Χρήσιμες πληροφορίες
Τι είναι η διασυνοριακή απαγωγή τέκνου από γονέα;
Καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφορετικές από τις χώρες καταγωγής τους, δημιουργούνται περισσότερες διεθνείς οικογένειες. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες που ζουν σε μια χώρα της ΕΕ από την οποία δεν κατάγονται ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας.
Εάν είστε διεθνές ζευγάρι με παιδί και βρίσκεστε σε διαδικασία χωρισμού, θα πρέπει να συμφωνήσετε στα ζητήματα που αφορούν το δικαίωμα επιμέλειας του παιδιού σας, συμπεριλαμβανομένου του τόπου όπου θα κατοικήσει το παιδί.
Σε περίπτωση που αποφασίσετε να επιστρέψετε στην χώρα καταγωγής σας ή να μετακομίσετε σε άλλη χώρα μαζί με το παιδί σας, θα πρέπει να καταλήξετε σε μια λύση που προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του παιδιού σας.
Κατ’ αρχήν, οι γονείς θα πρέπει να αποφασίσουν από κοινού πού θα πρέπει να ζήσει το παιδί. Εάν πάρετε μαζί σας το παιδί σας για να ζήσετε σε άλλη χώρα χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονέα ή χωρίς σχετική άδεια από το δικαστήριο, είναι πιθανό να παραβιάζετε τον νόμο.
Πώς να αποτρέψετε τη διασυνοριακή απαγωγή τέκνου από γονέα
Εάν θέλετε να πάρετε μαζί σας το παιδί σας για να ζήσετε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ ή εάν πιστεύετε ότι ο/η σύντροφός σας σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο:
→ Προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε μια λύση με τον/τη σύντροφό σας που θα προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του παιδιού σας.
→ Ζητήστε τη συμβουλή ενός δικηγόρου που είναι ειδικευμένος σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου ή ενός διαμεσολαβητή.
→ Μπορείτε, επίσης, να απευθυνθείτε στον Διαμεσολαβητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Διεθνή Απαγωγή Τέκνου από Γονέα, ώστε να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη λύση για το παιδί σας.
→ Επικοινωνήστε με την αρχή έκδοσης ταυτοτήτων ή διαβατηρίων ώστε να αποτρέψετε την έκδοση νέων ταξιδιωτικών εγγράφων στο όνομα του παιδιού σας.
Εάν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε με τον/τη σύντροφό σας, θα πρέπει να ζητήσετε από ένα δικαστήριο στη χώρα συνήθους κατοικίας του παιδιού σας εντός της ΕΕ να αποφανθεί επί του ζητήματος.
Πώς να επιλύσετε ζητήματα διασυνοριακής απαγωγής τέκνου από γονέα
→ Σε κάθε χώρα της ΕΕ υφίσταται μια αρμόδια Κεντρική Αρχή, συνήθως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να φέρετε πίσω το παιδί σας. Ζητήστε βοήθεια χωρίς καθυστέρηση.
→ Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε τη συμβουλή ενός δικηγόρου που είναι ειδικευμένος σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου ή ενός διαμεσολαβητή.
→ Η απαγωγή τέκνου από γονέα θα είναι συναισθηματικά οδυνηρή για το παιδί.
→ Θέστε ως προτεραιότητα την ευημερία του παιδιού σας.
→ Και οι δύο γονείς είναι σημαντικοί για το παιδί σας.
Νομικό πλαίσιο
Αν ο/η πρώην σύντροφός σας πήρε παράνομα το παιδί σας σε μια άλλη χώρα της ΕΕ (χωρίς την άδειά σας ή παραβιάζοντας τις δικαστικές αποφάσεις του κράτους μέλους όπου ζείτε εσείς και το παιδί σας), μπορείτε να κινήσετε δικαστική διαδικασία για την επιστροφή του.
Οι κεντρικές αρχές που είναι αρμόδιες για τις διεθνείς απαγωγές παιδιών μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες.
Μόλις κινηθεί η διαδικασία στη χώρα στην οποία μεταφέρθηκε το παιδί, τα δικαστήρια της χώρας αυτής θα διατάξουν την επιστροφή του παιδιού, υπό τον όρο ότι πληρούνται όλες οι νομικές προϋποθέσεις.
Πιθανές εξαιρέσεις
- αν το παιδί ενδεχομένως διατρέχει κίνδυνο στη χώρα όπου ζούσε πριν από την απαγωγή
- αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει.
Κατά κανόνα, πρέπει να δοθεί τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας δυνατότητα ακρόασης από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Δεν μπορείτε να ανατρέψετε απόφαση για την επιμέλεια παιδιού με την απαγωγή του και την προσφυγή σε δικαστήριο χώρας άλλης από αυτή που εξέδωσε την αρχική απόφαση για την επιμέλεια.
Για να προσπαθήσετε να ανατρέψετε απόφαση για την επιμέλεια παιδιού, πρέπει να προσφύγετε σε δικαστήριο της χώρας όπου εκδόθηκε η αρχική απόφαση για την επιμέλεια.
Εξαιρέσεις
Οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν για τη Δανία ή τις χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία).
Η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Χάγης του 1980 σχετικά με την απαγωγή παιδιών και οι υποθέσεις απαγωγής που αφορούν τις χώρες αυτές εμπίπτουν στη σύμβαση αυτή ή άλλες διεθνείς συμφωνίες.
Δείτε τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες ΙΙ) σχετικά με τη διεθνής δικαιοδοσία, αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, εδώ.
Πηγή: www.lawspot.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δημοσιεύθηκε αναθεωρημένο σχέδιο για τον Κανονισμό ePrivacy
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας στο Facebook για να αποφύγετε την κοινή χρήση δεδομένων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: GDPR: 9 συν 1 ερωτήσεις για το νέο δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Η ισχυρή ανάκαμψη την Παρασκευή δεν κατάφερε να ανατρέψει τις εβδομαδιαίες απώλειες
- Σολτς: «Τα γεγονότα στο Μαγδεμβούργο προμηνύουν το χειρότερο»
- Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίες απώλειες κοντά στο 2% για WTI και Brent
- Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης και κάνναβης στη Βορειοανατολική Αττική