Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πάνω απ’ όλα. Ξεκάθαρα. Συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.
Ωστόσο, όταν υπάρχουν οι δυνατότητες να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την προστασία της δημόσιας υγείας τότε οφείλουμε να επανεξετάσουμε τη στάση μας και να ξαναδούμε το θέμα με διαφορετικό… μάτι.
Να σκύψουμε με την δέουσα προσοχή χωρίς εύκολους αφορισμούς και να μελετήσουμε που θα μπορούσε να επιτραπεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, αρχικά σε περιοχές με λιγότερο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, – και υπάρχουν πολλές τέτοιες στην Ελλάδα και στην Αττική-.
Πάντοτε κάτω υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Και βεβαίως όποιος δεν συμμορφώνεται με απόλυτο τρόπο στις υποδείξεις, τότε αυτόματα, να επιβάλλεται ικανότατο πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης για ένα εύλογο διάστημα.
Ακόμη και τα πολυκαταστήματα, τα οποία έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» πρέπει να επανέλθουν σε μια στοιχειώδη κανονικότητα.
Όπως συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος υποφέρει εξίσου από τις συνέπειες της πανδημίας.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις λιγοστές χώρες, – κυριολεκτικά μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού- που τα πολυκαταστήματα είναι κλειστά!
Καναδάς, Γερμανία Κύπρος, Ολλανδία και Ελλάδα έχουν επιλέξει να «σφραγίσουν» τις πόρτες τους, με το επιχείρημα πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα που τα σούπερ μάρκετ όπου συγκεντρώνονται καθημερινά εκατοντάδες δεκάδες άνθρωποι συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, τηρώντας κάποια μέτρα προστασίας (αποστάσεις, ελάχιστος αριθμός καταναλωτών μέσα στο κατάστημα κα.).
Τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν και αυτά με αυστηρούς όρους.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η οικονομική επιβίωση είναι εξίσου σημαντική και δεν πρέπει να υποτιμάται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πολλά δεινά και άσχημες καταστάσεις που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία.
Στο όριο χιλιάδες επιχειρήσεις
Χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στο όριο και αδυνατούν να διαχειριστούν τα αυξημένα έξοδα και τις υποχρεώσεις. Ο εμπορικός κόσμος έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για «κύμα λουκέτων και στρατιές ανέργων» εάν δεν ανοίξουν σύντομα τα καταστήματα.
Η «παράδοση εκτός» ή αλλιώς click away, παρ’ ότι δίνει ανάσες – κάτι που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη δεν αρκεί για να καλύψει την τεράστια ζημιά που προκαλεί το γενικευμένο «απαγορευτικό» (lockdown).
Την τεράστια αιμορραγία εσόδων, η οποία δεν ανακόπτεται από τα «γενναιόδωρα» -δεδομένων και των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχει η χώρα- πακέτα στήριξης όσων πλήττονται.
Είναι ανάγκη να ανέβουν και πάλι τα ρολά, ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία.
Η 7η Ιανουαρίου που έχει οριστεί για την άρση της καραντίνας αρχίζει να φαντάζει αρκετά φιλόδοξη… δεδομένου ότι πως ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υποχωρεί όσο θα περίμεναν οι ειδικοί.
Εάν λοιπόν καθυστερήσει για πολύ ακόμη η επιστροφή σε μια στοιχειώδη κανονικότητα, τόσο περισσότερο θα αργήσει η ανάκαμψη του λιανεμπορίου την «επόμενη μέρα».
Όσο πιο γρήγορα λοιπόν, τόσο καλύτερα.
Αλλά πάντοτε κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό εξάλλου ζητάει και ο εμπορικός κόσμος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike