array(0) {
}
        
    
Menu
0.04%
Τζίρος: 137.99 εκατ.

Καρδιαγγειακά: Την Τετάρτη τα sms για δωρεάν εξετάσεις – Τα 3 στάδια της δράσης

Comments

Όταν τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας καθορίζουν την πορεία της οικονομίας – το πότε θα λειτουργήσουν μαγαζιά εστιατόρια, ξενοδοχεία – τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι το θέμα της υγείας οφείλει να ενσωματωθεί στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.

Στην εποχή της μεταπολίτευσης, η λογική ήταν διαφορετική. Το θέμα αντιμετωπίστηκε πρωταρχικά σε ανθρώπινο επίπεδο και δευτερευόντως σε κομματικό. Ως σύγχρονη, η χώρα όφειλε να έχει εθνικό σύστημα υγείας και στη βάση αυτή κινήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Τα κομματικά πλεονέκτημα που προκύπταν ήταν, βέβαια, καλοδεχούμενα.

Προς το τέλος του 20ου αιώνα, το ΕΣΥ άρχισε να ξεχειλώνει. Η υγεία προσεγγίστηκε ως τομέας για την εξόρυξη αξίας, ως μέσο εύκολου πλουτισμού σε βάρος μάλιστα του κοινωνικού συνόλου.

Στην εποχή των μνημονίων το ΕΣΥ αντιμετωπίστηκε με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια. Η ανθρώπινη πλευρά του απλά ξεχάστηκε. Το μόνο που μέτραγε ήταν το μέγεθος του περιορισμού της δαπάνης, ως συνεισφορά στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της ανθρώπινης δυστυχίας και η μεταφορά δημόσιου κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στην Ελλάδα της δεκαετίας του 2010 η υγεία σχεδόν σταμάτησε να αποτελεί δημόσιο αγαθό.

Η πανδημία ανέδειξε την χρόνια παθογένεια του συστήματος από πλευράς κτιριακών υποδομών, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Ταυτόχρονα κατέδειξε και την μεγάλη ανικανότητα του συστήματος να ενσωματώσει στην λειτουργία του – στα διοικητικά και ιατρικά πρωτόκολλά του, στις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας – την σύγχρονη  τεχνολογία.

Το ψηφιακό έλλειμμα του πρέπει να είναι από τα μεγαλύτερα σε σύγκριση με τους άλλους τομείς της χώρας.

Αυτό το σύστημα που καταρρέει καλείται να διαχειριστεί την μεγαλύτερη πανδημία που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια και, ταυτόχρονα, να αντιμετωπίσει με επιστημονική επάρκεια και ανθρωπιά τις επόμενες κρίσεις που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, νέο μοντέλο συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, νέες διαδικασίες εισαγωγής τεχνολογικής προόδου και νέες μέθοδοι διοίκησης.

Ειδικά ως προς τη νοοτροπία, είναι απαραίτητη η συνειδητοποίηση ότι η υγεία είναι ταυτόχρονα θέμα οικονομικό και κοινωνικό. Για παράδειγμα, το κόστος της έγκαιρης διάγνωσης είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της θεραπείας και το κόστος της θεραπείας πολύ μικρότερο από το κόστος του θανάτου.

Σύμφωνα με Βρετανική έρευνα, οι θάνατοι από την αδυναμία των αντιβιοτικών να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία σε βάθος 30ετίας, 100 τρισ. δολάρια. Το κόστος της έρευνας και αντιμετώπισης του φαινομένου θα κόστιζε  γύρω στα 1,5 τρις. δολάρια.

Η χώρα μας σήμερα, εξακολουθεί να βλέπει την υγεία ως ένα πρόβλημα που λύνεται με μεγαλύτερη δαπάνη—σε κτίρια, μηχανήματα και προσωπικό. Μπορεί αυτό να είναι απαραίτητο. Αλλά, αν μείνουμε σ’ αυτό μόνο, θα χάσουμε την παρτίδα.

Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την έγκαιρη, προγραμματισμένη και καθολική για τον πληθυσμό διάγνωση, την εξ αποστάσεως διάγνωση– ακόμη και τις τυποποιημένες παρεμβατικές διαδικασίες.

Το σύγχρονο μάνατζμεντ επιβάλλει τον απόλυτο διαχωρισμό της διοίκησης από τις ιατρικές υπηρεσίες και την οικονομική αυτοτέλεια των τμημάτων.

Η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί  την παιδεία για να αναβαθμίσει τους τραυματιοφορείς σε «μικρούς» γιατρούς και την τεχνολογία για να μετατρέψει τα αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ σε μικρά κινητά νοσοκομεία.

Η μακρόχρονη προοπτική επιβάλει την συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με το κράτος να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να ενθαρρύνεται η γρήγορη εισαγωγή της τεχνολογίας στα πρωτόκολλα καθώς και η διάχυση της στην οικονομία.

Η ίδια προοπτική απαιτεί την προετοιμασία για την επόμενη πανδημία – που με απόλυτη σιγουριά θα έρθει. Απαιτείται από τώρα να προσδιοριστούν εκείνες οι επενδύσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη πλοήγηση στην διάρκεια της νέας κρίσης.

Λέγεται ότι η κυβέρνηση έχει επιφυλάξει για τον τομέα της υγείας σημαντική προτεραιότητα στα σχέδια που θα εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Λέγεται ότι στο προχθεσινό Ecofin, ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε έμφαση στην δράση αυτή.

Οι εξελίξεις θα αποδείξουν αν τα παπαγαλάκια αποτύπωσαν την πραγματικότητα. Στους τελευταίους 12 μήνες η ανθρωπότητα κατάφερε να τινάξει στον αέρα κάθε συντηρητική οικονομική ορθοδοξία.

Είναι καιρός να αποτινάξουμε και την παρωχημένη προσέγγιση που έχουμε για την υγεία.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης, Φάμελλος, Κανέλλη, Κωνσταντοπούλου – όλος ο θίασος ρεζίλι επί σκηνής
Η πώληση του ΟΛΘ η γεωπολιτική και η πραγματικότητα της ιδιωτικοποίησης
ΦΠΑ και γραφειοκρατία δύο θηλειές στον λαιμό της κυβέρνησης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρδιαγγειακά: Την Τετάρτη τα sms για δωρεάν εξετάσεις – Τα 3 στάδια της δράσης
Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των Cenergy, ΔΑΑ, Lamda, Motor Oil, Amazon, JPMogan και Dianna Shipping
Οι στρατηγικές επενδύσεις 400 εκατομμυρίων ευρώ που περιμένουν το «πράσινο φως»
Ο «ελέφαντας» των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη και η «εξαίρεση» της Ελλάδας: Απρόσμενο «δώρο» για τις ελληνικές αξιολογήσεις
Στην ίδια κλίμακα της ΕΑΣ οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Η κρίσιμη εβδομάδα για τράπεζες και ΟΤΕ, ο ευδιάθετος Μυτιληναίος, η ικανή και επίμονη manager Πέννυ Ζαγλαρίδου, τα κρυφά ραντεβού Χαρδαλιά, ο Σκέρτσος σε απομόνωση και η βίλα στο Ψυχικό που πωλείται 18 εκατ.
Γιατί ο Τραμπ βάζει «φωτιά» στα λιμενικά τέλη για τα κινεζικά πλοία – Ποιες ναυτιλιακές θα επηρεαστούν
Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για Ιππόδρομο, ξενοδοχεία και τη βιομηχανία ΣΕΡΚΟ
Γερμανικές εκλογές: Έτοιμος να παραιτηθεί ο Λίντερ αν οι Φιλελεύθεροι μείνουν εκτός βουλής
Τραμπ: Μεγάλη μέρα για τη Γερμανία και για τις ΗΠΑ