«Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως» έλεγαν οι παλαιότεροι.
Θυμάμαι ακόμα τον πατέρα μου να το αναφέρει όταν…λοξοδρομούσα. Ακόμα βέβαια λέγεται από όσους θυμούνται ακόμα τα «καλά» ελληνικά.
Ποιος ακούει όμως. Άλλωστε, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, διαχρονικά είμαστε θιασώτες ως χώρα της επανάληψης των …λαθών.
Πιστός οπαδός της επανάληψης λοιπόν, με κίνδυνο να γίνω μονότονος, θα αναφερθώ με λίγα λόγια σε ένα οξύμωρο ως προς τα δρώμενα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο.
Πριν όμως αναλύσω το τι ακριβώς επισημαίνω, θα θυμίσω – για λόγους παιδευτικούς – την περίοδο που ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου με στόμφο ανακοίνωνε πως «το χρηματιστήριο αντανακλά την δύναμη της οικονομίας».
Τότε η Κεφαλαιαγορά απλά υφίστατο, χωρίς όμως ουσιαστικό παρεμβατικό πλαίσιο, καθώς κάθε δραστηριότητα (αποτίμηση προς εισαγωγή εταιριών, κανόνες εισαγωγής και διάφορα άλλα) υπόκειντο στην δικαιοδοσία του Χρηματιστηρίου. Μετά από την «δήλωση» αυτή ακολούθησε η διάλυση του χρηματιστηρίου. Δέκα χρόνια μετά της οικονομίας. Τα υπόλοιπα αποτελούν μέρος της ιστορίας.
Σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Ενώ η τότε επισήμανση για τον ρόλο του χρηματιστηρίου, σήμερα αποτελεί αυτονόητη και κατανοητή διαπίστωση από όλους. Σε βαθμό που είναι δυνατόν πλέον οι επενδυτές να προβαίνουν σε παράλληλες αξιολογήσεις.
Σήμερα υπάρχει σοβαρός ελεγκτικός μηχανισμός και θεσμικό πλαίσιο. Δεν υφίσταται όμως αγορά. Εναρμονίζονται σωστά οι διαδικασίες σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκές επιταγές.
Επί της ουσίας όμως για ελάχιστες εταιρίες. Παρόλ’ αυτά προκύπτουν γεγονότα που δίνουν ένα στίγμα θετικής «μαθησιακής προσέγγισης».
Παραβρέθηκα πριν από λίγες ημέρες σε μία εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ενημέρωση των φορέων της αγοράς ως προς τα βήματα εκσυγχρονισμού που υλοποιούνται για την ουσιαστική αναβάθμιση του λειτουργικού, οργανωτικού και ελεγκτικού πλαισίου της αγοράς.
Για πρώτη φορά στα πολλά χρόνια που συμμετέχω σε διάφορες διαδικασίες και ενημερώσεις της Κεφαλαιαγοράς παραβρέθηκε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Αναμφίβολα ένα βήμα προς την πραγματική και όχι λεκτική αναγνώριση του ρόλου του χρηματιστηρίου.
Άκουσα με προσοχή τα όσα μας είπε και οφείλω να ομολογήσω πως έχει κατανοήσει πλήρως του δυναμικού ρόλου που θα μπορούσε να αποτελέσει το Χρηματιστήριο σε σχέση με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Ως νέος Υπουργός όμως, ο χρόνος είναι κατάλληλος για να ενημερωθεί πως το δομικό, οργανωτικό και αναπτυξιακό πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου βρίσκεται εκτός της εποχής των σύγχρονων τεχνολογιών ως προς τα προϊόντα, την ευκολία πρόσβασης στην αγορά, της ευκολία εισαγωγής σε διαβαθμισμένου επιπέδου αγορές.
Εκτός του πλαισίου που ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας έθεσε κατά την παρουσία του στην εκδήλωση της ΕΚ. Εκτός της δυνατότητα να λειτουργήσει ως ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας.
Εκτιμώ πως ο ίδιος αναγνωρίζοντας το έργο που γίνεται στην ΕΚ, θεωρεί αυτονόητη την αναπτυξιακή λειτουργία του ΧΑΑ. Είναι ανάγκη όμως να διαμορφώσει ταχύτατα ό ίδιος άποψη πως αν πρόκειται να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος πραγματικής ανάπτυξης του ΧΑΑ, αυτό πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως ως προς την φιλοσοφία λειτουργίας του και ότι προεκτάσεις ενεργειών αυτή η κίνηση συμπεριλαμβάνει.
Άλλωστε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανέκαθεν είχε την θεωρητική αλλά και πρακτική δυνατότητα να διαμορφώσει ένα αρκετά σοβαρό θεσμικό και ελεγκτικό πλαίσιο. Σοβαρή και η επιχειρούμενη αναβάθμισή της μέσω του νέου οργανογράμματος και της ψηφιοποίησής της.
Σίγουρα η on line παρακολούθηση των κινήσεων στο χρηματιστήριο για την αποτροπή διαπραγματευτικών «εκτροχιασμών» θα αποτρέψει στο μέλλον σκανδαλώδεις μετοχικές κινήσεις του τύπου Folli Follie και τράπεζας Αττικής.
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά όμως, το σύνολο του ελεγκτικού πλαισίου, η ΕΚ χρειάζεται νέα και έμπειρα στελέχη. Με αμοιβές που να μην απέχουν προκλητικά από τις αμοιβές αντίστοιχων συναδέλφων τους του χρηματιστηρίου.
Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αλλαγών στο ΧΑΑ σύμφωνα με το πνεύμα αλλαγών που συντελείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αλλαγών νοοτροπίας από την διοίκηση του χρηματιστηρίου.
Αλλαγών γενικώς με παρεμβάσεις του κυρίου Χατζηδάκη ως προς κάθε παράμετρο λειτουργίας – παρά το γεγονός ότι η ΕΧΑΕ είναι εισηγμένη εταιρία – με βάση τα όσα ορθά ανέπτυξε κατά την συγκέντρωση της ΕΚ κατά την οποία ο κύριος διοικητικός παράγοντας του χρηματιστηρίου ήταν απόν. Γεγονός που ενέτεινε τον προβληματισμό μου.
Αν δεν δοθεί ένα νέο στίγμα στον ρόλο του χρηματιστηρίου η αναμενόμενη αναβάθμισή του το ΄24 θα βρει το όλο πλαίσιο της αγοράς θεσμικά κατοχυρωμένο, αναπτυξιακά όμως αδύναμο.
Δεν αρκεί να «βολεύονται» οι διοικήσεις του ΧΑΑ με την περιστασιακή κερδοφορία του και οι μέτοχοι με την ικανοποιητική μερισματική απόδοση. Αν αρκούν αυτά για να συντηρούνται μισθοί και μερίσματα τότε πολύ φοβάμαι πως έχει χαθεί οριστικά η δυνατότητα να προσδοκούμε σε έναν ουσιαστικό ρόλο του ΧΑΑ στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Αρκεί να σκεφθούμε τις αυξημένες πιθανότητες ανασυγκρότησης του Θεσσαλικού κάμπου αν υπήρχε για παράδειγμα μία αγορά στο ΧΑΑ για τον πρωτογενή τομέα.
Με δυνατότητες να διαμορφωθούν πεδία ανάπτυξης και χρηματοδότησης με εναλλακτικές μορφές για έναν κλάδο που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και όχι μόνον αποτελεί έναν εκ των βασικών αναπτυξιακών και κοινωνικών πυλώνων της χώρας. Για να προωθηθούν όμως αυτά απαιτείται καινοτόμος σκέψη αλλά και διάθεση.
Πολύ φοβάμαι πως ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας αν δεν αντιληφθεί γρήγορα τις παθογένειες θα έχει εκτραπεί από την δική του στόχευση ως προς τον αναμενόμενο από τον ίδιο αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου. Σε αυτή την περίπτωση η δυναμική θα παραμείνει …κρυμμένη για τους πολύ ολίγους.
Διαβάστε επίσης:
Σε νέες δικαστικές περιπέτειες ο Λούα Λούα, κατά κόσμον Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
Μία αναβαθμισμένη αναπτυξιακή πλημμύρα
Moody’s: Υποβαθμίζει σε αρνητική την προοπτική του τομέα των ακινήτων στην Κίνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών