• Άρθρα

    Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση του ο κ. Τσάπαλος; – Αρθρο παρέμβαση

    Ομηρος Τσάπαλος


    Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, στις 10 Ιουλίου του 2023 έκπληκτοι ενημερώθηκαν όλοι πως το Υπουργείο Οικονομικών αποκτά εκπρόσωπου τύπου. Έως και σήμερα (και στα υπόλοιπα Υπουργεία) δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε κάποιος… αντ’ αυτού του εκάστοτε Υπουργού, παρά μόνο γραφεία τύπου που επικοινωνούσαν τις δράσεις του Υπουργείου.

    Κι όμως στην οδό Νίκης τοποθετήθηκε τότε ο κ. Όμηρος Τσάπαλος, ο οποίος εκπροσωπεί στα μέσα ενημέρωσης τον Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό, αλλά και τους δυο υφυπουργούς.

    Δυο εξοργιστικές δηλώσεις

    Ο κ. Τσάπαλος, λοιπόν, έχει εξοργίσει τελευταία τους πάντες και κυρίως τους λογιστές – φοροτεχνικούς.

    Τι έχει γίνει;

    Σε τηλεοπτική εκπομπή κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα των λογιστών που ζητούν εδώ και καιρό (με ανακοινώσεις σε καθημερινή βάση) να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τις δηλώσεις του να προκαλούν σάλο και το οικονομικό επιμελητήριο να ζητά από τον Κωστή Χατζηδάκη να τον στείλει σε… μόνιμες διακοπές.

    «Επειδή δεν θα δοθεί η παράταση και από την άλλη θεωρούμε πως θα έχουμε ολοκληρώσει όλες αυτές τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του μήνα, θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για διακοπές, όπου παραδοσιακά οι γυναίκες λογιστών παραπονιούνται όταν δίνουμε παράταση. Τέλος Αυγούστου, τέλος Σεπτεμβρίου ότι οι λογιστές κάθονται στο σπίτι…», ήταν η δήλωση που προκάλεσε το μένος των λογιστών.

    Και όχι άδικα. Δεν είναι κάποιος τηλεσχολιαστής που μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη άποψή του. Δεν είναι stand up comedian που κάνει χιούμορ σε μια πρωινή εκπομπή.

    Ως τι μιλά τότε ο κ. Τσάπαλος για έναν κλάδο (και τις οικογένειές τους) που για οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών τρέχει και δεν φτάνει; Είναι επαγγελματίες που βλέπουν πως η δουλειά τους… δεν βγαίνει και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές τέτοιες δηλώσεις από έναν «φυτευτό» εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα, μετά το σάλο που έχει προκληθεί να παραμένει στη θέση του!

    Τον οποίο ο κ. Χατζηδάκης είχε τοποθετήσει στο παρελθόν και ως εκπρόσωπο τύπου του ΕΦΚΑ.

    Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει και δεύτερη δήλωσή του μέσα σε ελάχιστες ώρες, καθώς είπε πως αν δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική τρύπα (εκατοντάδων εκατομμυρίων) μέσα στον Ιούλιο που δεν θα μπορέσει να καλύψει», προκαλώντας την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που ρωτά ευθέως τον Υπουργό Οικονομικών (και όχι τον κ. Τσάπαλο) αν υπάρχει «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά.

    Η οργισμένη ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου

    Με ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ζητά από τον Κωστή Χατζηδάκη το «ξήλωμα» του κ. Τσάπαλου από το Υπουργείο. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Την ώρα που πάνω από 800.000 φορολογικές δηλώσεις εκκρεμούν και για να ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου είναι αδύνατον… Την ώρα που ουσιαστικά η διαδικασία υποβολής τους ξεκίνησε πιο αργά από ποτέ…

    Την ώρα που τα στοιχεία-βεβαιώσεις που όφειλαν οι φορείς να αναρτήσουν ώστε να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις είτε είναι ελλιπή είτε αναρτήθηκαν χθες (clawback)…

    Την ώρα που οι λογιστές-φοροτεχνικοί και οι εργαζόμενοί τους νυχθημερόν προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με τεράστια πίεση στην ολοκλήρωση των δηλώσεων, προσπαθώντας συνάμα να διορθώσουν τα λάθη του κράτους, με έκπληξη και οργή παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Τσάπαλου.

    Ο κ. Τσάπαλος σε τηλεοπτική εκπομπή, σε απάντηση στο δίκαιο αίτημα του ΟΕΕ αλλά και όλων των λογιστών-φοροτεχνικών για επιμήκυνση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων, είπε αυτολεξεί “για πρώτη φορά θα έχουν χρόνο να κάνουν και διακοπές οι λογιστές, των οποίων οι γυναίκες τους γκρίνιαζαν όταν δίναμε παράταση” και ότι “δεν θα δοθεί καμία παράταση”.

    Οι δηλώσεις αυτές πέρα του ότι εμπαίζουν, προσβάλλουν και εξοργίζουν έναν ολόκληρο κλάδο, που δίνει και τη ζωή του για να καλύψει δικά τους λάθη και παραλείψεις, θα έπρεπε και να τύχουν της ίδιας αποδοκιμασίας και από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

    Είναι πλέον η ώρα ο Υπουργός να πάρει τη σωστή απόφαση και να ανακοινώσει σήμερα κιόλας επαρκή χρόνο για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και να στείλει για μόνιμες διακοπές τον κύριο Τσάπαλο!».

    Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσάπαλος είχε παραιτηθεί από τον ΕΦΚΑ προκειμένου να πολιτευτεί με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθηνών όπου και ήρθε 10ος και καταϊδρωμένος, παρά την προβολή που είχε λόγω της προηγούμενης θέσης του.

    Διαβάστε επίσης:

    Σημαντική κίνηση από Protergia: Διατηρεί σταθερές τις τιμές ρεύματος και τον Αύγουστο
    Γιάννης Στουρνάρας για Attica Bank: Εξάρχου – Μπάκος από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο τραπεζικό σύστημα
    Jumbo: Τι συμβαίνει με τη μετοχή, απώλειες 10% από το placement, λιγότερο από 1 ευρώ πριν τα χαμηλά έτους
     



    ΣΧΟΛΙΑ