Θλιβερό το θέαμα και αλγεινή η εντύπωση να διαγκωνίζονται στα τηλεοπτικά πάνελ τα κομματικά στελέχη, τα προερχόμενα από την αντιπολίτευση και να πλειοδοτούν στην επιβολή φόρων.
Όντας στον κόσμο τους, αγνοώντας αυτό που πραγματικά συνέβη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, νομίζουν ότι οι εκλογές κερδίζονται με τη φορολογία του «μεγάλου κεφαλαίου».
Επίσης, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι δεν συνομιλούν με την κοινωνία, ούτε καν με τον περιπτερά της γειτονιάς τους. Ειδικά δε η αποστροφή γίνεται μεγαλύτερη όταν σηκώνουν την παντιέρα της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την αύξηση των συντελεστών στα μερίσματα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν επί των ημερών του, το μακρινό 1999, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου είχε σπάσει το φράγμα των 6.000 μονάδων!
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Χρηματιστήριο 18 χιλιάδες ενεργοί κωδικοί από το 1 εκατομμύριο του 1999. Κάθε μήνα το Αποθετήριο σβήνει ξεχασμένους και ανενεργούς κωδικούς που είχαν ξεμείνει από εκείνα τα χρόνια της άκρατης εφορίας των «ωραίων χρόνων του ΠΑΣΟΚ» που μετά μετεξελίχθηκε, το κρατικίστικο στελεχιακό δυναμικό του, σε χειροκροτητή του Αλέξη Τσίπρα.
Κατά την άποψη του γράφοντος, στις 21 Μαΐου δεν αποδοκιμάστηκαν τα πρόσωπα. Και η Έφη Αχτσιόγλου εκλέχτηκε, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Παύλος Πολάκης. Και από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι πέτυχε η ποθούμενη ανανέωση που προώθησε ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης. Εκείνο που καταδικάστηκε ήταν οι πολιτικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πράγματι, τόσο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ υπήρχαν αοριστολογίες για τη φορολογική τους πολιτική. Και ως προς τα μερίσματα και ως προς τις γονικές παροχές. Αλλά ήταν και παραμένουν εκτός τόπου και χρόνου.
Γράφτηκε, όντως, ότι 15% αύξηση του φόρου στα μερίσματα είναι επιπλέον του 22% της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Δηλαδή θα φορολογούνται και τα προς διανομή κέρδη με 15%, αλλά και το σύνολο της κερδοφορίας μιας επιχείρησης, μιας βιομηχανίας, ενός μαγαζιού, μιας εταιρείας με 22%.
Ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του εμφάνιση κατάλαβε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση για τη φορολογία στα μερίσματα διότι το όφελος για τον προϋπολογισμό κρίνεται μικρό.
Άλλωστε, οι εισηγμένες έχουν άλλους τρόπους να «γλιτώνουν» τη φορολογία στο μέρισμα επιλέγοντας τη λύση της «επιστροφής κεφαλαίου» στους μετόχους τους, που παραμένει αφορολόγητη.
Αυτό που ίσως πρέπει να καταλάβουν οι επίδοξοι κυβερνήτες μας είναι ότι το «κόμμα του Χρηματιστηρίου» δεν υφίσταται πια. Σήμερα ανοίγουν κωδικοί στο Χρηματιστήριο από τους απλούς ιδιώτες, διότι αυτά τα λίγα ή όποια χρήματα έχουν στην τράπεζα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή προθεσμίας, έχουν απόδοση μόλις 0,10% – 0,20%. Αγοράζουν λοιπόν, ή επιλέγουν να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα με απόδοση στη λήξη τους έως 7 και 7,5%. Τι θα γίνει λοιπόν; Θα φορολογήσουν και τα έσοδα από τα ομόλογα;
Η αστεία συζήτηση που έχει ανοίξει θα κλείσει μια και καλή στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Από τον ελληνικό λαό.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Profit taking με μέτρο πέριξ των 1.200 μονάδων
Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ): Θα ενισχύσουμε τους άμεσους φόρους
Τσαπανίδου: Προανήγγειλε έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων
──────────────────
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση