Τζίφος και η προσπάθεια να ερμηνευτεί αρνητικά η σύναξη Σαμαρά. Μόνο τα μυαλά που είναι ποτισμένα από τις θεωρίες των συνομωσιών, μπορούν να δουν μέτωπο Καραμανλή-Σαμαρά κατά Μητσοτάκη, να ερμηνεύουν με πολιτικούς όρους την βλοσυρότητα των βλεμμάτων, να φαντάζονται φατρίες ανάλογα με το ποιος κάθεται που και με ποιόν.
Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι το στίγμα της ημέρας είναι η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων. Ίσως να είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, αλλά αν η τάση επιβεβαιωθεί θα είναι ένα από τα καλύτερα νέα που θα έχουμε για την οικονομία.
Στην σημερινή εποχή του καπιταλισμού-καζίνου – από την οποία η Ελλάδα δεν εξαιρείται βέβαια—ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι οι «φούσκες». Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει εδώ και 2 χρόνια έντονα σημάδια υπερβολής –με τις τιμές σπιτιών και οικοπέδων, πώλησης και ενοικίασης να έχουν ξεφύγει. Αν συνεχιστεί η επιβράδυνση θα είναι ένδειξη υγιούς αντίδρασης.
Εξάλλου, εδώ και 2 χρόνια η οικονομία πέρα από τον τουρισμό κινείται με κύριο μοχλό την οικοδομή και τις ξένες επενδύσεις χαρτοφυλακίου — με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε νέα παραγωγική δομή να υστερούν σημαντικά, κι ας είναι πολύ ανώτερες σε σύγκριση με το παρελθόν.
Πέρα από το γεγονός ότι με την κατεύθυνση αυτή δεν αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης – που τόσο επιδιώκουμε να ανατρέψουμε—οι τάσεις αυτές εύκολα ανατρέπονται σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης. Δύσκολα στέκεται ο ισχυρισμός πως δεν διερχόμαστε μία τέτοια περίοδο—και ίσως αυτό το σημάδι να βλέπουμε.
Αν τελικά επικρατήσει ωριμότητα στο εκλογικό σώμα και αποφύγουμε περίοδο πολιτικής αστάθειας που θα έχει εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, η επόμενη κυβέρνηση οφείλει ενεργά να παρέμβει για να αλλάξει τους όρους προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Το επενδυτικό κενό δεν καλύπτεται με την άλφα ξένη εταιρεία να εξαγοράζει την βήτα ελληνική. Καλύπτεται με επενδύσεις όπως αυτές που γίνονται π.χ. στα logistics, στα data centers, σε νέο παραγωγικό δυναμικό, σε επέκταση και εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος.
Αυτή θα είναι η οικονομική πρόκληση για την περίοδο 2023-2026. Όχι τα νέα ξενοδοχεία και τα νέα κτίρια γραφείων. Χρήσιμα και θετικά, αλλά έτσι δεν αλλάζει το ευάλωτο μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε επίσης
Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να έχει αναλογική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ