Τον τελευταίο χρόνο το ελληνικό κοινό παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τι κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη του πλανήτη για να πατάξουν το οικονομικό έγκλημα. Από την Ιαπωνία έως τις ΗΠΑ. Στην ηλιόλουστη Ελλάδα όμως τι γίνεται;
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αυτό της Folli Follie κινδυνεύει να ξεχαστεί. Και τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που φέρουν την ευθύνη σύμφωνα με τους Έλληνες εισαγγελείς για την όλη υπόθεση, δεν έχουν ακόμα απολογηθεί αν και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018.
Ας αφήσουμε όμως την Αθήνα και ας δούμε δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε άλλες χώρες του πλανήτη. Στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ.
Στην Ιαπωνία
Τον Νοέμβριο του 2018 ένα λίαρ τζετ με αριθμό νηολογίου N155AN προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο. Προτού ακόμη ολοκληρωθεί η τροχοδρόμησή του, αυτό είχε περικυκλωθεί από αυτοκίνητα της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών του Τόκιο.
Όταν άνοιξε η πόρτα, έκαναν έφοδο μέσα στο αεροπλάνο και συνέλαβαν τον επιβάτη του, που δεν ήταν άλλος από τον ισχυρό άνδρα της συμμαχίας Nissan – Renault – Mitsubishi.
Του πέρασαν χειροπέδες, του απήγγειλαν στα γρήγορα κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες και καταχρήσεις και τον οδήγησαν στις φυλακές της πόλης.
Σήμερα ο τέως ισχυρός επιχειρηματίας Κάρλος Γροσν είναι φυγόδικος. Δραπέτευσε από την Ιαπωνία με τρόπο κινηματογραφικό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι εισαγγελείς της Ιαπωνίας έκαναν αυτό που έπρεπε και τον έπιασαν το 2018.
Στις ΗΠΑ
Ας μεταφερθούμε, νοητά, στην Νέα Υόρκη. Τον Οκτώβριο οι εισαγγελικές αρχές του Νοτίου Τομέα της Νέας Υόρκης απήγγειλαν κατηγορίες σε 6 άτομα για συμμετοχή τους σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα εσωτερικής πληροφόρησης σε μετοχές για το 2019, όπως το έχει χαρακτηρίσει το FBI.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και δυο Έλληνες οι κ. Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας. Επίσης κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ένας Ελβετός Trader.
Ας δούμε τι έχει συμβεί μόλις 3 μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Προσέξτε: 3 μήνες μετά που αποκαλύφθηκε η υπόθεση και ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις. Ο ένας εμπλεκόμενος που είναι Αμερικάνος τραπεζίτης δήλωσε χθες Τρίτη την ενοχή του και θα φυλακιστεί για 5 χρόνια.
Η δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα ήδη έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα, ενώ ο άνθρωπος που κάρφωσε το κύκλωμα στο FBI, ένας Ελβετός trader, συμφώνησε να πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο 49 εκατ. δολάρια προκειμένου να του επιβληθούν μικρές ποινές. Υπό κανονικές συνθήκες ο Ελβετός θα πήγαινε 750 χρόνια φυλακή, σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωσταντίνος Τσιάρας
Στην Ελλάδα κ. Υπουργέ της Δικαιοσύνης τι γίνεται; Τον Μάιο του 2018 ξέσπασε, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Αυτό της Folli Follie.
Τον Νοέμβριο του 2018 ασκήθηκαν οι πρώτες ποινικές διώξεις στους βασικούς μετόχους της εταιρίας. Δηλαδή στους Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου.
Προ ολίγων εβδομάδων ασκήθηκαν επιπλέον ποινικές διώξεις στα μέλη της οικογένειας και σε άλλους εμπλεκόμενους. Όμως πάρα τις σοβαρές προσπάθειες της Δικαιοσύνης τα βήματα είναι πολύ αργά.
Πως είναι δυνατόν στις ΗΠΑ μια υπόθεση να ολοκληρώνεται δικαστικά σε 4 μήνες από την άσκηση των ποινικών διώξεων και στην Ελλάδα σχεδόν 2 χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου οι κατηγορούμενοι να μην έχουν καν απολογηθεί;
Φυσικά κ. Τσιάρα δεν λέει κάνεις ότι έχετε ευθύνες όμως είναι σαφές ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς. Έχει τεράστια σημασία η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Είναι ένα από τα βασικά πράγματα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην χώρα μας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών