Ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τις πιέσεις που υφίσταται αυτή η κυβέρνηση με τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Λάθη γίνονται και θα γίνονται – όπως σε όλη την Ευρώπη, όπως στην υφήλιο. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνονται συγκριτικά με την Ευρώπη λιγότερα. Σε σύγκριση με ΗΠΑ (Επί Τραμπ), Λατινική Αμερική κοκ. πολύ-πολύ λιγότερα.
Μπορεί, όμως, να αμφισβητηθεί η λογική πως στην διάρκεια της κρίσης δεν αλλάζεις την ομάδα. Είναι μία επικίνδυνη θέση που κατά κανόνα καταλήγει σε σοβαρές αστοχίες με αποτέλεσμα τον εκνευρισμό των πολιτών και την απώλεια της εμπιστοσύνης τους προς τους θεσμούς.
Σε ελάχιστες μέρες, δύο φάουλ μπορούν να καταλογιστούν στην κυβέρνηση.
Το πρώτο αφορά την εξωτερική πολιτική και εκφράζεται με την ακόλουθη ερώτηση: που ήταν τα κυβερνητικά αντανακλαστικά στο άρθρο του Κώστα Σημίτη για το Ελσίνκι; Καταρχάς, η κριτική του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να θεωρηθεί ως άκαιρη, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται μόνιμα ένα-δύο βήματα πριν το ξέσπασμα ανοιχτής σύγκρουσης με την Τουρκία.
Πέρα απ’ αυτό, όμως, γιατί χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να εκδηλωθεί κάποια αντίδραση κι αυτή να έρθει από τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ολόσωστη η απάντηση του. Έτσι, όμως, διεξάγεται συζήτηση για την εξωτερική πολιτική; Με την ανταλλαγή μεταξύ δύο πρώην πρωθυπουργών.
Ο Κώστας Σημίτης αμφισβήτησε την σημερινή εξωτερική πολιτική της χώρας και μάλιστα με την έμμεση κατηγορία ότι ο ίδιος τα είχε καταφέρει καλύτερα – φαντάζομαι με αναφορά στο εθνικό συμφέρον. Η ιστορία έχει ήδη εκφράσει διαφορετική άποψη για τους χειρισμούς από τα Ίμια και μετά.
Σε μία συγκροτημένη πολιτεία η αποστομωτική απάντηση όφειλε να είχε έρθει και από την κυβέρνηση – άμεσα – και από τον άμεσα θιγόμενο Κώστα Καραμανλή αμέσως μετά – καπάκι όπως θα λέγαμε.
Μπορεί να ευσταθεί η υπόθεση πως τα χέρια δεν φτάνουν με όλα αυτά που συμβαίνουν. Σ’ αυτήν την περίπτωση είτε προσλαμβάνεις περισσότερα χέρια ή φροντίζεις να είναι τα χέρια καλύτερα.
Ο Νίκος Δένδιας έχει υποστεί τα πάνδεινα και τα έχει καταφέρει άριστα. Μήπως ήρθε η στιγμή να αξιολογήσει την άμεση ομάδα του, όμως;
Το δεύτερο φάουλ αφορά τα ατομικά τεστ. ΟΙ διαπιστώσεις είναι προσωπικές, διότι θέλησα να δω πως λειτουργεί το σύστημα.
Τα τεστ έρχονται συσκευασμένα σε κουτιά των 25. Το κουτί δεν περιέχει 25 αυτοτελή τεστ αλλά τα επιμέρους κομμάτια που συνθέτουν το τεστ. Αυτά τα επιμέρους είναι πέντε: η μπατονέτα, η δοκιμαστική ταινία, το σωληνάριο διαλύματος του εκχυλίσματος, το σταγονομετρικό πώμα και οι οδηγίες. Δηλαδή, συνολικά, 125 κομμάτια.
Ο φαρμακοποιός οφείλει να τα συγκεντρώσει σε αυτοτελή τεστ. Στο φαρμακείο που επισκέφτηκα ο φαρμακοποιός θέλησε να είναι ευσυνείδητος: πήγε και αγόρασε σελοφάν σακουλάκια και συγκέντρωσε τα διάφορα κομμάτια ώστε να παραδίδει στον πελάτη ένα αυτοτελές τεστ, κλειστό και ασφαλές, χωρίς ελλείψεις. Όχι πέντε κομμάτια χύδην με τα μισά να…χάνονται στον δρόμο.
Το τεστ είναι κατασκευασμένο στην Ν. Κορέα (η εταιρεία ονομάζεται SD Biosensor) και διανέμεται από την Roche. Οι οδηγίες στα Γαλλικά έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά με μερικές ελλείψεις. Για παράδειγμα, στην ελληνική μετάφραση έχει παραληφθεί η φράση ότι το τεστ (που είναι αποκλειστικά ρινικό) οφείλει να διενεργείται είτε από επαγγελματία είτε υπό την επίβλεψη επαγγελματία.
Η διαδικασία δε είναι απλή. Πέρα από την ανάγκη να μπει η μπατονέτα βαθιά στην μύτη απαιτείται προετοιμασία, καθαριότητα, χρονόμετρο και κάποια δεξιότητα. Θα τολμήσω να πω ότι πολλά θα αποτύχουν.
Το χειρότερο: τι θα γίνει με το σωληνάριο του εκχυλίσματος και την ταινία δοκιμής που αποτελούν πρόβλημα για το περιβάλλον;
Στον τομέα της υγείας τα φάουλ της ανώτατης ηγεσίας είναι πολλά. Στο μπάσκετ, στα πέντε φάουλ είσαι εκτός. Μετρά κανείς για τον Βασίλη Κικίλια;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike