«Από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie ο άνθρωπος που όπως όλα έδειχναν που καθυστερούσε τις έρευνες ήταν ένας», σύμφωνα με τους εισαγγελείς που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση
Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.
Οι πληροφορίες εκείνης της εποχής έλεγαν ότι ο κ. Γκότσης άκουγε 2 ανθρώπους.
Τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που τον είχε διορίσει σε αυτή την θέση και μια δικηγόρο σύζυγο κορυφαίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Η «καθαρίστρια» όπως την φώναζαν εκείνη την εποχή, για τον απλούστατο λόγο ότι καθάριζε τις υποθέσεις.
Προφανώς με πολλά λεφτά.
Τώρα όμως ο κ. Γκότσης παραπέμπεται σε δίκη.
Θα τολμήσει άραγε να “δώσει” ευθέως την καθαρίστρια δικηγόρο;
Η θα αμαυρώσει για πάντα την…φήμη του; Και η δικηγόρος θα κάνει διακοπές με το πολυτελές σκάφος της χωρίς να ακουστεί ποτέ το όνομα της στην δίκη.
O εισαγγελέας και ο κ. Γκότσης
Μετά την αποκάλυψη των email που αντάλλασσαν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie, o εισαγγελέας έκρινε ότι προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του προέδρου της ελεγκτικής αρχής, την περίοδο που άρχισε να αναδίδει η «οσμή» σκανδάλου με τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της εταιρείας.
Η παραπομπή σε δίκη (στην ίδια δίκη παραπέμπεται και ο τότε CEO της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος) αφορά σκέλος της ίδιας δικογραφίας που είχε αρχειοθετηθεί το Νοέμβριο του 2020.
Ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς είχε ερευνήσει τη μήνυση 19 επενδυτών της Folli Follie σε βάρος του πρώην προέδρου αλλά και μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο τότε, δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ούτε για παράβαση καθήκοντος με την καταγγελλόμενη καθυστερημένη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, ούτε ευθύνες για ελλιπή έλεγχο στους ισολογισμούς της εταιρείας, μετά από ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει το 2015.
Έτσι η μήνυση αρχειοθετήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Εφετών, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις για ευθύνες σκόπιμης αδράνειας των μηνυομένων.
Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, ο ίδιος εισαγγελέας έβγαλε άρον-άρον από το αρχείο τη δικογραφία καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία: η ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου στη FFG από την Price Water House Coopers.
Οι σοβαρές καθυστερήσεις
Όπως έχει καταδείξει η ερευνα του mononews από το 2018 που ξέσπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο ολων των εποχών, κάποιοι καθυστερούσαν επίτηδες τις έρευνες.
Αναμφίβολα, αν κάτι σκόρπισε τον βαθύτατο προβληματισμό και τις αναπόφευκτες αιτιάσεις για το ζήτημα της FOLLI FOLLIE, ήταν ο τρόπος με τον οποίον το χειρίστηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές εκείνης της περιόδου.
Γεγονός που στηλιτεύθηκε πουλάκι και από πολλές πλευρές, καθώς το ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν να κερδίζουν χρόνο οι Κουτσολιούτσοι.
Ποιοι μπορεί να «διάβασαν» λάθος τις εξελίξεις. Ο κ. Γκότσης;
«Δεν συντρέχουν λόγοι για τη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli».
Την απάντηση αυτή είχε δώσει σε ερώτημα του mononews.gr ο Χαράλαμπος Γκότσης, το μεσημέρι της 4ης Μαΐου του 2018, όταν στον απόηχο της αποκαλυπτικής έκθεσης-ρουκέτα του αμερικανικού QCM,το «χαρτί» της Folli.. έλιωνε κάτω από τις πιέσεις των πωλητών.
Υποτίμησε άραγε την έκταση του σκανδάλου ο τότε πρόεδρος της κεφαλαιαγοράς, ή είχε στρεβλή ενημέρωση;
Και από ποιόν;
Είναι αλήθεια ότι εκείνες τις πρώτες ώρες, ο Χαράλαμπος Γκότσης ήταν ο μόνος από την εποπτική αρχή που συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο;
Το σίγουρο είναι ότι η μετοχή της Folli συνέχισε να «παίζει» στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» μέχρι και τις 24 Μαίου του 2018, όταν και η ίδια η εταιρεία αιτήθηκε την αναστολή διαπραγμάτευσης…
Τέτοια «πυγμή» και… «ορθολογική» αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων, για την απάτη του αιώνα. «Διάβασαν» άραγε λάθος τις εξελίξεις, όλοι οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ή μήπως συνέβη κάτι άλλο; Και τι μπορεί να ήταν αυτό.
Στην ηλεκτρονική του επικοινωνία με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ο άνθρωπος της Folli γράφει μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική.
Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση.
Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους.
Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή…».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο αυτό απόσπασμα είναι εύλογα: Ο πρόεδρος που αναγράφεται είναι όντως ο Γκότσης;
Κι αν ναι, όπως διαφαίνεται, σε τι ακριβώς συνίσταται η καταλυτική του παρουσία; Επίσης, το «έχουμε ισχυρούς συμμάχους» αφορά μόνο τους «εξωγενείς» υποστηρικτές των Κουτσολιούτσων ή μήπως κι εκείνους που είναι μέσα στην επιτροπή;
Άραγε ποια άλλη επιτροπή εκτός από εκείνην της Κεφαλαιαγοράς θα ήθελε «βοήθεια» με σταδιακή ροή στοιχείων από τη Folli;
Οι κρίσιμες συνεδριάσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνολικά 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που συνέχιζε να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης η μετοχή της Folli, ο τζίρος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.
Και όσοι στο διάστημα αυτό πίστεψαν τους Κουτσολιούτσους και έκαναν αγορές, απλά έχασαν…
Άλλοι λίγα και άλλοι περισσότερα, όπως τα δύο αδέλφια- επιχειρηματίες που κοστολόγησαν τη ζημιά τους στα 3,4 εκατ. ευρώ…
Πέραν όλων των άλλων , ένα από τα κορυφαία, αναπάντητα ερωτήματα είναι το πώς κατάφεραν οι Κουτσολιούτσοι να ροκανίσουν το χρόνο και να μην κοινοποιήσουν τα πραγματικά στοιχεία για τα μετρητά που υπήρχαν στα ταμεία της Folli Follie.
Παίρνοντας συνεχώς αναβολές από την Κεφαλαιαγορά, για κάτι που θα μπορούσε να πιστοποιηθεί μέσα σε μια-δυό μέρες, με την προσκόμιση των τραπεζικών extrait…
Αυτό τουλάχιστον, υποστηρίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν το πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις.
O κ. Γκότσης οι 94 κρίσιμες ημέρες…
Από εκεί και πέρα χρειάστηκε να περάσουν 94 μέρες, μέχρις ότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα στα «άνθη του κακού».
Στα οποία εξέχουσα θέση είχαν τα μέλη της «αγίας» οικογένειας των Κουτσολιούτσων.
Επίσης, οι φάκελοι με τις διοικητικές ποινές και μόνο (χωρίς δηλαδή να βγει μπροστά η εποπτική αρχή ως απευθείας μηνυτής) διαβιβάστηκαν μετά από 18 μέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Παρήλθαν άλλες 8 μέρες μέχρι οι φάκελοι αυτοί να φτάσουν στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση…
Ο οποίος μέσα σε ένα εξάμηνο κατάφερε να συντάξει το πρώτο του πόρισμα και να «δέσει» με βαριές κατηγορίες τους υπευθύνους της μεγάλης απάτης.
Ακόμα στο κελί
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι για πολλούς ακόμη μήνες μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι Κουτσολιούτσοι συνέχιζαν να είναι εκείνοι που επί της ουσίας κινούσαν τα νήματα στη Folli.
Συνεχίζοντας να αλωνίζουν, ελεύθεροι και ωραίοι και… προπάντων, χλιδάτα.
Στο περίφημο resto Il Fratti στην Κηφισιά.
Με την εποπτική αρχή να περιορίζεται σε ρόλο παθητικού θεατή.
Κάτι που άλλαξε άρδην με τη νέα Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αποκατέστησαν τα αυτονόητα.
Μετά και από μια μακρόσυρτη διαδικασία και από την πλευρά της Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος οδηγήθηκαν στις φυλακές…828 μέρες μετά από την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης.
Και παραμένουν στο κελί…Εκτός είναι μόνο η κ. Καίτη…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: 87 συνδικάτα ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X»
- Δημοσκόπηση-Ντόναλντ Τραμπ: Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ ανησυχούν και οι άλλοι μιλούν για τον ερχομό του… «ειρηνοποιού»
- Κρεμλίνο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ρωσικής απάντησης στις κυρώσεις των ΗΠΑ
- Πλειστηριασμοί: Σε νέα χέρια βρίσκεται από σήμερα το ακίνητο της οικογένειας Αγούδημου στην Κέρκυρα