Τα περί έλλειψης πολιτικής βούλησης γκρεμίστηκαν αυτές τις μέρες: Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας- και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει- ανακοινώσαμε την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ και την έναρξη λειτουργίας του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Μπαίνουμε, δηλαδή, στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας! Θέτουμε τις βάσεις για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων. Για τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μην μπορούν οι «πονηροί» εργοδότες καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να «νοθεύουν» τον ανταγωνισμό με τις τίμιες επιχειρήσεις. Και για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας. Ώστε κανένας πια να μην μπορεί να «κλέβει» τις ώρες δουλειάς του εργαζόμενου! Να μην μπορεί να τον εκμεταλλεύεται και να παρουσιάζει τα 8ωρα ως 4ωρα! Αυτά θα τα εγγυηθεί με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο η Ψηφιακή Κάρτας Εργασίας καθώς:
- Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο ΕΡΓΑΝΗ II.
- Όλες οι πληροφορίες που αφορούν το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, την τηλεργασία, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες θα δηλώνονται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές μόλις με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).
- Για πρώτη φορά θα καταγράφονται όλοι οι τύποι άδειας, καθώς και οι ωροάδειες. (Σήμερα υποβάλλεται ετησίως απολογιστική δήλωση μόνο για την κανονική άδεια).
- Για πρώτη φορά επίσης θα καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την προσέλευση και αποχώρηση τους από την εργασία σκανάροντας την Κάρτα Εργασίας τους μέσω της εφαρμογής (app) που θα απεικονίζεται στο κινητό τηλέφωνο σε μορφή QR code (όπως γινόταν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού), και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στο ΕΡΓΑΝΗ 2.
Η κατοχύρωση του ωραρίου και των αμοιβών των εργαζόμενων γίνεται με την εισαγωγή δύο νέων δικλείδων ασφαλείας. Δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες (μαζί με τους αναβαθμισμένους ελέγχους που θα εγγυηθεί η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας) απαντούν στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς:
- Η έναρξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Το ίδιο και η λήξη.
- Ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί. Αποτρέπονται στην πράξη φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργοδότης ζητά από τον εργαζόμενο να μην «χτυπήσει» την κάρτα κατά την προσέλευση ή να δηλώσει αποχώρηση, αλλά να παραμείνει στη δουλειά, θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα από τον έλεγχο. Διότι ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί!
Ξεκινάμε, λοιπόν, από τις τράπεζες και τα σούπερ–μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι υποχρεωμένες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία απογραφής των εργαζομένων τους έως τις 30 Ιουνίου. Έτσι ώστε από 1ης Ιουλίου να ξεκινήσουν με την Ψηφιακή Κάρτα! Και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις (οι οποίες θα απογραφούν από 1.10.2022 έως και 30.11.2022) μεστόχο τελικά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας να επεκταθεί σε ολόκληρη την αγορά!
Η καταγραφή των ωρών εργασίας με ακρίβεια και δικαιοσύνη είναι ένα από τα βασικότερα αιτήματα των Ελλήνων εργαζομένων εδώ και χρόνια. Όλοι αυτοί που μας κατηγορούν ότι τάχα είμαστε ανάλγητοι και αντεργατικοί δεν έκαναν τόσα χρόνια κάτι για να αντιμετωπίσουν δραστικά το μεγάλο αυτό ζήτημα, ενώ η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ήταν αίτημα των εργαζομένων. Είμαστε εμείς λοιπόν που υλοποιούμε την υπόσχεση αυτή που δώσαμε στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με την ψήφιση του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας. Μια μεταρρύθμιση τόσο υπέρ των εργαζομένων όσο και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Που θα βοηθήσει στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και θα προστατέψει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Που αποδεικνύει ότι, ακόμη σημαντικότερη από την «κοινωνική ευαισθησία», είναι η κοινωνική αποτελεσματικότητα!