Η αποχώρηση από την Ελλάδα μεγάλης φαρμακευτικής ακούστηκε εκ νέου πριν από μερικές μέρες. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αδυνατεί να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με τους θανάτους COVID-19. Μέσα στον χαμό, πάντως, φαίνεται να έρχεται κανονικότητα στα συνέδρια.
Αποχώρηση από την Ελλάδα: «Ράδιο Αρβύλα» ή υπάρχει ουσία;
Οι νέες διατάξεις σχετικά με τον προσδιορισμό και την κατανομή του clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχουν οδηγήσει στα “κάγκελα” τiς επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου.
Πριν από μερικές μέρες μας μεταφέρθηκε ότι μία πολύ μεγάλη πολυεθνική εταιρία φαρμάκου έφτασε “στο αμήν” και σκέφτηκε την αποχώρηση, δηλαδή να δώσει το χαρτοφυλάκιό της σε άλλη πολυεθνική εταιρεία, η οποία ασχολείται με το κομμάτι της διανομής φαρμάκων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως η ίδια ουσιαστικά αποχωρεί.
Η κίνηση αυτή, ακόμη και ως φήμη αρκετά πιστευτή, είναι απόρροια της δύσκολης κατάστασης, στην οποία τονίζουν όλες οι πολυεθνικές ότι έχουν περιέλθει, εξαιτίας του τρόπου που, πλέον, θα κατανέμεται το clawback.
Έτσι, λοιπόν, δεν είναι παράλογο, μία πολυεθνική να μπει στη λογική να διανέμει τα φάρμακά της στην Ελλάδα μέσω κάποιου αντιπροσώπου, ο οποίος επί της ουσίας θα της δίνει σε συγκεκριμένο χρόνο χρήματα, για να αγοράζει τα σκευάσματα, και εκείνος θα έχει να ασχολείται με όλη την διαδικασία της διανομής, αλλά και με το δύσκολο κομμάτι του clawback.
Η εν λόγω εταιρεία διαθέτει μεγάλη γκάμα φαρμάκων και πλήττεται τόσο από τον διαχωρισμό του clawback για φάρμακα ιδιωτικών φαρμακείων και ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και από το νέο “νοσοκομειακό clawback”.
Να πούμε ότι η είδηση για την αποχώρηση μάλλον δεν θα επιβεβαιωθεί. Όμως το να κυκλοφορούν τέτοια νέα, δείχνει ότι η κατάσταση στην φαρμακευτική αγορά της χώρας είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.
Βελτιώσεις από τον ΕΟΦ στις διατάξεις για τα συνέδρια
Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε αναφερθεί στη γκρίνια των εταιρειών, που διοργανώνουν ιατρικά συνέδρια, καθώς παρά το γεγονός ότι πλέον δεν βρισκόμαστε σε φάση, όπου η πανδημία δημιουργεί περιορισμούς, οι φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι χορηγοί των συνεδριών αυτών, είχαν διατηρήσει το καθεστώς του χαμηλού budget για χορηγήσεις διοργάνωσης συνεδρίων.
Προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποια εξέλιξη, η οποία να βελτιώνει τις συνθήκες για τα συνέδρια στο κομμάτι των χορηγιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει γκρίνια από τις διοργανώτριες εταιρείες.
Η πρόεδρος της ένωσης των εταιρειών, που διοργανώνουν συνέδρια, κα Σίσσυ Λυγνού-Τρουπή, αναμένεται να κάνει σχετικές ενημερώσεις σε ένα κάλεσμα προς τους δημοσιογράφους υγείας μέσα στον Σεπτέμβριο.
Το κάλεσμα αυτό είχε προγραμματιστεί εδώ και περίπου δύο μήνες, αλλά αναβλήθηκε για διάφορους λόγους.
Εκείνο που μπορούμε να πούμε ότι έφερε κάποια μικρά χαμόγελα σε όσους οργανώνουν συνέδρια, είναι η τελευταία απόφαση του ΕΟΦ, που αφορά σε κάτι διαδικαστικό.
Τη μεταφέρουμε όπως την είδαμε στον ΕΟΦ:
«Η ομαλοποίηση στη διεξαγωγή των επιστημονικών εκδηλώσεων, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία COVID-19, οδηγεί επακόλουθα στο να αίρεται στη Διαδικτυακή Εφαρμογή του ΕΟΦ για θέματα Επιστημονικών Συνεδρίων η συνθήκη της υποβολής αιτήματος διεξαγωγής επιστημονικής εκδήλωσης έως και δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της επιστημονικής εκδήλωσης.
Εφεξής, η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για τη διεξαγωγή επιστημονικής εκδήλωσης ορίζεται έως και οκτώ (8) ημερολογιακές ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης».
Αυτά για την ώρα σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα των συνεδρίων.
Το έταξε, αλλά δεν το έπραξε ο Θεοκλής
Κανένας διαχωρισμός στις αιτίες των θανάτων, που συνδέονται ουσιαστικά ή όχι με τον κορωνοϊό, δεν πρόκειται να κάνει ο ΕΟΔΥ, αφήνοντας έτσι σε πρώτο πλάνο μόνο την αριθμητική καταγραφή.
Αν και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης είχε επισημάνει ότι θα προωθούσε μια αλλαγή στα στοιχεία, που δημοσιεύονται, ώστε να αναφέρεται ποιοι κατέληξαν αποκλειστικά από επιπλοκές του ιού και ποιοι από άλλη αιτία, αλλά έτυχε να έχουν και κορωνοϊό, τελικά μάλλον αυτό είναι δύσκολο να γίνει.
Το μόνο, που είδαμε στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση της επιδημίας, ήταν το ποσοστό των θανόντων με COVID-19, οι οποίοι πέθαναν πάνω από 29 ημέρες από την ημερομηνία της εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης.
Αυτό είναι το μόνο νέο και έγινε, όπως φαίνεται, για να επιβεβαιώσει την αναφορά πριν από αρκετούς μήνες του προέδρου του ΕΟΔΥ ότι, αν ακολουθούσαμε ένα άλλο μοντέλο καταγραφής των θανάτων, όπως κάνουν άλλες χώρες, τότε αυτοί θα ήταν λιγότεροι.
Κατά τα άλλα μάλλον ο κ. Ζαούτης δεν κατάφερε να βρει συνεργάσιμο υγειονομικό προσωπικό, για να κάνει τον διαχωρισμό των θανάτων με βάση τα πραγματικά αίτια. Βέβαια τώρα είναι και αργά να γίνει, όμως κάποια στιγμή πρέπει. Να μάθουμε τελικά όλη αυτή η υπερβάλλουσα θνησιμότητα, που μας αναφέρουν κατά καιρούς και δύσκολα κατανοούμε, πού αποδίδεται τελικά…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike