Εμφανώς αγχωμένος και έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι θα γίνει δυσάρεστος, κάνοντας σαρδάμ – «αντισυλληπτικό» αντί για αντισηπτικό – ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους.
Μέτρα, που διέρρεε το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου και είχε δώσει ένα πρώτο στίγμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Αν θέλαμε να δώσουμε έναν τίτλο στα νέα μέτρα θα ήταν λαϊκά «… και ο ψωριάρης μόνος του». Οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν στο περιθώριο και βάζουν το χέρι στην τσέπη, αν θέλουν να εργαστούν, να διασκεδάσουν, να ταξιδέψουν, να αθληθούν.
Οι μεγάλες αλλαγές αφορούν στον έλεγχο ταυτοπροσωπίας και στα rapid test που, πια, δεν θα είναι δωρεάν για τους ανεμβολίαστους από τις δομές του ΕΟΔΥ, αλλά θα κοστίζουν δέκα ευρώ έκαστο – δύο τεστ την εβδομάδα για να πάνε στη δουλειά τους, λοιπόν, όσοι εργάζονται. Αν έχουν γιο ή κόρη φοιτητές, θα πρέπει να πληρώνουν και τα δικά τους τεστ, για να μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Αν, δε, κάποιοι θέλουν να ταξιδέψουν, άλλα λεφτά.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε, βέβαια, ότι τα μέτρα δεν έχουν πατερναλιστικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά οι ανεμβολίαστοι δύσκολα θα το πιστέψουν. Η καθημερινότητά τους θα δυσκολέψει από τις 13 Σεπτεμβρίου και ενώ είναι μάλλον βέβαιο ότι τα μέτρα θα λειτουργήσουν, Κύριος οίδε τι αντιδράσεις θα πυροδοτηθούν. Ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν θέλει κανέναν να του κουνάει το δάχτυλο. Γιατί έτσι θα το εκλάβουν κάποιοι.
Στον αντίποδα, βέβαια, για να μην λέμε μόνο τα αρνητικά, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο αισθάνονται σίγουρα ανακούφιση, καθώς θα μπορούν να βιώνουν μιας κάποιας μορφής κοινωνικότητα με ασφάλεια. Και νιώθουν και μια ικανοποίηση ότι η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν αστειεύεται και ότι η περίοδος ανοχής τελείωσε.
Πάντως αυτό, που δεν διασαφηνίζεται, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι τι θα γίνει αν μια οικογένεια με παιδιά θέλει να πάει για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο. Οι γονείς, που έχουν κάνει το εμβόλιο, θα μπορούν να πάνε, τα παιδιά θα μπορούν με σελφ τεστ ή θα μείνουν σπίτι;
Και, τελικά, πώς όλα αυτά θα επηρεάσουν και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις; Θα «κόψουμε» την παρέα με τους ανεμβολίαστους; Στην απ΄έξω κανονικά και με το νόμο; Ως τον Μάρτιο είναι πολύς καιρός…
Ορισμένοι θα αναρωτηθείτε εύλογα: «Και τι έπρεπε να γίνει δηλαδή; Αντιμετωπίζουμε την πιο σοβαρή υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών. Τι χρωστάνε όσοι έκαναν το εμβόλιο;». Σίγουρα η κατάσταση επιτάσσει δυναμικό χειρισμό, μιας και χάθηκε πολύτιμος χρόνος και οι εμβολιασμοί πάνε με ρυθμό χελώνας. Για τείχος ανοσίας ούτε λόγος ακόμη και τα σχολεία δεν αργούν να ξεκινήσουν. Το success story της επιχείρησης Ελευθερία, για το οποίο κάποιοι βιάστηκαν, ως φαίνεται, να πανηγυρίσουν, πατώνει, υπό την αμφισβήτηση των πολέμιων του εμβολίου.
Πηγές έλεγαν, πάντως, στο Mononews ότι η ανακοίνωση των νέων μέτρων «ήθελε άντερα», γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει και ότι «επιτέλους η κυβέρνηση μάλλον κατάλαβε ότι δεν είναι όλα επικοινωνία και ότι η δημόσια Υγεία απαιτεί τομές».
Μένει να δούμε κατά πόσο οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα συμμορφωθούν στα νέα μέτρα και κατά πόσο θα γίνονται έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα.