Περιεχόμενα
Από την πρώτη στιγμή που η ιταλική UniCredit αιφνιδίασε τους πάντες και κατέθεσε προσφορά για το 9% της Alpha Bank, το Mononews επέμεινε με απανωτά άρθρα του να ζητά να δημοσιοποιηθεί η τιμή που προσέφεραν οι Ιταλοί.
Ό,τι γίνεται σε αντίστοιχες προτάσεις εξαγοράς σε σοβαρές χώρες του εξωτερικού έπρεπε να γίνει και στην Ελλάδα. Και ήταν αδιανόητο από την αρχή της διαδικασίας να γνωρίζει ένας μικρός (ή μήπως μεγάλος;) αριθμός ανθρώπων το τίμημα και να μην το ξέρει το επενδυτικό κοινό.
Μόλις 60 λεπτά μετά την ανακοίνωση του deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, το Mononews με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Έφης Καραγεώργου, είχε γράψει ότι το εύρος της τιμής που προσφέρει η ιταλική τράπεζα είναι στο 1,33 ευρώ με 1,35 ευρώ ανά μετοχή.
Βεβαίως, αναφέραμε και το ακραίο, όπως λέγαμε, σενάριο η προσφορά των Ιταλών να είναι στα 1,46 ευρώ ανά μετοχή, όπως… διέρρεαν τότε κάποιοι συγκεκριμένοι κύκλοι.
Τελικά, μία εβδομάδα μετά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ιδιοκτήτης του 9% της Alpha Bank και –υποτίθεται- θεματοφύλακας της διαδικασίας πώλησης, αποφασίζει να ανακοινώσει ότι η προσφορά της UniCredit είναι 1,33 ευρώ ανά μετοχή.
Τα ερωτήματα πλέον είναι πολλά και οι απαντήσεις είναι καταπέλτης για το ΤΧΣ και για την απόφασή του να κινηθεί με τέτοιο τρόπο.
Όταν το Mononews πίεζε ώστε να δοθεί η τιμή προσφοράς των Ιταλών, η μόνιμη απάντηση, επίσημα με ανακοινώσεις του ΤΧΣ, αλλά και ανεπίσημα ήταν «υπάρχουν όροι εμπιστευτικότητας, ας δώσει η ιταλική τράπεζα την τιμή γιατί αυτή επέβαλε τους συγκεκριμένους όρους που δεν μπορούμε εμείς να παραβούμε».
Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μια διαρροή – στήριξη του Ταμείου ανέφερε:
«Σε περίπτωση πολλαπλών προσφορών κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση και θα οδηγούσε σε παραπληροφόρηση της αγοράς και του επενδυτικού κοινού χωρίς να εξυπηρετείται κάποιος αντικειμενικός σκοπός διαφάνειας.
Τέτοιου είδους προσφορές όπως και η συγκεκριμένη τελούν υπό υποχρέωση τήρησης εμπιστευτικότητας για την προστασία των συμφερόντων των εμπλεκομένων μερών σε αυτό το στάδιο. Στην παρούσα φάση και από την ανακοίνωση των τραπεζών και του Ταμείου φαίνεται ότι αφορά σε ‘ιδιωτική’ συναλλαγή μεταξύ μετόχων, που δεν αφορά τους άλλους μετόχους».
Η… ξαφνική αλλαγή
Τι άλλαξε άραγε μέσα σε μια εβδομάδα και οι όροι εμπιστευτικότητας δεν ισχύουν πλέον; Μόνον ότι ξεκινά η διαδικασία των ανταγωνιστικών προσφορών;
Τι άλλαξε και η λεγόμενη «ιδιωτική συναλλαγή» αφορά πλέον και τους υπόλοιπους μετόχους;
Είναι ξεκάθαρο: Η ανακοίνωση της τιμής από την πρώτη στιγμή έπρεπε να γίνει για λόγους πλήρους διαφάνειας που αφορά το υπόλοιπο 91% των μετόχων της ελληνικής τράπεζας. Δεν μπορεί δηλαδή η διαδικασία να είναι φτιαγμένη με τους όρους που θέλει το 9% και το ΤΧΣ να δείχνει αδιαφορία για το υπόλοιπο 91%.
Και το λέγαμε αυτό διότι όλες αυτές τις ημέρες, με την τιμή προσφοράς των Ιταλών να παραμένει κρυφή(;) έγινε μεγάλο παιχνίδι στο Χρηματιστήριο.
Χιλιάδες επενδυτές αγόρασαν σε τιμή υψηλότερη από την ανακοινωθείσα, δηλαδή το 1,33 ευρώ. Και είτε θα βγουν ζημιωμένοι τώρα που θα πουλήσουν σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που αγόρασαν, είτε θα εγκλωβιστούν, περιμένοντας μήπως η τιμή της μετοχής της Alpha Bank ανακάμψει επειδή ένας μεγάλος επενδυτής μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο.
Ή μήπως η UniCredit καταθέσει υψηλότερη προσφορά (άραγε ήταν από την αρχή βασικό σενάριο;).
Ασφαλώς υπάρχει και αυτή η άποψη, ότι δηλαδή αγοράζουν ποντάροντας στο μέλλον και στις προοπτικές της ελληνικής τράπεζας. Και στο κάτω – κάτω δεν είναι δημόσια πρόταση, είναι μια συμφωνία με προκαθορισμένο τίμημα που θα «διορθωθεί» πιθανότατα.
Όμως, ας μην γελιόμαστε. Σε τέτοιες περιπτώσεις που ένας ξένος επενδυτής καταθέτει πρόταση, οι περισσότεροι αγοράζουν για να κερδίζουν μέσα σε λίγες συνεδριάσεις ή σε λίγα λεπτά.
Άλλωστε πρόκειται για μεγάλα παιδιά που ξέρουν τι κάνουν.
Αρκεί βεβαίως να ξέρουν την τιμή προσφοράς, πόσο αποτιμάται δηλαδή από τον μεγάλο ξένο επενδυτή, η μετοχή, ώστε να κάνουν κι αυτοί τα… κουμάντα τους.
Αλλά πρέπει να ασχοληθούμε και με το τίμημα που προσφέρουν οι Ιταλοί, γιατί τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για το ΤΧΣ.
Το 1,33 ευρώ ανά μετοχή είναι μια σχετικά καλή προσφορά για τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και την κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank.
Εκτός κι αν όλο αυτό είναι μέρος του σχεδίου ώστε στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών προσφορών να επανέλθει η UniCredit προσφέροντας κατά τι υψηλότερο ανά μετοχή και όλοι να είναι ευχαριστημένοι.
Πώς θα απαντήσει άραγε το ΤΧΣ αν π.χ. η ιταλική τράπεζα επανέλθει με ένα τίμημα π.χ. 1,50 ευρώ ανά μετοχή όταν όλες οι αναλύσεις και οι εκθέσεις για την Alpha Bank δίνουν μια δίκαιη τιμή κοντά στα 2 ευρώ;
Είναι προφανές ότι εδώ το Ταμείο θα απαντήσει «μας έδωσαν αρχικά 1,33 ευρώ, εμείς με τις πιέσεις μας ανεβάσαμε την τελική τιμή στο 1,50 ευρώ, άρα να είμαστε και ευχαριστημένοι.
Ο… Χότζας στην Ελλάδα
Το ξέρετε ασφαλώς το ανέκδοτο με τον Χότζα:
Ένας φτωχός οικογενειάρχης, που ζούσε σε ένα δωμάτιο με την πολυμελή οικογένειά του, πήγε στον Χότζα και του παραπονέθηκε:. «Αγαπητέ μου Χότζα, τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να ζούμε η γυναίκα μου και εγώ, τα τόσα μας παιδιά και οι συγγενείς όλοι μαζί σ΄ ένα δωμάτιο, συμβούλεψέ μας τι να κάνουμε». Τότε ο Χότζας τον ρώτησε αν έχει ζώα στην αυλή του. «Έχω», του απάντησε. «Τότε απόψε βάλε και τις όρνιθες μαζί σας μέσα στο σπίτι», τον συμβούλεψε ο Χότζας.
Τις βάζει ο άνθρωπος και πάει το επόμενο πρωί στον Χότζα. «Αγαπητέ μου Χότζα, είμαστε χειρότερα τώρα, σκάσαμε όλοι μαζί και με τα ζώα».
«Έχεις και άλλα ζώα;», τον ρώτησε ο Χότζας. «Έχω», είπε ο άνθρωπος, «σκύλο και γάτο». Τότε «απόψε βάλε και αυτά μαζί σας». Τα βάζει ο καημένος και το επόμενο πρωί πάει ξανά στο Χότζα κλαίγοντας απαρηγόρητα. Ο Χότζας όμως τον ρωτάει και πάλι, μήπως «έχεις και κανένα γάιδαρο στην αυλή»; «Ναι», του απαντά ο άνθρωπος. «Απόψε βάλε και αυτόν και έλα πάλι αύριο».
Την επομένη ο φτωχός άνθρωπος τον επισκέπτεται πάλι περισσότερο απαρηγόρητος. Τότε ο Χότζας του λέει: «Απόψε βγάλε το γάιδαρο έξω και έλα αύριο». Την επομένη ο άνθρωπος πάει χαρούμενος και του λέει: «Ευχαριστούμε Χότζα μου, είμαστε λίγο καλύτερα». «Απόψε βγάλε λοιπόν, και τις όρνιθες, αύριο το σκύλο και μεθαύριο τη γάτα». Έτσι κάνει ο άνθρωπος και πάει χαρούμενος στον Χότζα και τον ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά του και του λέει: «Να ‘σαι καλά Χότζα μου, τώρα ανασάναμε, σε ευχαριστούμε πολύ, πολύχρονος να ‘σαι»!
Ετσι, θα κάνει και το ΤΧΣ: «Πάλι καλά που δεν πάθαμε και χειρότερα…».
Η διαφάνεια κάθε συναλλαγής στο Χρηματιστήριο προάγει την ίδια την αγορά. Οτιδήποτε άλλο απλά υποβιβάζει το ελληνικό χρηματιστήριο στα επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών.
Μήπως ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, προέβη σε εγκληματικά λάθη που καθιστούν τελικά προβληματική όλη τη διαδικασία της συμφωνίας Alpha Bank με UniCredit. Κυρίως ως προς την προστασία του επενδυτικού κοινού.
Γι’ αυτό και το Mononews είχε μιλήσει ξεκάθαρα για παραίτηση του κ. Ξηρουχάκη ο οποίος επέλεξε να οχυρωθεί πίσω από τους «όρους εμπιστευτικότητας» τους οποίους ήρε λίγες ημέρες μετά.
Ίσως είναι η ώρα να θέσουμε «τον δάκτυλον επί των τύπον των ήλων» ειδικά από τη στιγμή που περιμένουμε μια ακόμη σημαντικότερη διαδικασία, αυτή της πώλησης του 20% της Εθνικής Τράπεζας, με ένα τίμημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που συζητάμε για την Alpha.
Κι εδώ δεν χωράνε άλλα λάθη…
Διαβάστε επίσης:
Άρθρο παρέμβαση: Δημοσιοποιήστε τώρα την πρόταση της UniCredit για το 9% της Alpha Bank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»
- Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- ΗΠΑ: Σύμφωνα με τους New York Times ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία