Με τον αφορισμό αυτό διατύπωνε την κριτική του για τους Έλληνες πριν από σχεδόν δύο αιώνες ο Εδμόνδος Αμπού (Edmond François Valentin About, 1828-1885), Γάλλος δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος.
Η Ελλάδα, όντας στον πυρήνα της Ευρώπης, είχε ανέκαθεν σημαντικές δυνατότητες σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Ωστόσο, πολλές από τις επενδυτικές προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, προσέκρουσαν τόσο σε ενδογενή εμπόδια (γραφειοκρατικές παθογένειες, οικονομικά αντικίνητρα, διαρκώς μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο, έλλειψη επενδυτικής παιδείας κ.α.), όσο και σε διεθνείς αρνητικές συγκυρίες.
Η χώρα, έχοντας πλέον καταφέρει να ξεπεράσει επιτυχώς τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης, αλλά και με τη διαφαινόμενη έξοδο από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού Covid-19, παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου προοπτική για οικονομική ανάπτυξη.
Η διάχυση πλεονάζουσας ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες δίνει επενδυτικό σήμα σε όσους έχουν τη διορατικότητα και τη θέληση να την αξιοποιήσουν, με δεδομένο και τον πληθωρισμό ο οποίος «τρέχει» με υψηλά ποσοστά στην Ευρωζώνη και την Αμερική.
Η εκμετάλλευση αυτής της οικονομικής συγκυρίας δίνει το έναυσμα σε ξένους και εγχώριους παίκτες να αναζητήσουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στον τόπο μας.
Σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της ελληνικής οικονομίας στην προσπάθεια αυτή είναι – εκτός από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται – και τα νέα εργαλεία επιδοτήσεων που θα έχουμε σύντομα διαθέσιμα.
Υπάρχουν τρείς βασικοί πυλώνες ενισχύσεων οι οποίοι έρχονται να στηρίξουν την ελληνική επιχειρηματικότητα τα επόμενα χρόνια, αρχής γενησομένης από τους επόμενους μήνες:
- Νέος Αναπτυξιακός Νόμος
Για τις επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια στην Ελλάδα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα προσφέρει σημαντικά οικονομικά κίνητρα και τα οποία θα συνίστανται σε: i) φορολογική απαλλαγή από την καταβολή φόρων εισοδήματος επί των κερδών της επιχείρησης, ii) επιχορήγηση επί του ύψους του επενδυτικού σχεδίου και iii) επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Τα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία νέας μονάδας, είτε στην επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, είτε στην διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
- Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) θα συγχρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις εταιρειών κάθε μεγέθους σε συνδυασμό με δανειακά κεφάλαια των τραπεζικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται με το Ταμείο, ή/και Ευρωπαϊκούς Χρηματοπιστωτικούς Θεσμούς (ΕΤΕπ-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΤΑΑ-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).
Θα παρέχει πόρους σε επιχειρηματικές προτάσεις που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες: i) ψηφιακός μετασχηματισμός, ii) πράσινη μετάβαση, iii) εξωστρέφεια, iv) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, v) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.
Η ιδιωτική συμμετοχή θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης, τα δάνεια του Ταμείου θα καλύπτουν έως και το 50%, ενώ το εκάστοτε το τραπεζικό ίδρυμα θα δανειοδοτεί τουλάχιστον το 30% του σχεδίου. Αναμένεται άμεσα η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων.
- Προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Αναμένεται η εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021–2027. Η συνολική δημόσια δαπάνη των νέων Προγραμμάτων θα ανέρχεται στα περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική κοινοτική συμμετοχή υπολογίζεται στα 21 δισ. ευρώ.
Στο επίκεντρο των ενισχύσεων θα είναι η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, τα logistics, η ανακύκλωση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αναμένεται η ενεργοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» στους πρώτους μήνες του 2022.
Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται στη χώρα να πρωτοστατήσει στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, όντας πόλος έλξης επενδύσεων με εξαιρετικά σύντομους χρόνους απόσβεσης και με υψηλές αποδόσεις.
Μας δίνεται η δυνατότητα ώστε τα επόμενα χρόνια να διαψεύσουμε περίτρανα τα λεγόμενα του Εδμόνδου Αμπού, αλλά και να κερδίσουμε το στοίχημα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στο χέρι μας είναι άλλωστε.
* Ο κ. Γιώργος Καινούργιος είναι Manager στον τομέα Investment Funding Services της DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING S.A.
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Τα 6+1 μέτρα για την αγορά ακινήτων
Οι 14 φόροι που έσωσαν τα έσοδα του προϋπολογισμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν
- Ισραήλ: Το 79% των Ισραηλινών υποστηρίζει την κρατική εξεταστική επιτροπή για τις 7 Οκτωβρίου
- Στην Ελλάδα το Hyundai Inster!
- Στάρμερ – Ρούτε: Να τεθεί η Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση πριν έρθει ο χειμώνας