Τα γεγονότα της 1ης περιόδου θα προδικάσουν και την συνέχεια του έτους. Κυρίαρχο στοιχείο για την εξέλιξη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, είναι το αποτέλεσμα των 2πλων επερχόμενων εκλογών. Αν διασφαλιστεί μια ομαλή οικονομική συνέχεια, τόσο σε μάκρο όσο και σε μικρό επίπεδο, εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου διεθνούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, τότε το 2ο εξάμηνο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη αισιοδοξία, παρά τους παγκόσμιους «μαύρους κύκνους» που καιροφυλακτούν..
Σε περίπτωση παρατεταμένης εσωτερικής πολιτικό-οικονομικής αστάθειας και με δεδομένο το εύφλεκτο Διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, ειδικά στην περιοχή μας, τότε η αυξημένη μεταβλητότητα θα κυριαρχήσει λόγω και της ρηχότητας της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ειδικά αν οι ξένοι επενδυτές αντιληφθούν ότι η ομαλή κυβερνησιμότητα θα απαιτήσει πολλούς & ετερόκλητους συμμετέχοντες.
Η αυξημένη μεταβλητότητα όμως υποβοηθάτε και λόγω των πολλών αστάθμητων παραγόντων που συνεχίζουν να επικρατούν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα όπως ο υψηλός πληθωρισμός, που παρά την ελαφρά πτώση του, δεν φαίνεται να είναι τόσο παροδικός όσο πίστευαν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου.
Επιπλέον οι γεωπολιτικές κρίσεις δεν φαίνονται προς το παρόν να εξομαλύνονται, αντιθέτως μάλιστα νέα μέτωπα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο υποβόσκουν, συνεχίζοντας να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το ενεργειακό κόστος & διαταράσσοντας τόσο τις γραμμές παραγωγής όσο & τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως μέσω εκτίναξης του κόστους ενέργειας & των Α’ Υλών, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα τους, άγνωστο ακόμα σε ποιο βαθμό, αφού από ένα σημείο και μετά η μετάθεση του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές θα αρχίζει να πιέζει και την καταναλωτική δαπάνη.
Τυχόν αυξημένος ρυθμός ποσοτικής σύσφιξης τόσο από την FED όσο και από την ΕΚΤ, θα επιβαρύνει αναπόφευκτα τα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, τόσο σε κρατικά όσο και στο εταιρικά χρέη, με μεγάλους χαμένους τις αναδυόμενες οικονομίες & τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών.
Στα θετικά της νέας χρονιάς για την Ελλάδα, θα πρέπει να αναφερθούν η συνεχιζόμενη ροή χρήματος από τα υφιστάμενα πακέτα ανάκαμψης, που θα συνεχίσουν να καλύπτουν μεγάλο κομμάτι του ελλείμματος των επενδύσεων. Αν και εκτίμηση μας είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι θα απορροφηθεί από μικρό αριθμό μεγάλων ομίλων και δεν θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας, η θετική επίδραση είναι εμφανής.
Επιπλέον η φετινή εξαιρετική τουριστική περίοδος, φαίνεται ότι έχει αρκετές πιθανότητες να επαναληφθεί αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικά αρνητικό..
Συμπερασματικά, παρά τις θετικές εκτιμήσεις και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, την αξιόλογη ανθεκτικότητα & προσαρμοστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, η νέα χρονιά αναμένεται ταραχώδης & με αυξημένη μεταβλητότητα ειδικά το 1ο εξάμηνο.
Αυτή θα καθοριστεί κυρίως από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την πορεία του πληθωρισμού τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, καθώς και από τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του από τις κεντρικές τράπεζες.
Η επίτευξη των φετινών υψηλών κερδών του 2022 και το 2023 εκτιμάτε δύσκολη για αρκετούς κλάδους, κυρίως όσους είναι ενεργοβόροι και με μεγάλη συμμετοχή εισαγόμενων Ά Υλών.
Οι 1100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη μπορεί να είναι ένας εφικτός στόχος σε ένα αισιόδοξο σενάριο αν δεν ισχύσει “ο νόμος του Murphy” και υπάρξει έγκυρη διάσπαση των 950 μονάδων.
Τυχόν πίεση χαμηλότερα των 780 μονάδων θα σηματοδοτήσει περαιτέρω χρονική ταλαιπωρία για την αγορά. Στο ενδιάμεσο εύρος η εκμετάλλευση της μεταβλητότητας συνιστάται με αυστηρά stop loss, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλές ιστορικά μερισματικές αποδόσεις & διοικήσεις που μακροπρόθεσμα δεν έχουν απογοητεύσει.
Το 2023 οι αποδόσεις θα βγαίνουν δυσκολότερα & με υψηλότερο αναλαμβανόμενο κίνδυνο, αλλά θα είναι υψηλές για όσους έχουν στρατηγική & υπομονή..
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Corporate/ Financial Advisor
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΙΟΒΕ: Στα €1,9 δισ. η αξία παραγωγής της βιομηχανίας φαρμάκου το 2022 – Ενισχυμένη κατά 16,1%
- Χρηματιστήριο: Σε περιπέτειες η αγορά – Νέα βουτιά στις τράπεζες – “Κρατάει” η Coca Cola
- 150.000 ασφαλισμένοι ένα βήμα πριν την «έξοδο» με μειωμένη σύνταξη – Παραδείγματα για κάθε κατηγορία
- Ebury: Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το δολάριο