Τί θα μπορούσε να γίνει με το επεισόδιο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) αν είχαν εφαρμοστεί όσα προέβλεπε ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο, δηλαδή σχέδια ασφαλείας και πανεπιστημιακή αστυνομία;
Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάμερες σε διάφορους χώρους που θα παρακολουθούνταν από φύλακες, ειδικά τηλέφωνα στα οποία να αναφέρονται περιστατικά βίας ώστε να επιλαμβάνεται άμεσα η πανεπιστημιακή αστυνομία η οποία θα ήταν εγκατεστημένη μέσα στο πανεπιστήμιο και θα μπορούσε να περιπολεί και να ελέγχει την είσοδο άσχετων με το πανεπιστήμιο. Έγινε κάτι από αυτά; Όχι.
Οι πρυτανικές αρχές δεν έκαναν -με ελάχιστες εξαιρέσεις- σχέδια ασφαλείας και δεν αξιοποίησαν τα χρήματα που έθεσε στη διάθεσή τους η κυβέρνηση για την εκπόνηση των σχεδίων και την εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας. Αλλά ακόμη κι αν τα εγκαθιστούσαν – που δεν το κάνουν γιατί φοβούνται – αν δεν υπάρχει η πανεπιστημιακή αστυνομία να τα φυλάει, θα καταστρέφονταν την άλλη μέρα.
Η κυβέρνηση καθυστερεί με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας φοβούμενη, κατά πως φαίνεται, κι αυτή, τις αντιδράσεις. Οπότε τώρα, οι πρυτανικές αρχές καλούν κατόπιν εορτής την αστυνομία να βρει τους δράστες. Στο μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γίνεται, εκτός των άλλων, χώρος για να λύνονται με τη βία προσωπικές διαφορές με … «αναρχοαυτόνομους» μισθοφόρους!
Σχολές … ελευθέρας βοσκής
Ποιοι θα αντιδράσουν λοιπόν στην αποτροπή ξυλοδαρμών εν ώρα μαθήματος; Αυτοί που έχουν ήδη αντιδράσει χωρίς να έχει εγκατασταθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, και οι οποίοι θα αντιδράσουν ξανά, ακόμη κι αν δεν αναλάβουν υπηρεσία τα αστυνομικά σώματα. Θα αντιδράσουν γιατί το θέμα τους δεν είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία ειδικά. Το θέμα τους είναι οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντιπολιτευτικά. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει, ακόμη κι αν εφευρεθεί.
Το 2021 έγιναν επανειλημμένες καταλήψεις με τα ιδρύματα κλειστά. Δεν θα υπάρξουν φαινόμενα βίας τώρα που είναι ανοιχτά κι επιχειρήθηκε η αποβολή από το ΑΠΘ γιάφκας ανομίας; Μα να μην τους δώσουμε την αφορμή, θα πει κάποιος καλοπροαίρετος. Δεν χρειάζονται αυτή την αφορμή. Θα βρουν άλλη. Όλοι αυτοί είναι ελάχιστοι μπροστά στους περίπου 500.000 της ακαδημαϊκής κοινότητας που θα ωφεληθούν, όπως και όλη η κοινωνία από πανεπιστήμια όπου μπορείς να κυκλοφορείς και να σπουδάζεις χωρίς εμπόδια.
Μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με άλλα μέσα που παρέχει το νομικό πλαίσιο; Όχι. Το επεισόδιο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας έγινε με το ισχύον νομικό πλαίσιο και δεν αποφεύχθηκε. Στο ΑΠΘ ο πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου, απειλήθηκε με …θάνατο ύστερα από την επέμβαση της αστυνομίας στην παράνομη κατάληψη αντιεξουσιαστών σε αίθουσα του Τμήματος Βιολογίας, ύστερα από 34 χρόνια.
Τι θα γίνει; Θα επεμβαίνει η κανονική αστυνομία στα πανεπιστήμια συνέχεια; Μήπως έχουμε την αυταπάτη ότι θα γινόταν περισσότερο ανεκτή σε σχέση με την πανεπιστημιακή από τους παγίως αντιδρώντες;
Μια παρελκυστική τακτική ακύρωσης του νόμου 4777/2021 στην πράξη, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η ψήφισή του δεν ήταν παρά ανταπόκριση στην αγανάκτηση του κόσμου εκείνη την εποχή (ένα δημοφιλές μέτρο) και όχι η ψύχραιμη αξιολόγηση του προβλήματος που μπορεί να απαιτεί και επώδυνες πολιτικά λύσεις. Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση είχε την ευρεία υποστήριξη της κοινωνίας, την οποία θα χάσει όταν δεν θα έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που … ήρθαν κιόλας.
Η αποκατάσταση και καλλιέργεια ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στα ελληνικά ΑΕΙ είναι μείζων μεταρρύθμιση. Αποτελεί προϋπόθεση και για τις άλλες που εκκρεμούν. Χρειάζεται ασφαλώς να σταθμίζεται η σωστή στιγμή για να επιχειρηθούν.
Σε αυτό τον υπολογισμό υπεισέρχεται και η εκτίμηση για την υποστήριξη που θα έχουν. Όταν, όμως, υποχωρείς στους αντιπάλους των μεταρρυθμίσεων, θα βρεθείς σύντομα στη θέση να ψάχνεις τους υποστηρικτές τους.
Διαβάστε επίσης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Κουκουλοφόροι ξυλοκόπησαν καθηγητή μέσα στο αμφιθέατρο (video)