Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Η έπαρση και ο εφησυχασμός είναι κακοί σύμβουλοι – ιδιαίτερα στην οικονομία

Αντώνης Κεφαλάς

Αντώνης Κεφαλάς

Παρά τις προειδοποιήσεις, ήταν ίσως αναπόφευκτο ότι το μέγεθος της βουλευτικής νίκης θα έφερνε σημάδια έπαρσης.

Σίγουρα, ως ένα βαθμό, αυτή η έπαρση είχε το δικό της μερίδιο στα μη και τόσο αναμενόμενα αποτελέσματα του δεύτερου κύκλου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ας ελπίσουμε ότι το πάθημά έγινε μάθημα.

Αυτά για την έπαρση στην πολιτική. Στην οικονομία, ο συνδυασμός της έπαρσης με τον εφησυχασμό μπορεί να αποβεί καταστροφικός. Η αναφορά γίνεται με την ευκαιρία της επενδυτικής αναβάθμισης που, δικαίως, χαιρετίστηκε ως θετική εξέλιξη από την κατά τεκμήριο κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Μερικοί, μάλιστα,  θεώρησαν ότι η αναβάθμιση είναι αυτή που σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων.

Το θέμα είναι ότι, τώρα, μαζί με τα όποια οφέλη έχουμε και μεγαλύτερους κινδύνους. Δεν αναφέρομαι στις ευρύτερες και απρόσμενες γεωπολιτικές εξελίξεις που έφερε μέσα σε λίγες ώρες μία τρομοκρατική οργάνωση – γεγονός που οφείλει να μας προβληματίσει έντονα ως προς το γεγονός ότι αυτού του τύπου οι οργανώσεις έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της Λερναίας Ύδρας και ταυτόχρονα να μπορούν να ανατρέπουν τους σχεδιασμούς κρατών εν ριπή οφθαλμού.

Επικεντρώνομαι στα δικά μας προβλήματα –πρωταρχικά στην οικονομία, πολλά από τα οποία δεν σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Συνοπτικά:

Άφησα τελευταίο το θέμα της επενδυτικής αναβάθμισης—που έχει δύο όψεις. Η μία είναι αυτή που  διαφημίζεται: η Ελλάς είναι τώρα όνομα που θα εμφανίζεται ως μία ακόμη γραμμή στις οθόνες των υπολογιστών, καθώς οι πανίσχυρες εταιρείες αξιολόγησης (που όλες μαζί απέτυχαν παταγωδώς να προβλέψουν την κρίση του 2008) τώρα «επιτρέπουν» στους επαγγελματίες επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα  στην χώρα μας.

Η άλλη όψη είναι η ακόλουθη:  δεν μιλάμε για άμεσες ξένες επενδύσεις – της μορφής του Greenfield investment – δηλαδή σε κτίρια και μηχανήματα, στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην εισαγωγή τεχνολογίας, αλλά για τοποθετήσεις σε ομόλογα και μετοχές. Καλοδεχούμενα, δεν λέω, και μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο. Οπωσδήποτε, άμεσα θα επηρεάσουν το κόστος δανεισμού της χώρας – αν και δεν θα δούμε σημαντικές αλλαγές επειδή οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση.

Το πρόβλημα είναι ότι αφενός η χώρα μας είναι τώρα ορατός προορισμός επένδυσης χαρτοφυλακίου, αφετέρου, όμως, θα βρίσκεται διαρκώς κάτω από ένα μικροσκόπιο μήπως και  σε μία κακή στιγμή χρειαστεί η άμεση αποεπένδυση. Με άλλα λόγια, η εξάρτηση μας από τις ροές ξένων κεφαλαίων θα είναι μεγαλύτερη και μαζί μεγαλύτερες οι αρνητικές επιπτώσεις από μία φυγή κεφαλαίων.

Οι γραμμές αυτές δεν γράφονται ως επιχειρηματολογία κατά της επενδυτικής αναβάθμισης ή κατά των ξένων κεφαλαίων. Γράφονται ως προειδοποίηση να μην παρασυρθούμε στην έπαρση «τα κάνουμε όλα καλά» και έτσι «εφησυχάσουμε». Τα αμέσως επόμενα χρόνια θα χαρακτηριστούν από την περαιτέρω συρρίκνωση της παγκοσμιοποίησης και τον σοβαρό περιορισμό της απήχησης της πολυπολιτισμικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι μικρές χώρες θα χρειαστούν και ισχυρούς συμμάχους, και ισχυρή παραγωγική βάση, και ισχυρές κυβερνήσεις. Πάνω απ’ όλα επαγρύπνηση και τα μάτια καρφωμένα μπροστά.

Στην ευφορία της στιγμής, ας μην μας διαφύγει αυτή η απλή αλήθεια.

Διαβάστε επίσης

Πώς το πολιτικό-ιδεολογικό παιγνίδι στις ΗΠΑ παίζει με την καταστροφή όλων μας