Διαβάζω ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν, μολονότι — ειδικά τα δημοτικά—δεν αποτελούν κέντρα μετάδοσης. Και εξηγείται ότι δεν «άξιζε» να ανοίξουν για μερικές ημέρες.
Αναρωτιέμαι, δεν μετράνε ούτε οι μερικές μέρες μάθησης, όταν έχουν χαθεί τόσες και τόσες ώρες διδασκαλίας;
Δεν μετρά ότι τα παιδιά είναι εγκλεισμένα εδώ και τρεις εβδομάδες και έχουν λαλήσει; Στην εαρινή καραντίνα η μέρα ήταν μεγάλη και προλάβαιναν να βγουν μία βόλτα. Τώρα, νυχτώνει από τις 17.30, οπότε μέχρι να ολοκληρωθούν οι ώρες διδασκαλίας και να ετοιμάσουν τις εργασίες τους, έχει έρθει η ώρα για φαγητό και ύπνο.
Αλλά εγώ τι ξέρω; Οι ειδικοί αποφάνθηκαν.
Διαβάζω ότι γίνεται συζήτηση για τις εκκλησίες: θα ανοίξουν ή όχι. Βαρύγδουποι μητροπολίτες συγγράφουν άρθρα μετά μανίας.
Αναρωτιέμαι, η ισχυρή πίστη που επικαλούνται αυτοί και όσοι πιστοί διαμαρτύρονται για το πιθανό μη άνοιγμα, έχει τόση ανάγκη από τον ιερό τόπο λατρείας για να ικανοποιηθεί;
Δηλαδή, αν δεν είναι ο πιστός μέσα στην εκκλησία η πίστη του αδυνατίζει; Χάνεται; Ή προσβάλλεται ο μεγαλόψυχος θεός;
Και οι κίνδυνοι μετάδοσης; Θα τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα απαντούν οι πιστοί. Αυτό το…επιβεβαιώσαμε(!) στην προηγούμενη φορά, με τον συνωστισμό να κυριαρχεί και πολλούς ιερωμένους να αγνοούν μέτρα απαγόρευσης και προστασίας.
Αλλά εγώ τι ξέρω; Οι ειδικοί θα αποφανθούν.
Διαβάζω ότι είναι δύσκολη η απόφαση για το λιανεμπόριο. Να ανοίξουν, λένε, τα μαγαζιά, για να ανασάνει το εμπόριο. Δικαιολογημένη η αγωνία. Και η επιθυμία.
Αναρωτιέμαι, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα επαγγέλματα και όλες τι κατηγορίες καταστημάτων; Κι αν ανοίξουν τώρα, μετά τι θα γίνει; Θα ξανακλείσουν; Θα μείνουν ανοιχτά; Δεν θα αποτελούν εστία υπέρ-μετάδοσης; Πως θα τηρηθούν τα μέτρα όταν δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές θα εισρεύσουν ως μαινόμενοι ταύροι για τα ψώνια τους; Με τις ουρές που θα δημιουργηθούν έξω από τα καταστήματα τι θα γίνει;
Αλλά εγώ τι ξέρω; Οι ειδικοί θα αποφανθούν.
Διαβάζω ότι χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν στην αγορά για πώληση από τους εξειδικευμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που αγόρασαν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη: μισό εκατομμύριο ακίνητα με αξία 60 δις. ευρώ.
Αναρωτιέμαι, όταν η αγορά για τα ακίνητα σταδιακά στεγνώνει, η άνοδος των τιμών με ταχύτητα πέφτει και η ζήτηση είναι έτσι κι αλλιώς επικεντρωμένη σε συγκεκριμένες περιοχές, τι ισορροπία μπορεί να βρει η αγορά; Σε ποιο επίπεδο τιμών; Με τι κόστος; Και με ποια αποτελέσματα στην κατανομή των πόρων;
Αλλά εγώ τι ξέρω; Οι ειδικοί έχουν αποφανθεί.
Διαβάζω για μεγαλεπήβολα τουριστικά σχέδια, χιλιάδες νέα κρεβάτια, υψηλά κτίρια, καζίνο, μαρίνες. Ο τουρισμός είναι, εξάλλου, η…βαριά βιομηχανία της χώρας (!).
Αναρωτιέμαι, μετά την πανδημία θα ξαναγυρίσουμε στον τουρισμό που ξέραμε; Οι τουρίστες, δηλαδή, θα ξαναγίνουν εκατομμύρια, το χρήμα θα ρέει άφθονο, τα νέα παιδιά των Βαλκανίων θα έρχονται άφοβα και ελεύθερα να απολαμβάνουν δουλειά με μάθηση και διακοπές;
Δηλαδή, ο φόβος θα εξαλειφθεί δια μαγείας, χωρίς ούτε καν ψυχολογικά κατάλοιπα; Και άλλες χώρες που έχουν ήδη σχεδιάσει σημαντικές αλλαγές και προσαρμογές στην τουριστική πολιτική τους είναι άσχετες; Εμείς με τα χιλιάδες άδεια κρεβάτια στην Αθήνα και μόνο γνωρίζουμε καλύτερα;
Αλλά εγώ τι ξέρω; Οι ειδικοί αποφαίνονται.
Μένω με την αίσθηση ότι περπατάμε στην ομίχλη. Βλέπουμε αμυδρά τον δρόμο αλλά δεν είμαστε σίγουροι. Να είμαστε στάσιμοι δεν θέλουμε. Ίσως και να μην μπορούμε; Προχωράμε λοιπόν, σε όποια μονοπάτια νομίζουμε ότι αναγνωρίζουμε – γιατί αυτό ξέρουμε – με βάρκα την ελπίδα.
Στην αλλοδαπή που τόσο μισούμε και τόσο θαυμάζουμε οι Έλληνες, οι συζητήσεις για τις ριζικές και σε μεγάλο βαθμό μη ανατρέψιμες αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία, δίνουν και παίρνουν.
Στην Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ομφαλοσκοπεί, επιδεικτικά.
Μάλλον αγουροξυπνημένοι θα βρεθούμε.
Διαβάστε επίσης:
ΕΣΕΕ: Ζητά την παρέμβαση Γεωργιάδη για τα καταστήματα που λειτουργούν με το «μανδύα» της χονδρικής
Το άνοιγμα των εκκλησιών ένας ακόμη γρίφος για την κυβέρνηση – Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο