O Νίκος Ανδρουλάκης είναι όχι μόνο ο επόμενος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ (είναι στα όρια της φαντασίας να κερδίσει το δεύτερο εκλογικό γύρο ο Γιώργος Παπανδρέου), αλλά ένας πολιτικός που μοιάζει να παντρεύει πολλά πράγματα, απαραίτητα για τον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Και αυτά δεν είναι μόνο ότι εκφράζει την πολυδιαφημισμένη γενιά των σαραντάρηδων.
Είναι αυτός που στα 35 χρόνια του άφησε το υψηλό κομματικό αξίωμα του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και πέρασε εφτά χρόνια μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου, τα οποία αξιοποίησε κυρίως για να γνωρίσει –και να σπουδάσει– την πολιτική έξω από το κομματικό κέλυφος που τον είχε επωάσει.
Ακόμη και πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ πολιτική συνάφεια μαζί του, μαρτυρούν ότι διακρίνουν πάνω του εμφανέστατα τα ίχνη της πολιτικής εκπαίδευσης την οποία ο Ανδρουλάκης κέρδισε ως ευρωβουλευτής.
Είναι ο σοσιαλδημοκράτης με τον αέρα των Βρυξελλών, ο οποίος όμως, για τους αρχετυπικούς Πασόκους που τον γνώρισαν σε μικρότερη ηλικία από τον κομματικό σωλήνα της ΠΑΣΠ Ξάνθης και έπειτα, παραμένει πάντα ο… «βοσκός».
Υποκοριστικό που του είχαν κολλήσει στους κομματικούς κύκλους λόγω της βαριάς κρητικής του προφοράς, το οποίο πάντως κάθε άλλο παρά τον υποτιμά.
Με λίγα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας αλλά και λαϊκός.
Είναι ο νέος πολιτικός άντρας που, όπως φαίνεται από τους αριθμούς της πρώτης Κυριακής, κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ πως μπορεί να αναστήσει την παράταξη.
Μπορεί πράγματι να τα καταφέρει; Να ξεκολλήσει τον πολιτικό του χώρο από το 6% -8% των τελευταίων χρόνων, μικραίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ; Φαίνεται πως ναι.
Ό, τι φοβούνται στον καθηλωμένο ΣΥΡΙΖΑ
Στην σκέψη όσων τον ψήφισαν και στην σκέψη των περισσοτέρων είναι αυτός που θα σταθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και θα τον κερδίσει με τη νεότητα του, τις γνώσεις του, τον ευρωπαϊκό του αέρα, αλλά και με την Κρητική «ξεροκεφαλιά» του- αξέχαστη έχει μείνει στη Χαριλάου Τρικούπη μια αντιπαράθεση του με τον πάντα οργισμένο Πάνο Σκουρλέτη το 2019, που ανάγκασε τον Συριζαίο πρώην υπουργό να αποχωρήσει από το τηλεοπτικό στούντιο που τους φιλοξενούσε.
Στο μυαλό των ψηφοφόρων, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο πολιτικός αρχηγός που στις επόμενες εκλογές μπορεί να μετατρέψει την εκλογική σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) από 4 προς 1 (32%-8%) σε 2 προς 1.
Είναι αυτός που θα βάλει στην θέση τους τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, κυρίως όσους πρώην ΠΑΣΟΚ προσέφυγαν σε αυτόν, που βάλθηκαν να συλήσουν την παράταξη τους.
Κι έπειτα, με τον Τσίπρα σε αποδρομή, ύστερα από νέα ήττα, το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) του Ανδρουλάκη μπορεί να ξαναμπεί στο μεγάλο παιχνίδι της εξουσίας.
Με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν θα επέστρεφαν όσοι αναζήτησαν στέγη στη ΝΔ.
Θα παρέμεναν στο σύμφωνο συμβίωσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παριστάνοντας ότι δεν ακούν και δεν βλέπουν τι κάνουν κάποιοι άλλοι.
Και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, πολλοί θα έλεγαν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας στον εαυτό τους ότι … «εντάξει, ο Πολάκης είναι μία γραφική εξαίρεση»…
Ναι, η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη και το υψηλό ποσοστό του ανησύχησαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανανέωση και επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ με ένα νέο ηγέτη, πέντε χρόνια μικρότερο από τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν έχει ψηφίσει μνημόνια, δεν είναι καλή εξέλιξη για τον πρώην πρωθυπουργό που συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο.
Αν κέρδιζε ο Ανδρέας Λοβέρδος, είχαν να προσδοκούν ότι θα υποδέχονταν τους ψηφοφόρους του Γιώργου Παπανδρέου. Αν μπορούσε να κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, πράγμα απίθανο, θα έμενε ζωντανή η αφήγηση της «προοδευτικής κυβέρνησης», το μόνο που έχουν για την ώρα, για τις επόμενες εκλογές.
Στη ΝΔ, πάλι, θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή τους αφορά λιγότερο, αφού το πολιτικό διακύβευμα είναι η κυριαρχία στην Κεντροαριστερά, αν και το Κέντρο το διεκδικούν όλοι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
Όσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει άνετα και τον δεύτερο γύρο την Κυριακή, μένει να φανεί αν υιοθετεί τη συμβουλή ότι, «για να ηγηθείς του χώρου πρέπει, αλλά δεν φτάνει να είσαι ΠΑΣΟΚ».
Το ανδρουλακικό δόγμα συνοψίζεται, πάντως, στη φράση ότι «ενότητα δεν σημαίνει στασιμότητα». Όσοι τον ξέρουν, καταλαβαίνουν ότι για το μόνο που εγγυάται εκείνος είναι ότι δεν θα υπάρξει στασιμότητα.
Διαβάστε επίσης
Λοβέρδος: Θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη στο β’ γύρο
Γιατί ο Παπανδρέου θέλει την πόλωση-Επιδιώκει μετεκλογική συμφωνία για έδρα στη βουλή
Ανδρουλάκης: Αδιανόητα fake news από Παπανδρέου – Δεν μπαίνω σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις