• Top Stories

    EURASIA GROUP: Η Σαουδική Αραβία μπλέχτηκε σε μπελάδες και το ξέρει

    • NewsRoom


    H όλο και μεγαλύτερη  διεθνής απομόνωση της Σουηδικής Αραβίας ταυτόχρονα με την αύξηση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν οδήγησαν το βασίλειο σε μία κίνηση ματ για την προστασία των συμφερόντων της, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από τους κορυφαίους επιστήμονες του Eurasia Group, που είναι το σπουδαιότερο Think tank  συμβούλων πολιτικού κινδύνου στον  κόσμο. Αυτό εξηγεί, εν μέρει , τουλάχιστον, την απόφαση του βασιλείου να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή, μετά την διαδήλωση των Ιρανών που λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.
    Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας ήταν άμεσες και θα μπορούσαμε να πει κανείς ακραίες. Δεν φέρθηκε διπλωματικά κάνοντας συστάσεις ή ανακαλώντας τον πρέσβη αλλά αποφάσισε να  διακόψει άμεσα όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν.
    «Η Σαουδική Αραβία είναι σοβαρό πρόβλημα, και το ξέρουν”, δήλωσε ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group για να συμπληρώσει: “Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι περιθωριοποιημένο τόσο σε οικονομικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ παράλληλα βασανίζεται και με τα θέματα διαδοχής, εξαιτίας του αμφιλεγόμενου  διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που είναι μόλις 30 ετών.
    reuters2
    Ο Bremmer πιστεύει ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μισεί τη  διεθνή προσοχή , δεδομένης της αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας που έχουν προκαλέσει με τις πράξεις τους οι τζιχαντιστές και για το λόγο αυτό θέλουν να δημιουργήσουν τεχνητές  περιφερειακές εντάσεις με το Ιράν..Απώτερος στόχος είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα του βασιλείου.Γεγονός όμως είναι ότι τέτοιες κινήσεις  οδηγούν μόνο σε αύξηση της ήδη τεταμένης κατάστασης στην  ήδη φλεγόμενη Μέση Ανατολή..
    Ο Al Nimr, σιίτης κληρικός που εκτελέστηκε από το καθεστώς ασκούσε έντονη κριτική στο βασίλειο για την στάση και συμπεριφορά του απέναντι στην μειοψηφία των Σιιτών. Ο λόγος της εκτέλεσης του ήταν κυρίως για υποκίνηση και συνωμοσία,  επειδή ενθάρρυνε την εσωτερική τρομοκρατία και συνεργαζόταν με σκοτεινούς κύκλους για να ρίξει το καθεστώς…
     Ο Ιρανός Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , προέβλεψε ότι θα υπάρξει “θεϊκή εκδίκηση”  για την εκτέλεση του σιίτη κληρικού.
     Κόβοντας τους δεσμούς του με το Ιράν, η Σαουδική Αραβία μετατοπίζει την προσοχή του κοινού μακριά από εσωτερικά της προβλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου και την αυξανόμενη πολιτική αστάθεια που απορρέουν από ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Σαουδικής βασιλικής οικογένειας.
    “Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε το Ιράν να υποκινήσει ή να ιδρύσει τρομοκρατικούς πυρήνες στη χώρα μας ή στις χώρες των συμμάχων μας,”  είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel Al-Jubeir.
    reuters3
    Πράγματι, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εκτέλεση του σιίτη κληρικού προήλθε από την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να απομακρύνει το Ιράν από τους συμμάχους του.
    Το μόνιμο άγχος του βασιλείου είναι το Ιρά, υποστηρίζει το Eurasia Group..Σε λίγο καιρό θα είναι τελείως απαλλαγμένο από τις κυρώσεις , που του είχαν επιβληθεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα , η οικονομία του θα βελτιωθεί και η κυβέρνηση του και θα έχει περισσότερα λεφτά να ξοδέψει για τους περιφερειακούς του πελάτες..
     Αν η εκτέλεση του σιίτη Σείχη έγινε για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις πτώσεις  των τιμών στο πετρέλαιο δεν είναι αρκετή..
     Θα πρέπει να προστεθούν ακόμα πολλά επεισόδια εναντίον του Ιράν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αλλά όποια δράση κάνει από εδώ και στο εξής το βασίλειο εναντίον του Ιράν θα πρέπει να είναι έμμεση και διακριτική. Στην πραγματικότητα, καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει ευθεία αντιπαράθεση, εκτιμά ο  Abbas Kadhim, ειδικός στρατηγικός αναλυτής, στο Johns Hopkins University.
    Και οι δύο χώρες παραδοσιακά δεν έχουν εμπιστοσύνη η μία στην άλλη και κάθε περιστατικό το βρίσκουν σαν ευκαιρία για να αυξάνουν την ένταση μεταξύ τους.
    Άλλωστε και οι δύο παίχτες είναι μπλεγμένοι στον πόλεμο της Συρίας όπου οι Ιρανοί υποστηρίζουν τους Σύρους αντάρτες που θέλουν να γκρεμίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
    Ιράν και τη Σαουδική Αραβία στηρίζουν, επίσης, αντιτιθέμενες πλευρές στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών Houthi από  τον Μάρτιο..
    Αν και ένας πόλεμος με το Ιράν φαίνεται απίθανος , όπως υποστηρίζει το “Eurasia Group” θα πρέπει να περιμένουμε από ένα ασθενές και απομονωμένο  βασίλειο που βρυχάται ότι θα βρίσκει, από εδώ και στο εξής ,τρόπους να επιτίθεται..



    ΣΧΟΛΙΑ