Η οικογένεια Μητσοτάκη δεν διαφήμισε ποτέ ιδιαίτερα την συγγένειά της με τον Ελευθέριο Βενιζέλο – άλλωστε, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης , εκλεγόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στα μέσα του ’80 , την εποχή της κυριαρχίας του Ανδρέα Παπανδρέου, αναλάμβανε , υπό μία έννοια , τα ηνία της αντιβενιζελικής παράταξης.
Το Σάββατο το βράδυ, στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να κλείσει την ομιλία του με δύο τσιτάτα του πρώτου Κρητικού πρωθυπουργού.
Προηγουμένως, είχε χρησιμοποιήσει ένα επιχείρημα που άγγιζε την ουσία της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου: είναι καλύτερα να αφήνουμε άλλους να μιλούν για εμάς , είπε αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάγκη να μειωθούν.
Ήταν μία σαφής αναφορά στις γνωστές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ , στο ευρωκοινοβούλιο – αλλά και μία αναφορά στην πολιτική Βενιζέλου, ο οποίος μεγάλωσε την Ελλάδα διαμορφώνοντας ευνοϊκούς συσχετισμούς μεταξύ των μεγάλων Δυνάμεων της εποχής του.
Η επιστροφή στις αξίες του βενιζελισμού – σε μία συγκυρία που η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει από τον Καιάδα των Μνημονίων σε μία κανονικότητα – είναι ίσως η πιο πειστική διαβεβαίωση για την ελληνική αγορά, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να συνεχίσει στην πεπατημένη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου: η θεοποίηση της διαπραγμάτευσης από τον προηγούμενο πρωθυπουργό είχε θετικά αποτελέσματα μόνον ως προς την διαμόρφωση της προσωπικής του εικόνας – αλλά καταστροφικά αποτελέσματα επί της ουσίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κινηθεί εντός των διαμορφωμένων συσχετισμών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα – αλλά ότι πρέπει επίσης να δουλεύει με βάση τους κανόνες: έτσι, εκεί που κινδυνεύαμε πριν από τρία – τέσσερα χρόνια να αποβληθούμε από τη συνθήκη Σένγκεν, τώρα μπορούμε να απειλούμε εμείς με αποβολή εκείνους που δεν δείχνουν την ελάχιστη αλληλεγγύη στο προσφυγικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν 7 στους 10 Έλληνες με θετική γνώμη για την κυβέρνηση – αλλά δεν θέλησε να ανεβάσει αυτό το ποσοστό παρουσιάζοντας έναν χάρτη φορολογικών ελαφρύνσεων σε βάθος τετραετίας, όπως θα μπορούσε.
Αντίθετα, παρουσίασε έναν διαφορετικό τρόπο ελέγχου της κυβερνητικής δραστηριότητας , όταν είπε ότι θα κριθεί στην επόμενη ΔΕΘ για το κατά πόσον έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Πρόκειται για πρωτότυπη μέθοδο ελέγχου των προσδοκιών των πολιτών – οι οποίες διευρύνονται όσο η κυβέρνηση δείχνει να μην επιβραδύνει την λειτουργία της.
Επέλεξε να μην ευχαριστήσει τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του – που θα ήθελαν «εκδίκηση» για την τετραετία Τσίπρα μέσω μίας βιομηχανίας διώξεων για τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου.
Είναι μία κίνηση που αφοπλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ , που δεν θα μπορεί να συσπειρωθεί ως διωκόμενος χώρος – αλλά είναι και μία κίνηση που δείχνει σε όλους τους ενδιαφερομένους ότι η πολιτική ηρεμία δεν πρόκειται να διασαλευτεί.
Πολλές φορές, τα συνθήματα λένε όλη την αλήθεια – και ο κ. Μητσοτάκης είπε την δική του με το «ανάπτυξη για όλους», που είναι η απάντηση στο «δίκαιη ανάπτυξη» του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν πλήρη χάρτη ιδιωτικών επενδύσεων για το επόμενο διάστημα – έναν χάρτη που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά , καθώς έδωσε όλες τις διαβεβαιώσεις που θα ήθελαν να ακούσουν οι ενδιαφερόμενοι.
Άλλωστε, ανάπτυξη για όλους σημαίνει ότι οι άνεργοι πτυχιούχοι θα περιμένουν την ανάπτυξη των επενδύσεων για να βρουν δουλειά – αντί να περιμένουν το επίδομα στο τέλος της χρονιάς, όπως συνέβαινε με την «δίκαιη ανάπτυξη» των προηγούμενων.
Όμως, μόνον μία τέτοια εξέλιξη – που είναι η φυσιολογική στην Ευρώπη – μπορεί να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη στην χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην Θεσσαλονίκη ως κυρίαρχος του παιχνιδιού – και το έδειξε.
Κατέστησε δύσκολη την παρουσία εκεί του Αλέξη Τσίπρα , την επόμενη εβδομάδα – αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτός ο στόχος του. Συνομίλησε με την αγορά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας – και έδειξε ότι τα περί καλής προετοιμασίας της διακυβέρνησης δεν είχε να κάνει μόνον με κάποια προεδρικά διατάγματα.
Έδειξε ότι αντιλαμβάνεται το ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο , που πρέπει να σπάσει – και ότι ξέρει τον τρόπο. Δεν απομένει παρά να το κάνει…