Αν ζούσε σήμερα ο Mιχαήλ θα ήταν 18 χρονών. Θα είχε τελειώσει το σχολείο και θα σπούδαζε για να ανοίξει τα φτερά του μακριά.
Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την ημέρα που ο μαθητής του δημοτικού τότε, βρισκόταν στη Μύκονο για διακοπές και ήθελε να κάνει με τους φίλους του θαλάσσια σπορ στο Καλό Λιβάδι, -από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού-. Να διασκεδάσει στα κύματα με την παρέα του. Κι όχι με ένα extreme sport, αλλά όπως νομίζαμε οι περισσότεροι γονείς μέχρι εκείνη την ημέρα που σταμάτησε ο χρόνος, την «παιδική», «ανώδυνη» και «αθώα» «μπανάνα», το φουσκωτό που ζητούν ξανά και ξανά όπου υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, αγόρια και κορίτσια που απολαμβάνουν τα αντίστοιχα παιχνίδια στη θάλασσα. Σε ένα παιχνίδι, ένα ταξίδι, μία πτώση, χωρίς επιστροφή.
Ήταν το καλοκαίρι του 2014. Σήμερα γίνεται η δίκη. Στη Σύρο. Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου. Κατηγορούμενοι οι δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και ο οδηγός του ταχύπλοου. Μια υπόθεση που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του δράματος, κινηματογραφική, αλλά δυστυχώς αληθινή. Χωρίς σενάριο με πρωταγωνιστή ένα 10χρονο παιδί. Ένα τραγικό συμβάν, με αναβολές της δίκης, ως είθισται, ύστερα από αίτημα των κατηγορουμένων, αποποίηση των ευθυνών, παιχνίδια εντυπώσεων, ποινικολόγους σε ρόλους-κλειδιά, showmen.
Και η ετυμηγορία; Ανθρωποκτονία εξ αμελείας; Το 2019 καταδικάστηκαν και οι τρεις πρωτοδίκως σε κάθειρξη. Πέντε χρόνια για την συνιδιοκτήτρια και υπεύθυνη ασφαλείας του κέντρου θαλάσσιων σπορ, 6 για τον οδηγό του ταχύπλοου και 7 για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Μένει να δούμε ποια θα είναι η οριστική ετυμηγορία που άργησε σχεδόν μια δεκαετία.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο πατέρας του αγοριού, Παναγιώτης Πασχαλάκης, βρήκε τη δύναμη να δημιουργήσει στη μνήμη του παιδιού του το Safe Water Sports, για την Ελλάδα και την Κύπρο, έναν μηχανισμό πρόληψης ατυχημάτων στη θάλασσα, μία πλατφόρμα, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, αλλά και εφαρμογή, με έξυπνο λογισμικό, έναν τρόπο για να βρίσκει κανείς ποια σχολή με θαλάσσια σπορ, ποιο κέντρο, συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για να νιώθει κανείς ασφαλής, για την πρόληψη και αποτροπή θαλάσσιων δυστυχημάτων. Με επιπλέον ενημέρωση και εκπαίδευση στα σχολεία αλλά και στους ηλικιωμένους.
Μάλιστα στο Καλό Λιβάδι στη Μύκονο υπάρχει και περίπτερο της οργάνωσης για την ενημέρωση των γονιών και των οικογενειών τους για τους κινδύνους, τα μέτρα ασφαλείας, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε προτού φορέσουμε σωσίβια. Εμείς και τα παιδιά μας. Ενώ υπάρχει πλέον και Παρατηρητήριο Ατυχημάτων, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία, για επίσημη και λεπτομερή καταγραφή όλων των συμβάντων, κάτι που -φυσικά- δεν γινόταν μέχρι σήμερα.
«Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε», το μόττο που διαβάζουμε στο site. Για να μάθουμε ότι το 2021 δεν καταγράφηκε κανένα θανατηφόρο περιστατικό στην χώρα μας που να έχει σχέση με τον κόσμο των θαλάσσιων σπορ. Θα δούμε και μία φωτογραφία του χαμογελαστού Μιχαήλ. Σε ευχαριστούμε Μιχαήλ. Η αλήθεια άργησε οχτώ χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία 19χρονου: Για ανθρωποκτονία με δόλο κατηγορείται ο 23χρονος
Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Η ζωή είναι απρόβλεπτη» – Η φωτογραφία μετά το νέο χειρουργείο
Τι έδειξε η νεκροψία για τη φάλαινα του Αλίμου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»