Δεν κομίζουμε γλαύκα εις την… Λεωφόρο Αθηνών, αν πούμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε βαθύ τούνελ χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα το πολυπόθητο φως.
Όταν για έξι συνεχείς εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης κινείται αρνητικά και από τα υψηλά του Ιουλίου οι απώλειες φτάνουν το 15%, τότε κάτι πάει στραβά.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει απαραίτητα η παγκόσμια ανησυχία από το sell of των προηγούμενων ημερών στα ομόλογα.
Αλλωστε τα ελληνικά ομόλογα έχουν καλύτερη εικόνα από πέρυσι, αφού είναι δεδομένη η εγγύηση για το ελληνικό χρέος, γεγονός που μετρούν πολύ οι ξένοι επενδυτές όταν τοποθετούνται στην Ελλάδα.
Ούτε βεβαίως μπορεί να επηρεάζεται τόσο καταλυτικά το ελληνικό χρηματιστήριο από ειδήσεις π.χ. για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, όπως έγινε το απόγευμα της Παρασκευής όπου ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» 1,48% την ίδια στιγμή που σε Αμερική και Ευρώπη η επίδραση ήταν χαμηλής έντασης.
Μια σειρά από παράγοντες επηρεάζουν την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα την καταβαράθρωση ακόμη και ισχυρών «χαρτιών».
Αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν οι αιτίες της υποχώρησης στο Χρηματιστήριο.
Αυτή τη στιγμή προέχει να φανεί το φως στο τούνελ, να δημιουργηθεί ένα παράθυρο διαφυγής για τις ελληνικές μετοχές.
Αλλωστε, είναι σε τόσο χαμηλές τιμές πλέον που υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για όποιον θελήσει να τοποθετηθεί.
Η AXIA πριν από λίγα 24ωρα στην έκθεσή της συνέστησε αγορά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μιας και οι μετοχές είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστικές.
Σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι για την Alpha Bank στα 2,0 ευρώ (αμετάβλητο), την Eurobank στα 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας), την Εθνική Τράπεζα στα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ) και την Tράπεζα Πειραιώς στα 3,7 ευρώ (από 3,4 ευρώ).
Αφού, λοιπόν, τα τραπεζικά χαρτιά είναι ελκυστικά και μπορούν να προσφέρουν σημαντικές μελλοντικές αποδόσεις, γιατί δεν ρίχνουν χρήμα οι ίδιες οι τράπεζες για να στηρίξουν τις μετοχές τους και ταυτόχρονα το ελληνικό χρηματιστήριο;
Τι λέμε συγκεκριμένα επ’ αυτού;
Οι διοικήσεις των τραπεζών να δώσουν σήμα στα αμοιβαία τους για να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές.
Να βάλουν λεφτά, λοιπόν, για να δώσουν ανάσα σε μια εποχή που το Χρηματιστήριο χρειάζεται οσοδήποτε στήριξη.
Και μη φανταστείτε ότι μια τέτοια στήριξη θα έχει τεράστιο κόστος για τις τράπεζες. Όταν οι καθημερινοί τζίροι στο Χρηματιστήριο είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ και κινούνται στα επίπεδα των 70 – 80 εκατ. ευρώ θα αρκούσαν τοποθετήσεις ύψους 15 – 20 εκατ. ευρώ ημερησίως για να δοθεί το «φιλί της ζωής» στον Γενικό Δείκτη.
Δηλαδή με ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα, από 100 εκατ. ευρώ κάθε μία από τις 4 τράπεζες, θα μπορούσαν να ανατραπούν τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
Με τον τρόπο αυτό και τα τραπεζικά «χαρτιά» θα πάρουν τα πάνω τους και το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρει βηματισμό, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία για τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Είναι ανήκουστο άλλωστε να έχει πάρει ουσιαστικά η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αλλά το Χρηματιστήριο να μοιάζει με τσακισμένο καράβι που αδυνατεί να βγει από τη θύελλα.
Το mononews, λοιπόν, παρεμβαίνει στη διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για την ελληνική αγορά και ζητά από τις τράπεζες να ρίξουν χρήμα για να στηρίξουν τις μετοχές τους.
Μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες είναι αυτές που μπαίνουν πρώτες και δυναμικά σε κάθε έκδοση εταιρικού ομολόγου.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, τώρα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη.
Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά και τίποτε ακατόρθωτο.
Όπως θα έλεγε κι ο μεγάλος Ελληνας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός:
«Δεν είναι εύκολες οι θύρες, εάν η χρεία ταις κουρταλεί».
Αλλά ο σκοπός είναι σημαντικός: Να ανακάμψει το Χρηματιστήριο και να επανέλθουν οι μετοχές τραπεζών και υγιών εταιρειών σε επίπεδα που θα χαρακτηρίζονται «δίκαια».
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Τι λένε οι διαχειριστές για τα placements στις τράπεζες
Δεν συγκινεί πια ο χρυσός – Αρνητικά ρεκόρ 8 και 3 ετών στις πωλήσεις και τις αγορές χρυσών λιρών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν