• Άρθρα

    Η δικαίωση του mononews για τους Κουτσολιούτσους και η πραγματική τιμωρία τους – Άρθρο παρέμβαση

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ηταν Μάιος του 2018 όταν το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management, ξεσκέπαζε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην Ελλάδα, το γνωστό πλέον και ως «σκάνδαλο Folli Follie». Και είναι η αρχή του τέλους για μια δυναστεία στο χώρο του εμπορίου που χτίστηκε σε πήλινα πόδια.

    Ή για να χρησιμοποιήσω τους όρους του δικαστηρίου, πάνω σε «πλαστά» στοιχεία, σε απάτες, σε χειραγώγηση της αγοράς, σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης.

    Είναι οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ο ιδρυτής του κολοσσού των ακριβών faux bijoux Δημήτρης Κουτσολιούτσος, και φυσικά ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και η σιδηρά κυρία των Folli Follie, Καίτη Κουτσολιούτσου.

    Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή αλλά θα εκτίσουν την ποινή τους με κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας, ωστόσο, το ότι θα δουν το γιο τους, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να περνά την πόρτα της φυλακής, είναι μεγάλο πλήγμα.

    Και ίσως είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για ένα έγκλημα που, πάντως, οργάνωσαν και εκτέλεσαν όλα τα μέλη της οικογένειας με κάποιους συνεργάτες τους.

    Η καταδίκη τους από το δικαστήριο και οι ποινές που τους επιβλήθηκαν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε το σκάνδαλο και δεν μπορεί πλέον να το αμφισβητήσει κανείς.

    Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; Διότι από την πρώτη ημέρα που η υπόθεση της Folli Follie είδε το φως της δημοσιότητας το mononews πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη αυτής της τεράστιας απάτης.

    Με δεκάδες ρεπορτάζ, με εμπεριστατωμένη αρθρογραφία, με αποκαλυπτικά στοιχεία που φώτισαν όλες τις πλευρές του σκανδάλου, και πιστεύω, βοήθησαν τις δικαστικές αρχές να προχωρήσουν στην διερεύνηση της υπόθεσης.

    Μπορεί να άργησε η απονομή της δικαιοσύνης, όμως, ο πέλεκυς ήταν βαρύς, ακόμη κι αν οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τη σοβαρή κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

    Ωστόσο, το mononews δεν σταμάτησε να ερευνά το σκάνδαλο και να βγάζει συνεχώς αποκλειστικά. Ακόμη κι όταν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είχαν «κουραστεί» από τους Κουτσολιούτσους, εμείς επιμείναμε να φωτίζουμε τις σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης.

    Μέχρι την τελευταία ημέρα της δίκης…

    Όχι από εμμονή, αλλά ξεκάθαρα διότι ήταν (και είναι) ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων με διεθνές προεκτάσεις, που εκτός από τη ζημιά που προκάλεσε σε ομολογιούχους και επενδυτές, εξευτέλισε την Ελλάδα στο εξωτερικό.

    Ειδικά η αργοπορία της δικαστικής διερεύνησης και της πρωτόδικης απόφασης ενίσχυσε το αίσθημα της ατιμωρησίας.

    Η κοινωνική απαξία

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όμως. Οι κατηγορούμενοι είναι στη θέση που ανήκουν με τη βούλα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης που δεν φοβήθηκε τίποτε και κανέναν, που άντεξε στις σκόπιμες επιθέσεις, που ξεπέρασε τις πολύμηνες αποχές των δικηγόρων και που ερεύνησε μέχρι κεραίας το σκάνδαλο.

    Και που τιμώρησε όπως άξιζε τους Κουτσολιούτσους.

    Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνον οι ποινές που θα εκτίσουν στο πολυτελές σπίτι ή στη φυλακή οι καταδικασθέντες.

    Είναι η κοινωνική απαξία που υφίστανται πλέον. Οι μεγάλοι και τρανοί Κουτσολιούτσοι, με τα εκατοντάδες εκατομμύρια, τις βίλες, τα κότερα, τα ελικόπτερα, τον πολυτελή βίο και τα χλιδάτα πάρτι στις Σπέτσες, φέρουν πλέον τον τίτλο του εγκληματία.

    Του κατάδικου, του απατεώνα που πρωτόδικα βεβαίως, τιμωρήθηκε με βάση την κρίση του δικαστηρίου. Αυτή είναι η πραγματική τιμωρία τους, ειδικά για τον Δημήτρη και την Καίτη Κουτσολιούτσου που βεβαίως δεν θα είναι σε περιορισμό σε ένα δυάρι στην Κυψέλη, αλλά κάπου πολύ καλύτερα.

    Η ιστορία έγραψε και ίσως αυτό να είναι ένα καλό μάθημα και για άλλους επιχειρηματίες, διάσημους και μη, που σκέφτονται να στήσουν τέτοιες απάτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριακόπουλος (Ένωση Ελλήνων Επενδυτών) για Folli Follie: Τεράστιας σημασίας η απόφαση για την Κεφαλαιαγορά και την οικονομία
    Δίκη Folli Follie: Δεσμευμένη παραμένει η περιουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου και της FF
    Δίκη Folli Follie: Βαριές ποινές για την οικογένεια Κουτσολιούτσου
     



    ΣΧΟΛΙΑ