Ανακοινώθηκαν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του Ιανουαρίου και τα έσοδα καλά κρατάνε. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν υπάρξει θριαμβολογίες.
Αν η εικόνα παραμείνει τόσο καλή και στο επόμενο δίμηνο, είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση. Πέρα από την αναγκαιότητα, οι ευρωεκλογές θα πλησιάζουν, εξάλλου.
Ας μην περιμένουμε, όμως, ότι ούριοι άνεμοι θα πνέουν σε όλη την διάρκεια το χρόνου. Η γεωπολιτική σύγκρουση στην Ευρώπη άρχισε να αλλάζει την εικόνα, καθώς από τη μία μεριά ο πληθωρισμός και από την άλλη η στροφή προς τις αμυντικές δαπάνες, δημιουργούν ένα δύσκολα διαχειρίσιμο δίδυμο.
Ταυτόχρονα, ο συνεχιζόμενος και, ίσως, κλιμακούμενος πόλεμος στο Ισραήλ, έχει φέρει επιπτώσεις στο κόστος των μεταφορών ειδικά στην Ευρώπη— οπότε στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να εμφανιστεί νέα πίεση στις τιμές που θα προέρχεται και πάλι από την πλευρά της παραγωγής.
Το 2024 θα χαρακτηριστεί έτσι από τις γεωπολιτικές και πολιτικές εξελίξεις, όπου από το καλοκαίρι και μετά, τα γεγονότα στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ενώ η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ίσως μπορεί να προχωρήσει σε μία νέα μείωση των επιτοκίων, οι αγορές ήδη ανησυχούν για την δημοσιονομική πορεία και τις ευρύτερες επιπτώσεις της.
Η εκτίμηση είναι πως άσχετα αν θα εκλεγεί ο Biden ή ο Tramp, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Από την πλευρά των Δημοκρατικών λόγω της αύξησης των δαπανών – εκτός κι αν από θαύμα υπάρξει συμφωνία για αύξηση της φορολογίας στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια.
Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων λόγω της πολιτικής μείωσης των φόρων, που προφανώς μειώνει τα έσοδα. Παράλληλα, η επιβολή δασμών (που τόσο υποστηρίζουν) και η δήλωση του Tramp πως θα διατηρήσει τις φορολογικές μειώσεις που κανονικά εκπνέουν το 2025, θα ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Επειδή κυριαρχεί ήδη, και στο άμεσο μέλλον θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, η αβεβαιότητα, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά χρεόγραφα, με τις ΗΠΑ να είναι οι πρώτες – οπότε σταδιακά οι επιπτώσεις θα επεκταθούν και στις άλλες οικονομίες. Τα ελλείμματα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και η υπερβολική άνοδος τους στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση της εκτίμησης ρίσκου—οπότε και σε αύξηση των επιτοκίων.
Τούτες τις ημέρες γίνεται πολύ συζήτηση για επιστροφή στην περίοδο των χαμηλών – ακόμη και αρνητικών—επιτοκίων και της άπλετης ρευστότητας. Το άμεσο παρελθόν μπορεί να έχει στοιχεία που στηρίζουν την συγκεκριμένη αισιοδοξία. Η εκτίμηση για το μέλλον τείνει προς την αντίθετη κατεύθυνση – οπότε και οι τρεις μεγάλες οικονομίες (ΗΠΑ, Κίνα, Ε.Ε. ως ζώνη του ευρώ) μπορεί να βρεθούν σε περιβάλλον όπου τα επιτόκια και άγουν και πάλι την ανοδική πορεία.
Η στήλη εξακολουθεί να υποστηρίζει την απαισιόδοξη έκβαση.
Διαβάστε επίσης:
Car of the Year τo Renault Scenic!
Γιώργος Στάσσης: Ανοίγει ο ενεργειακός διάδρομος με τη Ρουμανία
Deloitte: Ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στο ταλέντο από τα ΔΣ των επιχειρήσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί