Ισως η πιο σημαντική πολιτική κίνηση που έκανε ο πρωθυπουργός μετά τη νίκη στις εθνικές εκλογές ήταν η δημιουργία υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Και η επιλογή της Σοφίας Ζαχαράκη είναι εξαιρετική αφού έχει αποδείξει ότι μπορεί να «τρέξει» και να έχει αποτελέσματα.
Όμως, έχουν περάσει πέντε μήνες και το εν λόγω σημαντικό υπουργείο ακόμη προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του. Αλλωστε, στην Ελλάδα είμαστε, οι… παιδικές ασθένειες δεν αργούν να εμφανιστούν, ειδικά όταν μιλάμε για νεοσύστατο υπουργείο.
Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι δεν είχε ούτε ΑΦΜ το υπουργείο και δεν μπορούσε να κάνει καμιά απολύτως κίνηση.
Εν πάση περιπτώσει, η δουλειά που έχει να κάνει είναι τεράστια, ειδικά στο μείζον θέμα, στο οξύ πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Και είναι μείζον γιατί δεν μπορεί να στήσει ένα ζευγάρι οικογένεια όταν καλείται να πληρώνει ένα… μισθό και παραπάνω για να νοικιάσει ένα μέσο σπίτι. Ούτε βεβαίως μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις δόσεις των δανείων που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τον τελευταίο χρόνο.
Πάνω από το 40% του εισοδήματός τους δίνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά για να έχουν ένα… κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια «κρίση κόστους» η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Γι’ αυτό χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση και ειδικά από το συγκεκριμένο υπουργείο, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αν πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ εννοούν ότι θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους, αυτή είναι πραγματική μεταρρύθμιση που μπορεί να αλλάξει τη χώρα και να συμβάλει τα μέγιστα στο δημογραφικό.
Πρόσφατα η υπουργός, κ. Ζαχαράκη, είπε ότι θα διατεθούν συνολικά 2,2 δισ. ευρώ για προγράμματα κοινωνικής αντιπαροχής και εξοικονομώ – ανακαινίζω.
Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει η κατασκευή χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών αλλά και η αξιοποίηση – ανακαίνιση χιλιάδων ακινήτων του δημοσίου που αραχνιάζουν εδώ και δεκαετίες;
Πρόσφατα το ΤΜΕΔΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΤΑΔ και το ΤΕΕ για την βέλτιστη αξιοποίηση αυτών των ακινήτων. Αυτή είναι είναι σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά χρειάζονται κι άλλα.
Φαντάζεστε για τι σημαντικό κοινωνικό έργο μιλάμε, αλλά και για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στον κλάδο της οικοδομής και της οικονομίας γενικότερα;
Φαντάζεστε πόσα πολλά μπορούν να γίνουν με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών ώστε να προχωρήσουν τεράστια projects για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος; Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βρετανία για αντίστοιχα ΣΔΙΤ έχουν δοθεί 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και η Ελλάδα έχει τη «μαγιά» για να κάνει σπουδαία πράγματα. Σύμφωνα με στοιχεία, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κτιριακό απόθεμα από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Υπολογίζεται ότι 750 χιλιάδες με 1 εκατ. ακίνητα, ιδιωτικά και δημόσια παραμένουν κλειστά.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, για τις τεράστιες μπίζνες που μπορούν να γίνουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας;
Αυτή η σπουδαία μεταρρύθμιση χρειάζεται τη στήριξη της κυβέρνησης, και ο Κ. Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να προωθηθεί το ταχύτερο.
Αλλά το νεοσύστατο υπουργείο χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Με ανθρώπους που θα βοηθήσουν την Σοφία Ζαχαράκη να προχωρήσει τα προγράμματα.
Με τεχνοκράτες και πρόσωπα που έχουν τις ικανότητες να ξεμπλοκάρουν διαδικασίες και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
Αν αντιληφθούν όλοι στην κυβέρνηση τον «χρυσό» που έχουν στα χέρια τους, κι αν κινηθούν με κοινωνικούς κατά κύριο λόγους, προς όφελος δηλαδή χιλιάδων οικογενειών κι όχι μόνο με όρους real estate, τότε θα έχει γίνει ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Ζαχαράκη: Συνολικά €2,2 δισ. για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος
Φθηνή στέγη για 2.500 νέους μέσω του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή»
Ζαχαράκη: Μέσα στο 2024 εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό και την οικογένεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση