array(0) {
}
        
    
Menu
1.18%
Τζίρος: 152.20 εκατ.

Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς

Comments

Με σημαντικά σημεία σημειολογίας η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών BRICS στο Καζάν της Ρωσίας. Μία ομάδα θεαματικά αναπτυσσόμενων κρατών που δείχνει να επιχειρεί να αμφισβητήσει την ηγεσία της Δύσης.

Ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου ήταν η επιτάχυνση της μείωσης των συναλλαγών σε δολάρια, ώστε να μετριαστεί η κυριαρχία των ΗΠΑ μέσω ανάδειξης ενός άλλου συστήματος διεθνών πληρωμών -εκτός του υφιστάμενου SWIFT- και η πιθανή καθιέρωση εναλλακτικού νομισματικού συστήματος.

1

Οι διαφοροποιήσεις αναδεικνύουν το ουσιαστικό διακύβευμα ως προς το νέο διεθνές πεδίο αντιπαράθεσης αναφορικά με την υπό διαμόρφωση νέα «παγκόσμια τάξη». Ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια περίοδο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, η διακρινόμενη τάση για απελευθέρωση των αγορών αλλά και της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Elon Musk ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να έχει λόγο για τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας (FED), αρχίζει να αναδεικνύει μία νέα πολιτική προσέγγιση ως προς τις εξουσίας της FED στην νομισματική πολιτική.

Στόχος ο έμμεσος περιορισμός της αυτονομίας της, δημιουργώντας ένα παράλληλο πεδίο «πολιτικής» στην νομισματική προσέγγιση. Μόνον τυχαίο δε δεν είναι το γεγονός ότι κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin το Ethereum και το Ripple σημείωσαν άνοδο ρεκόρ μετά την εκλογή του κ. Trump ως νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ενώ ο επανασχεδιασμός του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος φαίνεται να έχει ξεκινήσει, στην Ευρώπη για άλλη μία φορά οι νομοθέτες προωθούν περιοριστικές πολιτικές φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων, αντιμετωπίζοντάς τα λανθασμένα, όχι ως συναλλακτικά αλλά ως επενδυτικά εργαλεία.

Αδυνατεί να γίνει αντιληπτό πως η προώθηση και ενδυνάμωση του ρόλου των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, επιτρέπει σταδιακά την ανάδειξή τους σε καθοριστικό παράγοντα στο νέο και ραγδαία αναπτυσσόμενο ιδιότυπο συναλλαγματικό και συναλλακτικό πεδίο.

Εκτιμώ πως η στόχευση είναι η διεύρυνση του πεδίου αυτού του τύπου συναλλαγών, ώστε με δεδομένο το συναλλακτικό εύρος που θα αναδειχτεί με την στήριξη των ΗΠΑ, να μειωθεί στο ελάχιστο η επίδραση του όποιου εξωδολαριακού νομισματικού συστήματος επιλέξουν να προωθήσουν οι BRICS.

Άλλωστε, η διείσδυση της δυναμικής του blockchain και ο τρόπος που θα αντιμετωπισθεί η χρήση των κρυπτονομισμάτων θα αποτελέσει εκ των βασικών πολιτικών συνισταμένων των αγορών στο άμεσο μέλλον, καθώς η ανάδειξη του ρόλου τους μέσω της αυτόνομης πλέον δυναμικής τους γίνεται με ραγδαίο ρυθμό. Σε τέτοιοι βαθμό που είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Γίνεται εμφανέστερο πλέον πως περισσότερο από άλλες φορές το περιβάλλον του χρήματος έχει μετατραπεί σε μία σκληρή αρένα γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Η αλλαγή της πολιτικής επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται για να δώσει μία αναγκαία αναπτυξιακή δυναμική.

Αν αυτή όμως δεν καταστεί δυνατόν να καλύψει τις στρεβλότητες κάθε κρίσης, τότε η περίοδος όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα είναι δυνατόν να εξαλείψουν τις στρεβλότητες λόγω διόγκωσης του παγκόσμιου χρέους δεν είναι μακριά.

Όταν σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IFF) το 55% της αύξησης του παγκόσμιου χρέους το 2023 προήλθε από τις «ώριμες» αγορές κυρίως ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, ίσως γίνει αντιληπτός ο λόγος που οι χώρες των BRICS και όχι μόνον αναζητούν εκτός FIAT διεξόδους μέσω διαμόρφωσης δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.

Η διαφορά μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών νομισμάτων που προωθούνται από Κεντρικές Τράπεζες έγκειται στον βαθμό ελέγχου που αναζητείται και ο φορέας αυτού του ελέγχου.

Πρόσφατη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2020 από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) δικαίωσε το κρυπτονόμισμα «Ripple», όταν ο δικαστής απεφάνθη πως δεν αποτελεί επένδυση όταν πωλείται σε ιδιώτες επενδυτές μέσω αντίστοιχων χρηματιστηρίων.

Ένας αποχαρακτηρισμός ως επένδυση στις ΗΠΑ. Υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς σε βάθος χρόνου. Την ίδια στιγμή που στην χώρα μας εισέρχεται στην τελική ευθεία η φορολόγηση τους χαρακτηρίζοντάς τα – λανθασμένα κατά την άποψη του γράφοντος – ως επένδυση.

Αυτό που πρέπει να αφομοιωθεί από τους σχεδιαστές της πολιτικής της ΕΕ – λαμβάνοντας ως βάση την αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ – είναι πως στο πεδίο του υπό διαμόρφωση νέου διεθνούς και πολύπλοκου συναλλαγματικού σύμπαντος, ο περιοριστικός και όχι ο αναπτυξιακός έλεγχος της αγοράς των κρυπτονομισμάτων θα φέρει την Ευρώπη στο πεδίο αυτό για άλλη μία φορά σε μειονεκτική θέση έναντι των διεθνών εξελίξεων.

Σε αντιδιαστολή, η ανάδειξη «αποκεντρωμένων» χρηματοπιστωτικών πολιτικών – όχι κατ΄ ανάγκη μέσω του σχεδιαζόμενου ψηφιακού ευρώ – είναι δυνατόν να δώσει νέα δυναμική στις ευρωπαϊκές αγορές προωθώντας την ταχύτερη ομογενοποίηση τους.

Εκτός αν η μεθόδευση αυτή γίνεται ως ενδιάμεσο στάδιο, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο οι τράπεζες που αναζητούν τρόπους ηλεκτρονικών υποκατάστατων νομισμάτων ελεγχόμενων από αυτές.

Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να αντιληφθούν την αναπτυσσόμενη δυναμική, τόσο οι επενδυτικές τράπεζες μέσω της δημιουργίας ETF, όσο και οι κεντρικές τράπεζες, μέσω της δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων, σε μία προσπάθεια να μην χαθεί σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχος των συναλλαγών.

Θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές πως άλλο πράγμα η αντιμετώπιση των cryptos ως νόμισμ, και άλλο η ανάγκη συνεχούς εποπτείας ελέγχου και εισαγωγής ουσιαστικού κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου η χρήση τους να μην αλλοιώνει με παράνομες δράσεις τον ρόλο τους ως μέσο πληρωμών.

Η τεράστια αγορά των κρυπτονομισμάτων, που ενέτεινε την κινητικότητά της την περίοδο των πρόσφατων κρίσεων, πρόλαβε τις κεντρικές τράπεζες αφυπνίζοντάς της μάλλον καθυστερημένα από ένα ιδιότυπο λήθαργο.

Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει όμως μία αυτονομία ως προς την λειτουργία των νέων νομισμάτων αλλά και της συνολικής φιλοσοφίας χρήσης του blockchain την οποία δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουν να αναστρέψουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που κυοφορούνται.

Απαιτούνται νέες προσεγγίσεις και αντίληψη του γεγονότος ότι η τεχνητή νοημοσύνη τρέχει με ταχύτερους ρυθμούς από τους νομοθέτες που δείχνουν καθυστερημένη αντίληψη και αντανακλαστικά στο υπό συνεχή αναδιαμόρφωση ανταγωνιστικό περιβάλλον κεφαλαιαγορών και αγορών συναλλάγματος.

Όταν σήμερα οι νέοι των 13 ετών γνωρίζουν να αγοράζουν και να πουλούν μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολίων χωρίς ενδιάμεσες τράπεζες και υπέρογκες χρεώσεις, πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό πως σε δέκα χρόνια από σήμερα το σύνολο το συναλλαγών είναι πιθανόν να γίνεται με ηλεκτρονικά νομίσματα με όποια ονομασία και αν αυτά ανταλλάσσονται.

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: Αναβάθμιση από τη Moody’s – Θετικές οι προοπτικές

Alpha Bank: Περισσότερες δυνατότητες συναλλαγών και μεγαλύτερη οικονομία με τα πακέτα myAlpha Benefit

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,1% της Ελλάδας το 2024 και 2,3% το 2025 – Yψηλά πλεονάσματα

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ: Απειλεί τα κράτη – μέλη των BRICS με δασμούς 100% αν υπονομεύσουν το αμερικανικό δολάριο
Πούτιν στην πρώτη ομιλία μετά την εκλογή Τραμπ: Οι BRICS αποτελούν τη βάση για μια νέα δίκαιη παγκόσμια τάξη
Πούτιν: Θα εξετάσει τις προτάσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη Μαύρη Θάλασσα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί
Το «κόλλημα» της Moody’s, το στοίχημα της S&P και το Tramp effect
Επιδόμα παιδιού – στέγασης: Χωρίς αυξήσεις και με τα ίδια κριτήρια και το 2025
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επενδύουμε στην Ελλάδα και γινόμαστε ισχυρότεροι διεθνώς- Πρωτοπορούμε στο γάλλιο
Τιtan: Αποδόσεις 250,7% και υπεραξίες 2,37 δισ. στην τελευταία διετία.- Τι φέρνει η εισαγωγή της θυγατρικής στη Wall Street
Αυτές είναι οι δύο δυναστείες δισεκατομμυριούχων που ανταγωνίζονται στον ιταλικό τραπεζικό τομέα
Πλειστηριασμοί: Οι επώνυμοι που έχασαν τις περιουσίες τους μέσα στο 2024