Τα ζελεδάκια κάνναβης κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, κεράσι, φράουλα, βατόμουρο και άλλες, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ παιδιών και εφήβων, που μπορεί να μην ξέρουν την επιστημονική τους ονομασία (HHC, εξαϋδροκανναβινόλη) ή τι μπορεί να τους προκαλέσουν, ξέρουν, όμως, μια χαρά να τα ζητάνε από τον περιπτερά της γειτονιάς, καταθέτοντάς του το χαρτζιλίκι τους.
Τρώγοντας αυτά τα ζελεδάκια την… «ακούνε» κανα μισάωρο αργότερα, ερχόμενα σε κατάσταση γενικής ευφορίας. Μου λένε ότι το νέο trend έκανε χαμό το καλοκαίρι στα νησιά, το word of mouth και τα social media συνέβαλαν σε αυτό.
Μην βιαστείτε να πέσετε από τα σύννεφα. Το θέμα είναι γνωστό. Όσο για το πού τα βρίσκουν; Μα, στα περίπτερα, στα ψιλικατζίδικα, ακόμη και στις κάβες. Τι κι αν είναι ανήλικοι; Η πώλησή τους δεν απαγορεύεται, καθώς δεν θεωρούνται παράνομες ουσίες.
Ως τώρα. Γιατί με απόφαση, την οποία υπέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η απαγόρευση πώλησης τέτοιων προϊόντων είναι, πια, θέμα χρόνου. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας λύνουν, έτσι, ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, μετά από πολλούς ελέγχους, από τους οποίους φάνηκε ότι η χρήση τέτοιων προϊόντων κάνναβης έχει ξεφύγει.
Με την απόφαση αυτή, λοιπόν, η ουσία εξαϋδροκανναβινόλη και τα παράγωγά της υπάγονται στο εξής στο νόμο για τα ναρκωτικά.
Όλο αυτό το διάστημα χιλιάδες γονείς κοιμούνται ήσυχοι. Δεν έχουν ιδέα ότι τα παιδιά τους κάνουν χρήση τέτοιων προϊόντων, που – σημειωτέον – δεν έχουν εξεταστεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο προκαλούν εθισμό ή άλλα προβλήματα.
Αν σε αυτό προσθέσουμε και την πώληση αλκοόλ από τα περίπτερα, καθώς δεν ζητείται ταυτότητα από τα παιδιά, προκειμένου να τα αγοράσουν, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τα παιδιά κινδυνεύουν.
Η χρήση προκαλεί χαρά και κέφι, αλλά μαζί με αυτή την «ανεβασμένη» διάθεση, που κάνει τον χρήστη την «ψυχή της παρέας», μπορεί να προκαλέσει καταστολή, υπνηλία και μείωση στα επίπεδα εγρήγορσης. Εάν, δε, συνδυαστεί με χρήση αλκοόλ, αυτές οι επιπτώσεις αυξάνονται. Τα παιδιά έτσι γίνονται εύκολα θύματα κλοπών, βιασμών και ποιος ξέρει τι άλλο…
Βέβαια οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές πρέπει να έχουν το νου τους. Το παράδειγμα της Αυστραλίας είναι χαρακτηριστικό. Αφού απαγορεύθηκε εκεί η κυκλοφορία ανάλογων προϊόντων, οι επιτήδειοι παρασκεύασαν στο εργαστήριο νέα χημικά μόρια, ελαφρώς παραλλαγμένα, αλλά με παρόμοια δράση, από τα οποία – μέχρι κι αυτά να απαγορευθούν – θησαύρισαν.
Διαβάστε επίσης
Ζελεδάκια Kάνναβης: Έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας – Tι δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Mononews
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ