• Άρθρα

    Οι άνοες boomers που μιλάνε για τη βία ανηλίκων και το πραγματικό πρόβλημα

    Η βία ανηλίκων δεν αντιμετωπίζεται με κραυγές και ημίμετρα


    Είναι πράγματι εξοργιστικό από όλες τις απόψεις του το θέμα της βίας των ανηλίκων που ξαφνικά κυριαρχεί στα ελληνικά media.

    Εξοργιστικό για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, η οποία προφανώς κι επηρεάζεται από τον «βομβαρδισμό» ειδήσεων για ξυλοδαρμούς, βιαιοπραγίες, ανάρμοστη συμπεριφορά και άλλες «καλλιγραφίες» για τις οποίες και η ίδια κοινωνία φέρει ακέραιη την ευθύνη.

    Εξοργιστικό γιατί διάφοροι «μπαρμπάδες» ή… boomers όπως τους χαρακτηρίζει η νεολαία, έρχονται να καταθέσουν τις αποψάρες τους, οι οποίες βρίθουν από σεξισμό, ανοησία, παντελή απουσία γνώσης για το τι συμβαίνει στους νέους, αλλά ακόμη και βία που κρύβεται πίσω από ιδέες, προτάσεις, αναλύσεις που υποτίθεται ότι γίνονται για να… εξαλειφθεί η βία.

    Και είναι εξοργιστικό επίσης το γεγονός ότι οι ίδιοι ανόητοι άνθρωποι, τηλεπερσόνες της κακιάς ώρας, ακροδεξιοί κατά κύριο λόγο, βαθύτατα κομπλεξικοί και άνοες, καταθέτουν τις απόψεις τους χωρίς φίλτρα, χωρίς μια στοιχειώδη έρευνα, μετατρέποντας την περίφημη «κοινή γνώμη» σε αρένα όπου ο καθένας σκοτώνεται με τον άλλο.

    Διότι δεν μπορώ π.χ. να βλέπω τον ακραία ομοφοβικό, σεξιστή «αστυνομικό αναλυτή» να ωρύεται στα τηλεπάνελ που τον καλούν ως ειδικό λέγοντας «βάλτε τους όλους φυλακή για να μάθουν».

    Ούτε περιποιούν τιμή τα λεγόμενα τηλεπαρουσιαστών – πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν μεγαλώσει καν παιδιά- οι οποίοι σε μια επίδειξη αμετροέπειας απλά επιχειρούν να κάνουν νούμερα στις πλάτες της νεολαίας.

    Και βεβαίως, τι να πει κανείς για τους… επαγγελματίες ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους που βγήκαν τηλεοπτική «παγανιά» για να γεμίσουν τα ιατρεία τους με ραντεβού, γεμίζοντας και τις τσέπες τους με εκατομμύρια, δήθεν γιατί είναι ειδικοί στο να… φέρουν στον «ίσιο δρόμο» τη νεολαία.

    Εχουμε έξαρση της βίας στις τάξεις των νέων παιδιών; Πιθανότατα, αλλά καθίσαμε σοβαρά να αναρωτηθούμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

    Αναλύσαμε τι έγινε την περίοδο της πανδημίας; Τι συμβαίνει στα σχολεία, μέσα σε άθλιες τάξεις και σε μαθήματα που δεν αντιπροσωπεύουν κανένα παιδί της σύγχρονης εποχής;

    Μιλήσαμε για τα «καμένα» παιδιά των Πανελληνίων και τα ακόμη πιο καμένα μυαλά των φοιτητών σε Πανεπιστήμια όπου βγαίνουν στρατιές ανέργων ή εργαζόμενων πτωχών;

    Αραγε είδαμε σοβαρά κι όχι επιδερμικά τι συμβαίνει στην ελληνική οικογένεια, πόσο τα social media επηρεάζουν τον ψυχισμό και τις ενέργειες των παιδιών;

    Τίποτε από όλα αυτά δεν κάνουμε. Το μόνο που κάνουμε είναι να στοχοποιούμε τα παιδιά, συλλήβδην. Ότι είναι μια χαμένη γενιά, ότι είναι αναιδή, ότι δεν έχουν κοινωνική παιδεία, ότι είναι «αλβανάκια», «ρομά», «ξένα» ή «πλούσια» ή «φτωχά» που δεν έχουν διεξόδους.

    Όχι, έτσι κάνουμε ακόμη πιο ζούγκλα την κοινωνία μας. Διότι ανήλικη βία υπήρχε και πριν από 30 και 40 και 60 χρόνια.

    Δηλαδή ξεχνάμε το ξύλο που έπεφτε στα δικά μας χρόνια σε σχολεία και αλάνες, και χωρίς μάλιστα να έχουμε ένα κινητό και να τραβάμε για να το ανεβάσουμε στα social media;

    Ξεχνάμε τους άγριους ξυλοδαρμούς μεταξύ ολόκληρων συνοικιών στην Αθήνα και τους πιτσιρικάδες που σκοτώνονταν για το Παγκράτι, την Καισαριανή, τα Πατήσια ή την Κυψέλη;

    Ποιος έφτιαξε το νόμο 4.000 περί τεντιμποϊσμού και πότε; Ή μήπως τη δεκαετία του ΄60 ήταν «αθώοι» οι ξυλοδαρμοί, η βία, η απαράδεκτη συμπεριφορά εντός κι εκτός σχολείων.

    Ε μην τρελαθούμε τελείως ότι τώρα η κατάσταση έχει… ξεφύγει εντελώς τώρα. Απλά αυτά τα ρημάδια τα κινητά τηλέφωνα υψώνονται εύκολα και μαθαίνουμε και το παραμικρό χαστούκι που πέφτει.

    Ενώ πριν από 30 ή 50 χρόνια μπορεί να γίνονταν χειρότερα αίσχη και να μην τα μαθαίναμε ποτέ.

    Οσο για τον τρόπο αντιμετώπισης του διαχρονικού φαινομένου, με φυλακίσεις, αυστηροποιήσεις, αποβολές και βία ως «φάρμακο» για τη βία, χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα.

    Και οι κήνσορες της ηθικής ας καθίσουν επιτέλους στ’ αυγά τους, ας σταματήσουν να μιλάνε επί παντός του επιστητού, ας αφήσουν τους ειδικούς και τις ψύχραιμες φωνές να παρέμβουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Σύγκρουση για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για τα θύματα των Τεμπών
    Ο Απόστολος Λύτρας παραδίδει τη δικηγορική του ταυτότητα, μετά την τιμωρία από τον ΔΣΑ
    Εμφύλιος πόλεμος στο ΕΛΚ: Θανάσης Μπακόλας εναντίον Μάνφρεντ Βέμπερ
     



    ΣΧΟΛΙΑ