array(0) {
}
        
    
Menu
0.94%
Τζίρος: 74.73 εκατ.

Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο

Comments
Θεωρώ ότι η αποφυγή μίας ευρύτερης σύρραξης στην Μέση Ανατολή μειώνεται πλέον δραματικά, σε αντίθεση με την αύξηση της πιθανότητας να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, βέβαια, πως υπάρχει αντιστοιχία την σοβαρότητα των δύο. Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως ενδιαφέρουν πλέον – πέρα από την ιλαρότητα που προσφέρουν στο αποκλειστικά γηγενές ακροατήριο.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ όμως έχει πάρει την μορφή σύγκρουσης πολιτισμών και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον – ειδικά και για την Ελλάδα- γεγονός είναι ότι επίσημα το πλαίσιο αυτό έθεσε πρώτος και καλύτερος ο Τούρκος πρόεδρος—που δεν δίστασε να αποφύγει την απόλυτη ωμότητα. Κατηγόρησε συλλήβδην την Δύση ότι στηρίζει το Ισραήλ επειδή χύνεται μουσουλμανικό αίμα – ότι υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο για την ίδια.

Το 2024 θα είναι σίγουρα ένα πολύ δύσκολο έτος. Η χώρα μας βρίσκεται κυριολεκτικά στην δεύτερη γραμμή της σύγκρουσης, καθώς η συμμαχία Δύσης – Τουρκίας αποσυντίθεται με δραματικό ρυθμό. Αποτελούμε πλέον το άκρο του νοτιοανατολικού ΝΑΤΟ και την κύρια βάση του στην Μεσόγειο. Είμαστε ευάλωτοι έμμεσα στρατιωτικά, άμεσα οικονομικά.

Τα καλά λόγια της Christine Lagarde δεν επαρκούν ως κάλυψη. Εξάλλου, η τοποθέτηση της είχε κάτι από «καρότο και μαστίγιο» καθώς τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, σαφώς υπονοώντας ότι και πάλι καθυστερούμε.

Η ανακοίνωση της πως στην παρούσα φάση δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια έχει νόημα, βέβαια, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η γεωπολιτική σύγκρουση δεν θα διευρυνθεί. Παρά την θέση που ανέπτυξε με ομιλία της στις ΗΠΑ ότι το βιβλίο των οικονομικών πρέπει να ξαναγραφτεί, δυστυχώς και η ΕΚΤ έχει υποχρεωθεί να σκύψει το κεφάλι στην μανία να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο 2% και να παλεύει γι’ αυτό.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομισματικής πολιτικής—παραγνωρίζοντας ότι η σχέση μεταξύ απασχόλησης- πληθωρισμού- παραγωγής έχει σε σημαντικό βαθμό διαρραγεί. Στις ΗΠΑ, π.χ., ενώ η απασχόληση διευρύνεται τα προσωρινά στοιχεία αύξησης του ΑΕΠ στα τελευταία δύο τρίμηνα δείχνουν στασιμότητα – ίσως τελικά να δείξουν μία πολύ οριακή μείωση.

Ταυτόχρονα, η εμμονή στην διατήρηση των κανόνων της Ε.Ε. για τον πληθωρισμό, το δημοσιονομικό έλλειμα και το χρέος, θα βάλει μεγάλο βάρος την ελληνική οικονομία καθώς θα προσπαθεί να υλοποιήσει σημαντικές σε κόστος μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα, θα είναι υποχρεωμένη να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην ενίσχυση της άμυνας της.

Ακόμη κι αν αποφευχθεί η διεύρυνση του πολέμου στο Ισραήλ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει έτι περαιτέρω τους εξοπλισμούς της. Δεν είναι μόνο ότι η σχέση με την Τουρκία θα μπει σε νέα βάση. Το θέμα είναι ότι η γεωγραφική μας θέση μας κάνει πλέον προπύργιο της Δύσης στην σύγκρουση των πολιτισμών που ξεκίνησε ήδη. Κι αν αυτό το «επεισόδιο» περάσει, θα υπάρξουν νέα που θα μας κρατούν πάντα σε τεντωμένο σχοινί.

Η θωράκισή της οικονομίας περνά, έτσι, από δύο κανάλια. Το ένα είναι η δημιουργία ομάδας μέσα στην Ε.Ε. που θα απαιτήσει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Οι Βρυξέλλες μπορούν να ζητήσουν ότι ελέγχους κρίνουν ως σκόπιμους προκειμένου να αποφευχθούν παρατράγουδα, αλλά ο νότος της Ευρώπης δεν μπορεί να συνεχίσει να μεταβιβάζει πόρους στον βορά της Ευρώπης, και μάλιστα ενώ επικρατούν πλέον ειδικές συνθήκες. Αν ο βοράς έχει ομαδοποιηθεί, καιρός είναι να πράξει το ίδιο και ο νότος—με την Ελλάδα αναλαμβάνοντας την σχετική πρωτοβουλία.

Το δεύτερο κανάλι αφορά την ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στους κρίσιμους τομείς της πολιτικής προστασίας, της δικαιοσύνης, της παιδείας και της υγείας. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια ούτε του χρόνου ούτε της οικονομίας για σταδιακές αλλαγές. Οι τομείς αυτοί χρειάζεται να ταρακουνηθούν συθέμελα – διαφορετικά δεν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα μπαλώματα, το σιγά-σιγά, η ενασχόληση με το κομματικό κόστος, δεν έχουν πλέον θέση στην συγκεκριμένη περίπτωση της χώρας μας. Πρέπει να οχυρωθούμε εσωτερικά, για να μην μας πάρει η εξωτερική μπάλα των γεωπολιτικών συγκρούσεων και της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Γέλεν: Οι ΗΠΑ οδεύουν σε «ομαλή προσγείωση»

Γκ. Χαρδούβελης: Η Εθνική Τράπεζα 5η καλύτερη στα ευρωπαϊκά stress test

Νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς – Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 82,1 εκατ. ευρώ σε 20.794 αιτούντες

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
Πόσο αντανακλούν οι προϋπολογισμοί τις σύγχρονες προκλήσεις;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα
Γεωργαντζής (Quest): Με τα λεφτά της GLS ολοκληρώνεται το deal για Μπενρουμπή
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Κράτος είμαστε, έχουμε πολλές επιλογές φορολόγησης- Εκτός αν απορροφήσουν τις αυξήσεις
Καύσιμα στη Fitch αναζητά η αγορά – Ποια θα είναι η «ετυμηγορία» του διεθνούς οίκου
Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα εμπορικά σήματα «4 Τροχοί» και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη»
Αντάνι: Ο μεγιστάνας που κάθε σκάνδαλο του κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια – Οι διασυνδέσεις με τον Μόντι και ο ρόλος του Τραμπ
Τουρισμός: Ποιοι μοιράζονται τα 237 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης