array(0) {
}
        
    
Menu
-0.28%
Τζίρος: 68.78 εκατ.

Γκουτέρες: Το Ιράν πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα απαρνηθεί την απόκτηση πυρηνικών όπλων

Comments

Στα 270 εκ. ευρώ κοστολόγησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας το 17% της ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για να περάσει στο Δημόσιο έλεγχο (από το 34% σήμερα στο 51%) του φτάνουν το 1/3 των 800 εκ. ευρώ που ήταν οι επιδοτήσεις που έδωσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το μήνα Σεπτέμβριο. Με βάση την τιμή κλεισίματος της ΔΕΗ χθες για το 17% όμως θα χρειαζόταν 536 εκ. ευρώ, και οι υπολογισμοί του υποψήφιου Πρωθυπουργού ουσιαστικά θέτουν τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ τα 4 ευρώ….από 8,2 ευρώ σήμερα.

Υπόσχεται δηλαδή στους επενδυτές που αγόρασαν τη ΔΕΗ 9 ευρώ το 2021 να την πάει στα 4 ευρώ για να την πάρει πίσω, κάτι που αν το κάνει σημαίνει ότι δεν θέλει ούτε ξένους ούτε Έλληνες επενδυτές στη χώρα.

Ένας στόχος εύκολος να τον πετύχει, με λίγες εξαγγελίες ακόμη ότι θα την καταστρέψει…. Αλλά τι θα σημαίνει αν το καταφέρει;

1

Τι σημαίνει Δημόσιος Έλεγχος στη ΔΕΗ

Τι σημαίνει για τον κ. Τσίπρα, ΔΕΗ με κρατικό έλεγχο; Είπε ο ίδιος: “Η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και σε περίοδο δημοσιονομικών δυσκολιών «δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει λίγο πριν την κρίση, και η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια». Είπε  ότι το 80% των υπερκερδών πηγαίνει στη ΔΕΗ, «που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ένα ΔΣ ”γαλάζιων” παιδιών, που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους”.

Μα η ΔΕΗ δεν αυξάνει τους λογαριασμούς με πολιτική απόφαση (όπως η ΕΥΔΑΠ), αλλά οι λογαριασμοί εξαρτώνται από το κόστος του ρεύματος, δηλαδή το κόστος του φυσικού αερίου και την ενεργειακή κρίση. Δεν αύξησε τους λογαριασμούς, επομένως το 2015-2019, όχι γιατί το επέλεξε αλλά γιατί τότε δεν είχε υψηλό κόστος η ενέργεια….Σε περίπτωση νέας ανόδου των τιμών ενέργειας, κάποιος πρέπει να πληρώνει το κόστος και αν αυτός δεν είναι ο καταναλωτής θα πρέπει να το πληρώνει η εταιρεία, δηλαδή να μπαίνει μέσα, να γράφει ζημιές και μετά να της βάζει το κράτος κεφάλαια από τον προϋπολογισμό για να μην κλείσει. Ή βέβαια τότε…να την πουλήσει κοψοχρονιά για να απαλλαγεί από το βάρος…

Επομένως, τι εννοεί; Ο,τι σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, δεν θα αυξηθούν οι λογαριασμοί; Ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Να μην επιδιώκει το κέρδος, τις επενδύσεις και τις αποδόσεις, αλλά να αποδυναμωθεί και να χρεοκοπήσει; Ότι δε θέλουμε να τη διοικούν στελέχη από την αγορά, που θέτουν στόχους και τους πιάνουν, που αυξάνουν την αξία της εταιρείας πραγματοποιώντας με συνέπεια ένα επενδυτικό πρόγραμμα που την ισχυροποιεί; Ο,τι θέλει να διοικείται με κομματικά κριτήρια από  υπαλλήλους της κυβέρνησής του; Να λειτουργεί με όρους πελατειακού κράτους να προσλαμβάνει και να γεμίσει ληξιπρόθεσμα; Και αν χρεοκοπήσει τί θα σημαίνει αυτό για την οικονομία, την αγορά ενέργειας και τη χώρα;

Μεγάλα funds και ξένοι επενδυτές μπήκαν  το 2021 στην  αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ στα 9 ευρώ, πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, την οποία η εταιρεία είχε την τύχη να αντιμετωπίσει με γεμάτα ταμεία. Αυτό σε συνδυασμό με τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της έδωσε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στη μεγάλη άνοδο των τιμών ενέργειας του 2022 και στις απαιτήσεις hedging για να μπορεί να λειτουργεί, χωρίς να χρειαστεί να βάλει το κράτος κεφάλαια από τον προϋπολογισμό για να επιβιώσει.
Με βάση αυτά που λέει σήμερα ο κ. Τσίπρας  η ΔΕΗ δεν έπρεπε να έχει αυτά τα κεφάλαια, και αν ερχόταν η ενεργειακή κρίση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε ο κρατικός προϋπολογισμός, εκτός από τα 10 δισ. σε επιδοτήσεις για να πληρώνει ο κόσμος τους λογαριασμούς, να πληρώνει και μερικά δισ.  στη ΔΕΗ για να μπορεί να αγοράζει ρεύμα.

Τελικά, το μεγάλο ερώτημα είναι αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, ο ίδιος τα πιστεύει; Λέει αλήθεια παράλογη, ή λέει ψέμματα; Πολύς κόσμος, εφησυχάζει, ότι δεν τα εννοεί, τα λέει έτσι…και αυτό δεν πειράζει…

Τι σημαίνει για τις επενδύσεις, την οικονομία και τη χώρα

 Η ΔΕΗ δεν είναι απλά μια εταιρεία. Είναι η ίδια η χώρα. Τόσο γιατί στηρίζει το ενεργειακό σύστημα και την οικονομία, όσο και γιατί συμβολίζει την Ελλάδα ως επενδυτική επιλογή. Δεν είναι τυχαίο ότι η σημερινή κυβέρνηση, επένδυσε στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, προσέλκυσε επενδυτές, και σήμερα η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των διεθνών επενδύσεων στην ενέργεια. Θα γινόταν το ίδιο με χρεοκοπημένη την εμβληματική ΔΕΗ;
Αν λοιπόν  ο κ. Τσίπρας, λέει αλήθεια, και ως Πρωθυπουργός φέρει τη ΔΕΗ υπό τον έλεγχό του, και κάνοντάς τη ζημιογόνα και χρεωμένη διώξει τους επενδυτές της, ποιος επενδυτής θα επενδύσει ξανά στη χώρα; Πλήττοντας την αξιοπιστία της χώρας ως επενδυτικό προορισμό και βγάζοντάς την από τα ραντάρ των επενδυτών, η προοπτική επενδυτικής βαθμίδας μειωμένων επιτοκίων και νέων επενδύσεων θα χαθεί.
Η σημερινή κυβέρνηση, υπό το βάρος των λαθών σε άλλους τομείς, ξεχνάει να υπογραμμίσει κάτι σημαντικό. Ότι η σημερινή θέση της χώρας και η προοπτική αναβάθμισής της δεν είναι κάτι δεδομένο και τι θα γίνει αν  όλα όσα κερδήθηκαν τα τελευταία χρόνια μπορεί να χαθούν. Και δεν είναι ξεκάθαρο ούτε στους ψηφοφόρους, ότι αν η χώρα χάσει και πάλι την αξιοπιστία της, και το επενδυτικό ενδιαφέρον που σήμερα απολαμβάνει, όχι μόνο οι στόχοι της ανάπτυξης δεν θα επιτευχθούν, αλλά θα αυξηθεί το κόστος του χρήματος για όλη την οικονομία και θα χαθεί μια ευκαιρία που δε θα ξαναδοθεί.

Πολιτικός Πολιτισμός Τσίπρα: Ή θα βυθίσω τις επενδύσεις ή λέω ψέμματα, ψηφίστε με

Η απάντηση των…έλλογων ψηφοφόρων του στα παραπάνω, είναι “έλα μωρέ, δεν τα εννοεί, τα λέει έτσι για να πάρει ψήφους”, και είναι έτοιμοι να τον ψηφίσουν…ποντάροντας ότι δεν θα κάνει όσα λέει…Αν λέει αλήθεια επιστρέφει ο κίνδυνος χώρας, αν λέει ψέμματα απλά μαζεύει ψήφους.

Για να εξασφαλίσει την ψήφο όσων πιστεύουν, ακούγοντάς τον, ότι δεν θα ξαναπληρώσουν λογαριασμό, ουσιαστικά είτε είναι πραγματικά έτοιμος να βυθίσει την εταιρεία πυλώνα της οικονομίας, να απομακρύνει κάθε επενδυτή και την ιδέα επενδύσεων στην Ελλάδα, να σβήσει το όνειρο της επενδυτικής βαθμίδας με άμεσες συνέπειες για το κόστος χρήματος και την οικονομία και να αυξήσει το ρίσκο χώρας, είτε λέει ένα προεκλογικό ψέμα.

Ο πολιτικός λόγος αυτός, αλλά και ….το  όραμα του κ. Τσίπρα για τη ΔΕΗ είναι  ενδεικτικό  του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει τους ψηφοφόρους, την οικονομία, την αγορά ενέργειας, τις επενδύσεις και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Επιβάλλει έτσι ένα ιδιόμορφο πολιτικό πολιτισμό που επιβραβεύει το λαϊκισμό, το ψέμα αν ειπωθεί καλά ή τον κίνδυνο, αρκεί να ειπωθεί με δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και.. χαμόγελο και παράγει ψηφοφόρους που το ανέχονται.

Δεν θα έπρεπε κάθε φορά που έχουμε εκλογές να μιλάμε για κίνδυνο χώρας και θα έπρεπε κάθε υποψήφιος Πρωθυπουργός, να μη λέει ψέμματα και να είναι ξεκάθαρο τι εννοεί με όσα λέει. Οπότε μια διευκρίνιση: Κύριε Τσίπρα είναι τελικά κακό να επενδύει κάποιος στην Ελλάδα; Θέλουμε να διώξουμε τους επενδυτές, να μην έχουμε αξιοπιστία ως χώρα και να μην πάρουμε ποτέ επενδυτική βαθμίδα;  Πείτε το ξεκάθαρα και να είναι και αλήθεια.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο
Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Ποιες νέες υπεραξίες ξεκλειδώνει η κίνηση ματ στα δίκτυα της Ρουμανίας
Ποια μετοχή είναι talk of the town, τι συμβαίνει με ΔΕΗ και Metlen, οι μουχρίτσες της Μπάρμπα Στάθης, o transformer Πάνος, τα γενέθλια του προέδρου, η λίστα Mononews100 και η δημοσιογράφος που βρίζει Χρυσή και Νικόλαο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκουτέρες: Το Ιράν πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα απαρνηθεί την απόκτηση πυρηνικών όπλων
Χούθι: Απελευθέρωσαν έπειτα από πάνω ένα χρόνο τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Galaxy Leader
Κώστας Τασούλας: Απαντά στο ΠΑΣΟΚ για τις χρηματοδοτήσεις που υπέγραψε
P&G: Ανάπτυξη χωρίς αυξήσεις τιμών – Τι προβλέπει για το 2025 υπό την προεδρία Τραμπ
Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι στο Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας
Μαρινάκης: Ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές θα εφαρμοστεί χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης
VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
Τραμπ: Ειδικός ανάγνωσης χειλιών αποκαλύπτει τι είπαν με την Μελάνια ενώ χόρευαν μετά την ορκωμοσία
Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της