Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Οι Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ ήρθαν για να μείνουν – 6 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε ειδικότητες αιχμής

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ποζάρει διαβάζοντας ένα βιβλίο

Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

Σε μία εποχή ραγδαίων αλλαγών στο οικονομικό και εργασιακό πεδίο, η αναζήτηση εργασίας, αλλά και εργαζομένων, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες προκλήσεις. Διανύουμε μία εποχή που η αγορά εργασίας είναι δυναμική, οι απαιτήσεις των εργοδοτών μεταβάλλονται και εξελίσσονται συνεχώς,  ενώ η πληροφορία διαχέεται με τέτοια ταχύτητα, που συχνά δεν είναι εφικτό να την παρακολουθήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο πως σύμφωνα με όλες τις έρευνες των τελευταίων ετών, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αναδεικνύεται ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη ΔΥΠΑ εστιάσαμε στο σχεδιασμό δράσεων που θα συμβάλλουν στην άμβλυνση του παραπάνω χάσματος, αλλά με «φρέσκα» ματιά και σύγχρονα  εργαλεία.

Με βασικό μας γνώμονα, να ταυτίσουμε τον φορέα στη συνείδηση των πολιτών, με την έννοια της απασχόλησης ξεπερνώντας το παρωχημένο στερεότυπο ότι αποτελεί έναν επιδοματικό οργανισμό, «απομονωμένο» από τις σύγχρονες εργασιακές ανάγκες.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι «Ημέρες Καριέρας», μία δράση που στηρίχθηκε από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ακριβώς γιατί «υπηρετεί» ένα νέο μοντέλο αναζήτησης και εύρεσης εργασίας, σε χρόνους που πριν από όχι και πολλά χρόνια, δεν ήταν ούτε προς συζήτηση. Παράλληλα αυτή η πρωτοβουλία που είναι πλέον θεσμός, έχει συμβάλει στο να αναπτύξουμε ως ΔΥΠΑ μία ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με επιχειρήσεις εγνωσμένου κύρους και προσφοράς.

Η αμφίδρομη αυτή σχέση εμπιστοσύνης αποδεικνύεται και από το γεγονός πως, στην 33η εκδήλωση μας που θα γίνει την άλλη εβδομάδα στις 18 και 19 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει συμμετοχή έφτασε τις 190, από όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 6.000 σε ειδικότητες αιχμής, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής επιχειρήσεων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας.

Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση των συμμετοχών δεν είναι τυχαία καθώς η «σοδειά» μας από αυτά τα 3 χρόνια που διοργανώνουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 32 Ημέρες Καριέρας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας  (Αθήνα,  Πειραιάς, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλος, Ιωάννινα Χαλκίδα, Ελευσίνα, Λαμία, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Τρίκαλα, Κόρινθος), εκ των οποίων οι 7στη Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβανομένων και των στοχευμένων στον Τουρισμό (2 εκδηλώσεις), στην Ψηφιακή και στην Γαλάζια Οικονομία.

Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει  πάνω από 1.650  επιχειρήσεις, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 7.500 επιβεβαιωμένες προσλήψεις, ενώ οι πολίτες που συμμετείχαν ξεπερνούν τους 55.000.  Να επισημάνω πως μέχρι το τέλος του έτους,  θα πραγματοποιηθούν  4 ακόμη Ημέρες Καριέρας σε Αθήνα,  Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα.

Είναι προφανές πως οι «Ημέρες Καριέρας» αναδύονται ως μια εξαιρετικά χρήσιμη πρωτοβουλία, προσφέροντας στους αναζητούντες εργασία μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με πιθανούς εργοδότες, να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς, χωρίς διαμεσολαβητές αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες παλαιού τύπου.

Παράλληλα αυτή η επιτυχία, σηματοδοτεί πως έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό η επιφυλακτικότητα του κόσμου του επιχειρείν απέναντι σε φορείς του δημοσίου. Αυτό το στοίχημα που βάλαμε από την αρχή της θητείας μας με πολλή δουλειά και στοχευμένες δράσεις  σιγά-σιγά το κερδίζουμε, καθώς πλέον εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, δεν αντιμετωπίζουν τη ΔΥΠΑ ως έναν δυσκίνητο φορέα με ξεπερασμένα εργαλεία, αλλά έναν άμεσο και αποτελεσματικό σύμμαχο, ο οποίος  αφουγκράζεται τις ανάγκες , τον παλμό και τις μεγάλες απαιτήσεις τους.

Διαβάστε επίσης

«Ημέρες Καριέρας» ΔΥΠΑ: Αριθμός ρεκόρ επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας – 18-19 Οκτωβρίου στην Αθήνα

ΔΥΠΑ: Συνεντεύξεις για 3.500 θέσεις εργασίας σε 150 επιχειρήσεις έδωσαν υποψήφιοι στις “Ημέρες Καριέρας” στη Θεσσαλονίκη

ΔΥΠΑ:120 επιχειρήσεις με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας» Θεσσαλονίκης – Ποιες οι ειδικότητες σε ζήτηση