Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το ενεργειακό κόστος και την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής συζήτησης για την κλιματική κρίση. Δεν υπάρχει.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης, περιορίστηκε σε μια προσέγγιση με όρους του παρελθόντος, περί δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ, με νοσταλγία για τις τιμές ενέργειας πριν χρόνια, με απίστευτες ανακρίβειες ( από άγνοια ή υποκρισία) για τα νούμερα της ΔΕΗ και χωρίς ούτε μια πρόταση για το σήμερα και το αύριο.
Όμως, η επανάσταση της βιωσιμότητας έχει ξεκινήσει, απασχολεί όλο τον πλανήτη, αναμορφώνει τις πολιτικές όλων των χωρών, απειλεί επιχειρήσεις και οικονομίες, δημιουργεί ευκαιρίες και διαμορφώνει την ατζέντα των πολιτικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.
Απαιτεί επενδύσεις, νέο τρόπο σκέψεις και γρήγορα αντανακλαστικά, αν μια επιχείρηση, μια οικονομία αλλά και μια ολόκληρη χώρα δεν θέλει να περιθωριοποιηθεί, να πληγεί από υψηλά κόστη και ενεργειακή φτώχεια. Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, το Greed Deal είναι πλέον μονόδρομος, και θα περίμενε κανείς, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, ότι και στην Ελλάδα επιτέλους θα ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί, ποιοι θα μοιραστούν το κόστος της, πώς θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν για να μη μείνουμε πίσω. Και ότι θα συμμετέχουν σε αυτή τη σοβαρή συζήτηση που απασχολεί όλο τον πλανήτη, με προτάσεις όλα τα κόμματα…
Τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία σε όλο τον κόσμο επενδύουν σε πράσινες επενδύσεις, οι αντιπολιτεύσεις των κρατών της Ευρώπης συζητάνε για το ποιος θα πληρώσει το αυξημένο κόστος και πώς θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στη μετάβαση στη βιωσιμότητα. Η συζήτηση έχει ανοίξει για ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης των νοικοκυριών, η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι το φλέγον θέμα, όπως και πώς θα χρηματοδοτηθεί η απαραίτητη στροφή όλων των επιχειρήσεων στην κυκλική οικονομία για να γίνουν βιώσιμες και να έχουν αύριο. Οι φιλικές στο περιβάλλον επιχειρήσεις και δραστηριότητες έχουν πολλαπλάσια αξία από όσες δεν είναι. Οι αριθμοί στους ισολογισμούς για πρώτη φορά αποκτούν χρώμα και όταν είναι …πράσινοι γίνονται μεγαλύτεροι.
Έχει γίνει κατανοητό στον πολιτικό κόσμο το νέο περιβάλλον κοσμογονικών αλλαγών;
Δεν έπρεπε η αντιπολίτευση να πιέζει την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να ανταποκριθεί στην πρόκληση;
Δεν έπρεπε να φωνάζει για απαξίωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων αν δεν επενδύσουν στη βιωσιμότητά τους και πώς θα χρηματοδοτηθεί;
Δεν έπρεπε να προτείνει τρόπους προστασίας των καταναλωτών από το ενεργειακό κόστος, ή αξιοποίησης της ευκαιρίας αποδόσεων που φέρνει η ενεργειακή μετάβαση υπέρ τους; Να συζητάει προτάσεις για το πώς θα μοιραστεί το κόστος και το κέρδος της ενεργειακής μετάβασης;
Δεν έπρεπε και η κυβέρνηση να έχει ανοίξει αυτή τη συζήτηση σε όλα τα επίπεδα και να έχει επικοινωνήσει την ανάγκη για πράσινη μεταμόρφωση;
Άγνοια ή υποκρισία;
Ο κ. Τσίπρας χθες αράδιασε σειρά ανακριβειών. Είπε ότι η ΔΕΗ θα έχει λειτουργικά κέρδη 8 δισ. και ότι το 17% που εκχωρεί το Δημόσιο είναι απώλεια κερδών 1,5 δισ. (Αναφερόταν βέβαια στις επενδύσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ στην πενταετία, που όπως υπομονετικά, και ευτυχώς, του εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι επενδύσεις είναι κεφάλαια που δίνεις, δεν είναι κέρδη που παίρνεις….).
Είπε, ότι έπρεπε να είχε επενδύσει ο ΕΦΚΑ στο ΔΕΔΔΗΕ και όχι το αυστραλιανό fund, τη στιγμή που ο ίδιος και το κόμμα του αρνείται κάθε επενδυτική λογική στα ασφαλισιτκά ταμεία. Είπε ότι η κυβέρνηση δίνει και 150 εκ. και το 17% και “κάνει εκχώρηση επί πληρωμή” (!!), εννοώντας τί άραγε; Οτι τα 150 εκατ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς των καταναλωτών, τα δίνει η κυβέενηση στη ΔΕΗ; Δεν κατάλαβε; Λέει ψέμματα; Ποιος ξέρει….
Ο κ. Τσίπρας, επικρίνοντας το υψηλό ενεργειακό κόστος, δεν είπε αν είναι υπέρ της πράσινης μετάβασης και πώς θεωρεί ότι πρέπει να γίνει και δεν είπε πόσο θα μας κόστιζε η ενέργεια και η ζωή μας, αν μέναμε στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και φυσικό αέριο. Δεν είπε, πώς πρέπει να κινηθούμε για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κόστος ενέργειας που έρχεται, δεν είπε ποιος πρέπει να το πληρώσει.
Καμία άποψη για τις εξαιρετικές συνθήκες που σε όλη την επόμενη δεκαετία της ενεργειακής μετάβασης θα ωθούν προς τα πάνω τις τιμές ενέργειας, καμία πρόταση για την προστασία των νοικοκυριών. Καμία συζήτηση για το πραγματικό πρόβλημα και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι λύσεις.
Όμως όπου κι αν θέλουμε να πάμε η αφετηρία πρέπει να είναι η πραγματικότητα. Και αυτή σε όλους μας και στον κ. Τσίπρα έπρεπε να είναι γνωστή:
Το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα ρύπων έχουν τριπλασιαστεί, ανεβάζοντας το ενεργειακό κόστος, τη στιγμή που το 50% της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας καλύπτεται από αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων, η οποία κοστίζει 4 και 5 φορές παραπάνω από την ηλιακή ενέργεια και τριπλάσια από την αιολική. Το Green Deal είναι μονόδρομος και ακόμη και το φυσικό αέριο που θεωρούσαμε αέριο γέφυρα είναι πια ακριβό. Η γέφυρα ράγισε;
Ο δρόμος για τις ΑΠΕ έπρεπε να είχε ανοίξει χθες και η κυβέρνησή του μπλόκαρε και αδιαφορούσε για κάθε πολιτική υπέρ των ΑΠΕ, στη θητεία του, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν όλα τώρα: Νομοθετικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας και πλωτά αιολικά, επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, μεγάλες επενδύσεις.
Η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι; Να μην γινόταν ποτέ η απολιγνιτοποίηση; Να μη γίνουν επενδύσεις; Να μείνουμε δεινόσαυροι και να εξαφανιστούμε με τη θεωρία της φυσικής επιλογής;
Έχετε στρατηγική και συγκροτημένο σχέδιο αλλά εξηγήστε και γιατί είναι αναγκαίο
Και ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας για πρώτη φορά επιτέλους μίλησε για την ταμπακιέρα.
Την κλιματική αλλαγή, την κλιματική κρίση και την αντιμετώπιση των αιτιών της. Μίλησε για τη στρατηγική, το συγκροτημένο σχέδιο και τα μέτρα της κυβέρνησης για την προετοιμασία για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία πρόταση για μηχανισμό στήριξης των νοικοκυριών, σε ελληνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κλιματική κρίση θα δημιουργήσει προβλήματα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά στους ευρωπαϊους πολίτες τα επόμενα χρόνια όμως το φιλοκοινωνικό και φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνύεται με ανάλογες προτάσεις….
Με απόγνωση για την αντιπολιτευτική γραμμή ο υπουργός Ενέργεις σημείωσε χθες: “Άκουσα πολύ προσεκτικά τους συναδέλφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πραγματικότητα αλλά δυστυχώς δυσκολεύονται να κατανοήσουν και τις διεθνείς εξελίξεις. Γιατί κόμμα, όπως επικαλείται ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν περιβαλλοντικό, το οποίο να υποστηρίζει τη συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη δεν υπάρχει στον κόσμο. Είστε μοναδικοί στο είδος σας. Κόμμα που θέλει ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία και τους επαγγελματίες και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα να μη συμφωνεί με την ευρωπαϊκή πολιτική του Green Deal δεν υπάρχει στην Ευρώπη”.
Θύμισε ότι από το 2019 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την γρήγορη απολιγνιτοποίηση προβλέποντας το υψηλό κόστος που θα είχε η λιγνιτική ενέργεια λόγω της πολιτικής απόφασης της Ευρώπη για το Green Deal και την ενεργειακή μετάβαση. Θύμισε ότι για τη σημερινή κατάσταση φταίνε όλα όσα δεν έγιναν κατά τα 5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η γρήγορη πορεία της ενεργειακής μετάβασης που τρέχουμε να προλάβουμε.
Είπε για το Ταμείο Ενεργειακης Μετάβασης που ήρθε για να στηριχθούν όσοι το έχουν ανάγκη καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης. Το Ταμείο θα μοιράσει 200 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τα τιμολόγια των καταναλωτών. Όπως είπε κατέθεσε πρόταση στην Κομισιόν για να δημιουργηθεί το αντίστοιχο Ταμείο και στην Ευρώπη -μια πρόταση που κατέθεσε στο προηγούμενο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας- για τη δημιουργία αποσβεστικού μηχανισμού του ενεργειακού κόστους, που θα στηρίξει του ευρωπαίους πολίτες.
Σε μόνιμη βάση, προτείνει να δημιουργηθεί ένα πράσινο δίχτυ ασφαλείας για όσους έχουν ανάγκη, και για πρώτη φορά αξιοποιούνται 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κατασκευαστούν από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες φωτοβολταϊκά που θα παρέχουν σχεδόν δωρεάν πράσινη ενέργεια στους ευάλωτους. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διασυνδέσεις, η ενεργειακή αναβάθμιση, τα θεσμικά πλαίσια για την αποθήκευση ενέργειας και τα πλωτά αιολικά πάρκα.
Είπε επίσης ο υπουργός για τη δυνατότητα που θα φέρει ο νέος νόμος, ο οποίος θα προβλέπει αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά, χωρίς όριο εγκατεστημένης ισχύος, για να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε φθηνό πράσινο ρεύμα.
Μακάρι να είχαμε αντιπολίτευση
Χωρίς αμφιβολία και ευτυχώς, έστω και καθυστερημένα, η χώρα έχει σχέδιο, για τη νέα εποχή. Όμως το υπουργείο Ενέργειας και η κυβέρνηση δεν έχει επικοινωνήσει σωστά το μέγεθος του προβλήματος, που δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχει σημάνει συναγερμό για την ανάγκη να προσαρμοστούν οι πολιτικές στη νέα πραγματικότητα της ενεργειακής μετάβασης και να μοιραστεί σωστά το κόστος της.
Και δυστυχώς η αντιπολίτευση κρατά χαμηλά τον πήχη, και δεν βοηθά μέσα από μια ωφέλιμη κριτική και εποικοδομητικό διάλογο, να βρεθούν περισσότερες λύσεις, να γίνει συνείδηση σε όλους τί έρχεται και να αντιμετωπιστεί με τον πιο δίκαιο και επωφελή για όλους τρόπο.
Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν