• Άρθρα

    Δήμαρχε Παλλήνης, κ. Αηδόνη: Αν πάρουν φωτιά τα σπίτια και καεί κόσμος ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; – Αρθρο παρέμβαση

    Χρήστος Αηδόνης, δήμαρχος Παλλήνης


    Η Ελλάδα, και ειδικά η Αττική, τις τελευταίες ημέρες είναι σε κόκκινο συναγερμό για τις πυρκαγιές. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ομολογουμένως έχει προχωρήσει σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για να μην καεί η χώρα, και δείχνει να τα πηγαίνει προς το παρόν καλά.

    Εκείνο που συζητούν, ωστόσο, όλοι είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα, είτε ανήκουν σε ιδιώτες είτε στο δημόσιο είτε στους δήμους.

    Τραγικές καθυστερήσεις από τους αρμόδιους φορείς, ωχαδερφισμός από τους ιδιώτες που αφήνουν την περιουσία του στο έλεος του χρόνου και τα οικόπεδα μετατρέπονται σε «βόμβες».

    Η συζήτηση έχει «φουντώσει» με τις ευθύνες να γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στους δημάρχους. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, η ΚΕΔΕ, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συστηματική και συντονισμένη επίθεση σε βάρος των Δημάρχων όλης της χώρας» και επιχείρηση συκοφάντησής τους, με αφορμή το φαινόμενο της συσσωρευσης μεγάλων ποσοτήτων από κλαδέματα και ξερά χόρτα σε πολλές περιοχές και τον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

    Η ΚΕΔΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δεδομένης της ανεπάρκειας προσωπικού, πόρων και εξοπλισμού, οι δήμοι έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για την πυροπροστασία της χώρας, κι ότι το κράτος ευθύνεται για τις τραγικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς».

    Ωραία όλα αυτά, τα έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Κανείς δεν είναι υπεύθυνος για τίποτε και όταν έρθει μια… στραβή στη βάρδια, όπως στην τραγωδία στο Μάτι, όλοι βγάζουν από πάνω τους τις ευθύνες.

    Όμως, οι πολίτες ζητούν απαντήσεις κι όχι «τσιτάτα» με τα οποία ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Και το λέω αυτό γιατί με την ιστορία που σας δημοσιεύω, μαζί με τις φωτογραφίες θα καταλάβετε γιατί καίγεται ο τόπος. Και γιατί κανείς δεν πληρώνει το τίμημα.

    Οι φωτογραφίες είναι από ένα δρόμο στην περιοχή της Παλλήνης, στην Κάντζα συγκεκριμένα. Εκεί υπάρχουν δύο αλσύλλια τα οποία ήταν ακαθάριστα και μια σπίθα θα μπορούσε να κάψει όλη την περιοχή.

     

    Αποφάσισαν, λοιπόν, κάποιοι να καθαρίσουν τον χώρο και να πετάξουν τα κλαδιά και τα ξεραμένα χόρτα ακριβώς στη γωνία του μικρού άλσους, εκεί όπου υπάρχουν οι σκουπιδοτενεκέδες.

    Προφανώς για να φιλοτιμηθεί κάποιος από το δήμο να πάρει την καύσιμη ύλη και να την μεταφέρει αλλού, μακριά πάντως από τα σπίτια.

    Εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον τα ξερόχορτα και τα κλαδιά παραμένουν «βουνό» στην άκρη του άλσους και κανείς δεν τα μαζεύει.

    Δηλαδή το άλσος καθαρίστηκε, έγινε «γυαλί» αλλά τα ξεραμένα χόρτα μεταφέρθηκαν στη γωνία του άλσους. Μια σπίθα δηλαδή θα κάψει και αυτόν τον μικρό πνεύμονα πρασίνου και όλα τα σπίτια της περιοχής.

    Εύγε στον δήμο Παλλήνης και στον νέο δήμαρχο, Χρήστο Αηδόνη, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξελέγη για να φέρει την ανανέωση στην περιοχή.

    Εύγε και στην ΚΕΔΕ που μονίμως γκρινιάζει ότι φταίνε οι άλλοι, όμως, οι δήμαρχοι δεν φταίνε ποτέ.

    Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθούν τα ξερόχορτα; Πόσο δύσκολο είναι να καθαριστούν οι χώροι που μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες συνοικίες;

    Και στο κάτω – κάτω όποιος δήμαρχος δεν έχει κονδύλια και προσωπικό ας κάνει απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ή το Περιβάλλοντος.

    Ας παραιτηθεί για να δώσει μια γροθιά στο στομάχι εκείνων που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη.

    Διότι οι δήμαρχοι αλλά και όλοι οι εκλεγμένοι δεν είναι μόνο για τα εύκολα. Δεν είναι για τα πανηγύρια και τις χοροεσπερίδες, ούτε για τις δημόσιες σχέσεις.

    Για τα δύσκολα τους θέλουμε, ειδικά τώρα που η κλιματική κρίση απειλεί το οικοσύστημα και τις ζωές μας.

    Οποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του. Διότι αυτή η ντροπή που βλέπουμε σε αυτόν τον μικρό δρόμο, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

    Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές, τέτοια «βουνά» με ξερόχορτα έχουν όλοι οι δήμοι.

    Από κάπου, όμως, πρέπει να ξεκινήσει η επανάσταση του αυτονόητου…

    Διαβάστε επίσης:

    Στο 3% η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών – Το «σήμα» της Κομισιόν στην Ελλάδα και τα 6 μέτρα στήριξης για το 2025
    Ενδοοικογενειακή βία: Αναβλήθηκε η δίκη του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, παραμένει κρατούμενος
    Όμιλος Κυριακού: Επενδυτικό fund για επενδύσεις στην Ελλάδα με 1 δισ. δολάρια από την QIA



    ΣΧΟΛΙΑ