Σοβαρή πολιτική διάσταση απόψεων για το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καταγράφεται μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και του αρμόδιου υφυπουργού Νότη Μηταράκη.
Τα σύννεφα στις σχέσεις των δυο υψηλόβαθμων στελεχών ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται από την πρώτη μέρα συνύπαρξής τους στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα ο έβδομος και ο όγδοος όροφος να μην έχουν καμία επικοινωνία.
Ήδη από την ορκωμοσία της κυβέρνησης η συνεργασία των δυο αντρών άρχισε να εμφανίζει δυσλειτουργίες, οι οποίες ξεκίνησαν με την αδυναμία νομοθετικής πρωτοβουλίας του υφυπουργού, την έλλειψη στήριξης στον σχεδιασμό του για τις επικουρικές συντάξεις από τον υπουργό, αλλά και την άρνηση του κ. Μηταράκη να συμμετέχει στην σύνταξη του προωθούμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχοντας και την στήριξη κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζεται αποφασισμένος να στηρίξει το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με τον δημόσιο και αναδιανεμητικό του χαρακτήρα.
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης φαίνεται να έχει προσωπική ατζέντα για μια σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων, υποστηριζόμενος από μια σειρά τεχνοκράτες εντός των τοιχών της κυβερνητικής παράταξης.
Βασικός άξονας της στρατηγικής του υφυπουργού είναι η εισαγωγή ιδιωτικών εταιρειών και funds στη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης, των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και των ακινήτων.
Πηγές που βρίσκονται κοντά και στις δυο πλευρές τονίζουν ότι το αδιέξοδο μεταξύ τους ήταν θέμα χρόνου να καταγραφεί, με τα απόνερα να φτάνουν έως το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τελευταία αφορμή το δημοσίευμα του Reuters που υποστήριζε ότι το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να πουλήσει σε ιδιώτες επενδυτές ασφαλιστικές οφειλές 12 δισ. ευρώ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για να λάβει άμεσα ρευστότητα και να διευκολύνει την ανάκτηση άλλων απαιτήσεων. Μάλιστα, το Reuters απέδιδε τις σχετικές πληροφορίες σε ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Η αντίδραση υψηλόβαθμων στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και υπουργών της κυβέρνησης ήταν άμεση, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι η διαρροή έγινε από τον ίδιο τον κ. Μηταράκη, καθώς το άρθρο τον φωτογράφιζε.
Η αναστάτωση έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για να διαψεύσει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο κ. Βρούτσης αρχικά είχε αποφασίσει να μην τοποθετηθεί επί του δημοσιεύματος, ενώ μετά την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα και του Μεγάρου Μαξίμου προχώρησε σε «άδειασμα» του υφυπουργού, ξεκαθαρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα».
Λίγο αργότερα ήρθε και η επίσημη τοποθέτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπου ξεκαθαρίζεται ότι «ζήτημα πώλησης οφειλών δεν υπάρχει. Ο κ. Βρούτσης και ο κ. Μηταράκης, όταν έχουν να ανακοινώσουν κάτι το ανακοινώνουν επισήμως». Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά κυβερνητική παράταξη επιχειρεί να ωθήσει τον εμπνευστή των παραπάνω σχεδίων να τα ανακοινώσει δημόσια.
Χθες ο υπουργός Εργασίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη προχώρησε στο τελικό ξεκαθάρισμα για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο με τις επικουρικές συντάξεις, όσο και με την παραχώρηση σε ιδιώτες των ασφαλιστικών χρεών των ταμείων.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο δεν εισάγονται ιδιωτικές εταιρείες στην επικουρική ασφάλιση και ότι το υπάρχον σύστημα είναι βιώσιμο και εφαρμόζεται ήδη νοητή κεφαλαιοποίηση. Όσον αφορά την πώληση των χρεών επισήμανε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Το κλείνουμε εδώ», αναφέροντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι εξαίρετος και ότι υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ τους.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Το σχέδιο για την πώληση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία την προηγούμενη Πέμπτη. Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο όταν σε άλλο δημοσίευμα παρουσιαζόταν σχέδιο με εμπνευστή τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη για τιτλοποίηση των χρεών. Και τότε «κύκλοι του υπουργείου Εργασίας» είχαν διαψεύσει το δημοσίευμα.
Το περιεχόμενο των δυο δημοσιευμάτων ήταν διαφορετικό και η δεύτερη εκδοχή ήταν σαφώς βελτιωμένη, γεγονός που δείχνει ότι είχε γίνει επεξεργασία μετά την αρχική παρουσίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης έχει παρουσιάσει αναλυτικά στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο το σχέδιο για το νέο επικουρικό σύστημα από το 2021 και την τιτλοποίηση των χρεών στα ταμεία, αλλά και τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των ακινήτων των ταμείων εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Mάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν γίνει κρούσεις σε funds και ξένους επενδυτικούς οίκους, ωστόσο δεν ελήφθη τελική απόφαση για τον τρόπο που θα μπορούσε να τιτλοποιηθεί ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών.
Το σχέδιο που παρουσίασε το πρακτορείο Reuters δεν προέβλεπε τιτλοποίηση χρεών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί έκδοση χρέους και να συναντήσει αντίσταση από πλευράς Eurostat.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες.
Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας. Οι οφειλές που θα περιληφθούν στο σχήμα θα αφορούν την περίοδο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014. Η έμφαση θα δοθεί σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα αφορά εκείνες των αυτοαπασχολουμένων.
Στόχος είναι οι πωλήσεις να λάβουν χώρα το β’ τρίμηνο του 2020. Η κυβέρνηση, τέλος, σύμφωνα με το Reuters, αναζητεί σύμβουλο για την υλοποίηση του σχεδίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Συνελήφθη ο πρώην διευθυντής της στρατιωτικής δικαιοσύνης επί Άσαντ
- Πούτιν: Η Σλοβακία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
- Μαρούσι: Συλλήψεις ανηλίκων και γονιών για την επίθεση έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ
- ΕΕ: Εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, μετά τη δολιοφθορά σε καλώδιο στη Βαλτική Θάλασσα.