«Δεν το πιστεύουμε ότι οι Κουτσολιούτσοι έχουν τόση δύναμη και μπλοκάρουν τα πάντα». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Γιώργος Σάμιος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας FF OpsCom, του νέου σχήματος που ανέλαβε την πολύπαθη Folli Follie, έπειτα από το σχέδιο εξυγίανσης που ολοκληρώθηκε.
Η ερώτηση που έκανε δημοσιογράφος στον κ. Σάμιο ήταν γιατί όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν δεσμευμένα τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie που ανέρχονται σε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, ακίνητα και μετρητά. Αλλά και γιατί αυτή η κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά την εταιρεία που κάποτε μεσουρανούσε στον κλάδο του εμπορίου, αλλά που έχει εγγραφεί πλέον στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, δια χειρός οικογένειας Κουτσολιούτσων.
Οσοι βρέθηκαν στη συνάντηση της διοίκησης του νέου σχήματος με κλειστό κύκλο δημοσιογράφων, άκουγαν επί μία ώρα και πλέον τον κ. Σάμιο να βγάζει παράπονο, οργή, απορία, αγωνία για την τύχη της εταιρείας που έχει περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους σε 68 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό και με τζίρο περί τα 35 εκατ. ευρώ.
Δεν μας απασχολεί στην άποψη αυτή ο ρόλος της νέας εταιρείας που προχώρησε στην εξυγίανση ή τι θα κάνουν πλέον αυτοί που πήραν στα χέρια τους την πολύπαθη εταιρεία ή ό,τι απέμεινε από εκείνη την «αυτοκρατορία» της οικογένειας Κουτσιλιούτσου. Αυτά είναι business και αν είναι ικανοί οι νέοι managers θα κριθούν από τη δουλειά τους.
Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει όλους, όμως, είναι η… ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν πολλά στην Ελλάδα.
Το σκάνδαλο της Folli Follie, αποκαλύφθηκε από το fund QCΜ και τον επικεφαλής του, Γκάμπριελ Γκρέκο, τον Μάιο του 2018, δηλαδή πριν από 5,5 χρόνια.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη στις 28 Μαίου εκείνης της χρονιάς καθώς πλέον είχαν γίνει γνωστά τα στοιχεία από το μεγαλύτερο οικονομικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο της χώρας. Λίγους μήνες μετά έρχεται το πόρισμα της Alvarez & Marshal το οποίο δείχνει την μεγάλη κομπίνα που είχε γίνει στην εταιρεία, μια κομπίνα που το μέγεθός της εκτιμήθηκε σε 1,5 δις ευρώ ως απώλεια για τους μετόχους μειοψηφίας και τους ομολογιούχους.
Δύο χρόνια μετά Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παίρνουν το δρόμο για τη φυλακή, αλλά τον Φεβρουάριο του 2023 με την παρέλευση του 18μήνου, χωρίς φυσικά να γίνει δίκη, οι δύο κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι να κυκλοφορούν απολαμβάνοντας τους… κόπους τους.
Τον Ιούνιο του 2023 ξεκινά η δίκη με πολύ βαριές κατηγορίες, και συγκεκριμένα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και του κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).
Προσέξτε. Πέντε χρόνια μετά ξεκινά η δίκη μιας τόσο πολύκροτης υπόθεσης κι ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν βγει από τη φυλακή επειδή η Δικαιοσύνη δεν τους δίκασε πιο γρήγορα.
Με το που ξεκινά η δίκη, παίρνει αναβολή για τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω προβλήματος της εισαγγελέως της έδρας και η δίκη σε πρώτο βαθμό μάλιστα όχι μόνο δεν προχωρά αλλά έχει κολλήσει. Εχουμε άλλωστε και τις απεργίες των δικηγόρων που… δεν βοηθάνε να τιμωρηθούν οι ένοχοι…
Πεντέμισι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και ακόμη δεν έχουμε μάθει τι έγινε, ακόμη δεν έχουμε καταδίκες ή και αθωώσεις εν πάση περιπτώσει, ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να πούμε ότι η Δικαιοσύνη έκανε το χρέος και το έκανε στην ώρα της.
Μέσα σε όλα αυτά να προστεθούν και οι απίστευτες καθυστερήσεις στην αποδέσμευση ή όχι των περιουσιακών στοιχείων. Βουλεύματα για το «ξεπάγωμα», προφορικές αναιρέσεις από δικαστές, αποφάσεις που θα πάρουν μήνες να ληφθούν και τελικά ό,τι έχει απομείνει από την εταιρεία θα περιμένει, θέτοντας σε ομηρία εκατοντάδες εργαζόμενους.
Όπως και όλοι μας περιμένουμε πότε θα λήξει αυτή η εκκρεμότητα, βλέποντας μια χώρα να διασύρεται γιατί κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Σε ποια χώρα άραγε η δίκη για ένα τόσο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο θα καθυστερούσε να εκδικαστεί σχεδόν έξι χρόνια;
Μόλις πρόσφατα στις ΗΠΑ καταδικάστηκε ο Σαμ Μπράνκμαν – Φριντ για την τεράστια απάτη με τα κρυπτονομίσματα κι αυτό έγινε μόλις σε 1,5 χρόνο. Γιατί εκεί και σοβαρότητα υπάρχει και σεβασμός στους νόμους.
Το ερώτημα που γεννιέται είναι αυτονόητο. Γιατί να εμπιστευτούν την Ελλάδα μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέποντας αυτή την απαρχαιωμένη, γραφειοκρατική και άκρως αναποτελεσματική Δικαιοσύνη;
Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις από το χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να ξεκινήσουμε. Ευτυχώς ο υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις – ντροπή για τη χώρα, και με το νέο Ποινικό Κώδικα έχει κάνει σημαντικά βήματα.
Πρέπει να γίνουν πολλά. Και πρέπει να αποκτήσει η χώρα ένα κράτος δικαίου. Μια Δικαιοσύνη όπου οι πολίτες πράγματι θα τη θεωρούν το τελευταίο αποκούμπι τους. Γρήγορη, δίκαιη, «τυφλή», που δεν θα λειτουργεί δηλαδή ανάλογα με το… όνομα του κατηγορούμενου ή την ισχύ του.
Μια χώρα όπου δεν θα αναρωτιέται κανείς αν οι Κουτσολιούτσοι στην περίπτωση της Folli Follie ή κάποιοι άλλοι ισχυροί, έχουν ακόμη τη δύναμη να μπλοκάρουν διαδικασίες προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κι αν έχουν τη δύναμη να κυκλοφορούν ελεύθεροι, με… γουρούνες στα νησιά και κάνοντας ατέλειωτες διακοπές, όταν βαρύνονται με κατηγορίες τόσο μεγάλες.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί