array(0) {
}
        
    
Menu
-0.25%
Τζίρος: 76.19 εκατ.

Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;

Comments

Οι ανακοινώσεις επιβεβαίωσαν τα αναμενόμενα. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η ύφεση έφτασε το 15,2%, οπότε στο εξάμηνο η πτώση της οικονομίας ήταν στο 7,9%. 

Αναλυτές και κυβερνητικοί, όπως ο καθόλα συμπαθής αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζουν ότι το 15,2% απέχει κατά τι από την αρχική πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 16%. 

Θα έλεγα πως για τον κόσμο που ταλαιπωρείται οικονομικά, η διαφορά δεν θα είναι αισθητή!

Ταυτόχρονα εκφράζεται αισιοδοξία, όπως από τον σύμβουλο του πρωθυπουργό Αλεξ Πατέλη, πως η ύφεση για το σύνολο του 2020 θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 8%. 

Αναρωτιέμαι αν όλοι οι δείκτες, πρόδρομοι και μη, εξακολουθούν να έχουν σήμερα την ίδια αξία που είχαν και πριν τον κορωνοϊό; Και θα θυμίσω ότι στην αρχή της κρίσης είχε εκφραστεί η άποψη πως η ετήσια μείωση του ΑΕΠ θα ήταν κάτω από 5%. 

Θα θυμίσω, επίσης, ότι οι εκτός Ελλάδος οργανισμοί βλέπουν ύφεση της τάξης του 15%. 

Όλα αυτά χρησιμεύουν να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι οι προβλέψεις  –και ιδιαίτερα οι ακριβείς προβλέψεις — εξακολουθούν να είναι παρακινδυνευμένες. 

Πολύ φοβάμαι πως στην σημερινή εποχή του κορωνοϊού, η οικονομική επιστήμη (όσο μπορεί να θεωρηθεί ως «επιστήμη») τείνει πλέον να σηκώσει ψηλά τα χέρια.

Κινούμαστε, με άλλα λόγια, πολύ περισσότερο στον χώρο της συγγραφής σεναρίων και πολύ λιγότερο σ’ αυτόν της βεβαιότητας που μπορεί να δώσουν οι οικονομετρικές προβλέψεις. 

Τα οικονομικά, εξάλλου, το σώμα των γνώσεων και των μεταξύ τους συνδέσμων που τα αποτελούν, βρίσκεται σε φάση ριζικής αναθεώρησης και, προφανώς, αλλαγής. 

Οι κεντρικές τράπεζες τείνουν να εξελιχθούν σε επέκταση της κυβέρνησης, καθώς χρηματοδοτούν μία τεράστια αύξηση των δημόσιων δαπανών. 

Διαγραφή χρεών; 

Η απεριόριστη χρήση του εκδοτικού προνομίου (η λεγόμενη Νέα Νομισματική Πολιτική) και η συλλήβδην διαγραφή χρεών του δημοσίου για πρώτη φορά συζητούνται  ανοιχτά. Και, με αυτές τις συνθήκες η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων είναι μάλλον μικρή. 

Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα οικονομικά νερά, και ένα εμφανές σημάδι των καιρών μας, που κατά καιρούς έχει εμφανιστεί και στην χώρα μας, είναι η πορεία του Χρηματιστηρίου. 

Στις ΗΠΑ, οι δείκτες έχουν ακολουθήσει μία εντυπωσιακή ανοδική πορεία, τη στιγμή που η οικονομία είναι στο πάγο με εκατομμύρια ανέργους.

Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ζηλέψαμε την δόξα της Wall Street, οπότε πρόσφατα το ΧΑΑ σημείωσε ανοδική πορεία για τρεις συνεχείς ημέρες!

Εξηγήσεις υπάρχουν. Για παράδειγμα, μία προσέγγιση υποστηρίζει ότι το χρηματιστήριο αντιδρά σε εκτιμήσεις για επερχόμενα γεγονότα, και ως προς το μέλλον επικρατεί αισιοδοξία. 

Μία δεύτερη, θεωρεί ότι στα ρηχά (μικρά) χρηματιστήρια, τα καλά αποτελέσματα 1-2 εταιρειών επηρεάζουν την πορεία τους – όπως έγινε στο ΧΑΑ  με την ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 . Μία τρίτη ερμηνεία είναι ότι οι σοφοί θεσμικοί και μη παίκτες εκμεταλλεύονται καθημερινά γεγονότα και επηρεάζουν με τα «σορταρίσματα». 

Διότι, σκαμπανεβάσματα σαν αυτά που βλέπουμε στην Wall Street, το Λονδίνο, την Φρανκφούρτη, την Ελλάδα, δεν δικαιολογούνται από τα γεγονότα της πραγματικής οικονομίας. 

Αυτή η αποσύνδεση της παραγωγής από τις τιμές είναι αντανάκλαση του βαθμού στον οποίο ο καπιταλισμός-καζίνο έχει διαφθείρει τον φιλελεύθερο καπιταλισμό που κυριάρχησε στα πρώτα 30 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ήταν ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή ανάπτυξη, την δημιουργία του κοινωνικού κράτους, και σημαντική μείωση της εισοδηματικής ανισότητας. 

Επιστροφή στην πολιτική οικονομία του του 18ου και του 19ου αιώνα 

Οι οικονομολόγοι ψάχνουν απαντήσεις στις ανατροπές που ζούμε. 

Ίσως είναι καιρός όχι απλά για επιστροφή στην παράδοση της πολιτικής οικονομίας του 18ου και του 19ου αιώνα αλλά και στην αναζήτηση διεπιστημονικών απόψεων (όπως από ανθρωπολόγους και κοινωνιολόγους και ψυχίατρους) στον σχεδιασμό των μέτρων που θα αντιμετωπίσουν τα νέα οικονομικά δεδομένα του covid-19. 

Γιατί τα μέτρα με τα οποία έγινε η διαχείριση της κρίση του 2008/9 σήμερα φάνηκε με σαφήνεια πως δεν ήταν τα κατάλληλα. 

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου εκτιμά σε έκθεσή της ότι η πανδημία covid-19 οφείλεται σε διαρροή του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο
Έκθεση ΕΟΔΥ: 20 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα – 538 νέες εισαγωγές και 28 διασωληνωμένοι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα
Σταϊκούρας: Εκατοντάδες νέα λεωφορεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Αυξήσεις – σοκ στην ακτοπλοΐα: Έως 10%-15% για Αιγαίο και Κρήτη, από 12% έως 30% για Αδριατική!
Θέμα χρόνου η πώληση των σούπερ μάρκετ «Κρητικός» – Ο Μασούτης και το τίμημα του deal
Honda-Nissan: Το ριψοκίνδυνο σχέδιο μιας ιστορικής συγχώνευσης – Η επέλαση της Κίνας και οι κινήσεις επιβίωσης
Γιατί σκοτείνιασε η Εθνική και τα μυστήρια της Τέρνα, η σφήνα Μάρη στο OPEN, οι 900 ημέρες της ΑΒΑΞ, η μεταγραφή του Στάσση, ο «σπρίντερ» Πιέρ, η συμμαχία Εξάρχου και Καλλίνικου, τι ακούγεται για τον ανασχηματισμό, στο +15% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το save the date για τον JJC
Skyline: Το επόμενο βήμα μετά το deal των 400 εκατομμυρίων ευρώ