαγωγή της τράπεζας “Optima” και η σταθερή πορεία της μετοχής της που έδειξε τον δρόμο.

Η διοίκηση του ΧΑΑ απλά πρέπει να τον περπατήσει!

Διαβάστε επίσης

Άρθρο παρέμβαση: Να βάλουν οι τράπεζες χρήματα για να στηριχθεί το ελληνικό χρηματιστήριο

Ebury: Το δολάριο κάνει ένα διάλειμμα από το ράλι του, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εξακολουθούν να αυξάνονται

Τι προβλέπουν Capital Economics, ING, UniCredit Bank, BofA και JP Morgan για την ελληνική οικονομία

________________­_______

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των Cenergy, ΔΕΗ, Ideal και OTE
Wall Street: Κέρδη 2,2% για την εβδομάδα ο Dow Jones παρά τη διόρθωση της Παρασκευής
Wall Street: Σε νέο ρεκόρ ο S&P 500 καθώς ο Τραμπ απαιτεί μείωση επιτοκίων και τιμών πετρελαίου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στην Υγεία τον Φεβρουάριο σε ραντεβού με γιατρούς και συνταγές
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη: «Κομμάτια του εαυτού μου» στο Κολλέγιο
Σε τίποτα δεν χρησιμεύουν πλέον οι επόμενες ψηφοφορίες για την Προεδρίας
Δακρυγόνο αντί για οξυγόνο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Συνάντηση Θεόδωρου Σκυλακάκη με Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ στη Σαουδική Αραβία – Τι θα συζητηθεί
Στην έξοδο 15.000 εκπαιδευτικοί – Ποιες κατηγορίες και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερη σύνταξη 
Το ράλι τραπεζών, Aktor και Attica, oι big shots της Alter Ego και η Optima bank, η ήττα του αναλυτή, το coast to coast του Μεγάλου, τα νέα μυστήρια με Χατζηδάκη και Μαντωνανάκη, ποιος είναι ο Ρουβάς των Telecoms, όλη η ΝΔ υπέρ Καπράλου και ο γάμος Χρυσής – Νικολάου
Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των Cenergy, ΔΕΗ, Ideal και OTE
Icon Energy ( Ισμήνη Παναγιωτίδη): Συγκέντρωσε 12 εκατ. δολάρια
Καπράλος VS Κούβελου: Σκληρό «ντέρμπι» για την προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής