H διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία ήταν προδιαγεγραμμένη. Και ανεξάρτητα αν κάποιος στηρίζει ή όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, θα έλεγα ότι αυτή η διαγραφή έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα.
Αλλωστε, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε δείξει εδώ και καιρό ότι είναι ξένο σώμα στη Νέα Δημοκρατία κι ότι βλέπει τον εαυτό του ως «γαλάζιο» Βοναπάρτη που θα ηγηθεί (μπροστά ή πίσω) μιας Νέας Δημοκρατίας όπως αυτός την φαντάζεται. Δηλαδή ένα σκληρό δεξιό κόμμα.
Ισως να αισθάνεται ότι είναι ο Ελληνας… Τραμπ που θα «φάει» τους υπόδουλους στην Τουρκία ή όσους υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα που κάποιοι τα χαρακτηρίζουν… woke ατζέντα.
Και δεν αντιλαμβάνομαι τη μόνιμη επωδό των πολιτικών αρχηγών να δικαιολογούν τους πρώην πρωθυπουργούς, επειδή ακριβώς ήταν κάποτε αρχηγοί κόμματος ή πρόεδροι κυβέρνησης.
Δεν ανήκουν σε καμιά ειδική κάστα οι πρώην πρωθυπουργοί ώστε να έχουν το ακαταλόγιστο.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει το δικαίωμα να εκφράζεται, όπως και κάθε Ελληνας πολίτης.
Μόνο που ο κ. Σαμαράς ως βουλευτής ενός κόμματος οφείλει να συντάσσεται με την κεντρική γραμμή, με την πολιτική που έχει επιλεγεί.
Κι έχει ψηφιστεί άλλωστε από τον ελληνικό λαό. Αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να χωρέσει στο στενό κομματικό κοστούμι της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να πάει κάπου αλλούς.
Ή και να φτιάξει ένα νέο κόμμα. Το έχει κάνει άλλωστε με την Πολιτική Ανοιξη και είδαμε που κατέληξε.
Αν, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς κρίνει ότι η εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι μειοδοτική και επιζήμια για την πατρίδα, έπρεπε να έχει παραιτηθεί ή να έχει φύγει μόνος του από τη ΝΔ.
Και να καταγγέλλει πρωί – βράδυ τους εθνικούς μειοδότες. Τον Μητσοτάκη, τον Γεραπετρίτη, τον Δένδια ή όποιον άλλον τέλος πάντων που εκφεύγει από την προσωπική γραμμή του κ. Σαμαρά.
Αλλωστε, ποια είναι η διαφορά όσων λέει και καταγγέλλει ο Μεσσήνιος πολιτικός με αυτά που υποστηρίζει το ψεκασμένο, ακροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια της Νίκης ή Ελληνίδα… Μελόνι κ. Λατινοπούλου.
Ή ακόμη και τα απολειφάδια της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται εντός κι εκτός Βουλής.
Αν, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση που θέλει «ήρεμα νερά» προδίδει την πατρίδα, τότε ας ξεσηκωθεί.
Ας μην ψηφίζει τους… μειοδότες και ας ψηφίζει την πολιτική του Σαμαρά, του Βελόπουλου, του Νατσιού κ.λπ.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον πρώην πρωθυπουργό. Ας μαζέψει τους πατριδοκάπηλους που κάνουνε πολιτική καριέρα στο όνομα της Ελλάδας με ψεκασμένες θεωρίες και εθνικοπατριωτικά τσιτάτα, και ας φτιάξει ένα νέο κόμμα.
Και να κριθεί και από τους πολίτες και από την Ιστορία.
Οσο όμως είναι βουλευτής ενός κόμματος, οφείλει να δείχνει τον προσήκοντα σεβασμό στο κόμμα. Αλλιώς, είπαμε… φεύγει.
Εκτιμώ ότι κανείς Ελληνας πολιτικός δεν θα μπορούσε να κάνει ενέργειες που θα πρόδιδαν την πατρίδα. Δεν πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης, ο Γεραπετρίτης ή παλιότερα ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς, ο Γιώργος Παπανδρέου, πολιτεύτηκαν με βασικό σκοπό να παραδώσουν την πατρίδα στους Τούρκους.
Κατά την προσωπική μου άποψη, ούτε ο Σαμαράς το πιστεύει αυτό. Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε καριέρα πάνω σε αυτό το φόντο και τώρα δεν μπορεί να το αποχωριστεί.
Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζει ότι τα πατριδρόμετρα που χωρίζουν τους πολίτες (και τους πολιτικούς) σε… Ελληνάρες και σε λιγότερο Ελληνες είναι πιο επικίνδυνα από κάθε άποψη για την εξωτερική πολιτική.
Ο διαχωρισμός των πολιτών σε προδότες και μη, σε τουρκοφάγους και παραδόπιστους φέρνει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω και την οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.
Εκτός κι αν ο κ. Σαμαράς και όλοι όσοι ταυτίζονται με τις απόψεις του θέλουν πόλεμο με την Τουρκία.
Ας το πουν καθαρά κι ας αφήσουν τις κατηγορίες για μειοδοσίες.
Οσο για τον κ. Σαμαρά, ισχύει μέχρι κεραίας το αρχαίο ρητό που αποδίδεται στον ποιητή Μένανδρο: «Το δις εξ αμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού».
Το μάθημα του ’93, μετά από 30 χρόνια δεν έγινε μάθημα.
Ευτυχώς η Ελλάδα αλλάζει…
Διαβάστε επίσης:
Σαμαράς: Η απάντηση στη διαγραφή του από τη ΝΔ – Για «αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό
Κώστας Καραμανλής: «Καμία προσυνεννόηση» με Σαμαρά για πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας