Τίτλοι τέλους έχουν πέσει για τη μνημονιακή περίοδο της Ελλάδας από τον περασμένο Αύγουστο, αυτό, ωστόσο, δε φαίνεται να έχει σημάνει σημαντικές αλλαγές στις ζωές των Ελλήνων, σύμφωνα με το αμερικανικό CNBC.

Με σημερινό δημοσίευμά του, με τίτλο «Η κρίση συνεχίζει να σκορπά πόνο και φόβο στους δρόμους της Αθήνας», το CNBC αποκαλύπτει το αναζωπυρωμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις εξελίξεις στη χώρα μας, ειδικά λόγω της παρούσας προεκλογικής περιόδου.

Η οικονομική κρίση παραμένει δυναμικά παρούσα, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, εξακολουθώντας να πλήττει τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων που ζουν σε αυτή τη χώρα. Η κοινωνική και οικονομική αναστάτωση υφίσταται για σχεδόν μια δεκαετία, ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης χρόνων, συνδυαστικά με την πελατειακή πολιτική, που είχε καθιερωθεί στην Ελλάδα για πολλά χρόνια πριν προκύψει η κρίση.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί τη δήλωση του 23χρονου φοιτητή, Σταύρου Δημόπουλου, που ανέφερε χαρακτηριστικά «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κρίση υπάρχει. Είναι κάτι περισσότερο από μια οικονομική κρίση, είναι μια κρίση αξιών… Δε νομίζω ότι είναι καλύτερα τώρα… είναι πραγματικά μια αγχωτική περίοδος για την Ελλάδα».

Ο υπερβάλλων δανεισμός, από πολλές ελληνικές κυβερνήσεις, που ξεπέρασε τις δυνάμεις της χώρας άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, δημιουργώντας ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. με τον τρόπο αυτό, το 2010, οι διεθνείς επενδυτές της Ελλάδας σταμάτησαν να τη χρηματοδοτούν.

Αυτό που ακολούθησε ήταν οι πολύχρονες δραματικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η διάσωση της Αθήνας ήταν κρίσιμη για την επιβίωση της ζώνης του ευρώ, αλλά και για την αποτροπή σοβαρών ρήξεων στις παγκόσμιες χρηματαγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Wall Street. Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010 ακολουθήθηκε από δύο ακόμη. Αυτό σήμαινε ότι από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βασίστηκε στους διεθνείς πιστωτές, για να μπορέσει να μείνει η οικονομία της όρθια.

Από τον Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να δείξει ότι η λιτότητα έχει τελειώσει, προσφέροντας πρόσθετες παροχές στις κατώτερες και τις μεσαίες τάξεις. Αλλά οι απλοί πολίτες είπαν στο CNBC ότι δεν έχουν δει τεράστια διαφορά στη ζωή τους. «Αγαπάμε την πόλη μας, αγαπάμε το κλίμα μας, αγαπάμε τον ελληνικό λαό, αλλά φοβόμαστε, γιατί η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή», αναφέρει ο 23χρονος φοιτητής εκπροσωπώντας και το περιβάλλον του.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρότερα για να βγάλουμε τα δικά μας χρήματα … Μερικές φορές μιλάμε για το εξωτερικό: Αν είναι καλύτερα να φύγουμε από την Ελλάδα ή αν είναι καλύτερα να μείνουμε στην Ελλάδα και να προσπαθήσουμε πιο πολύ».

Το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα, χαρακτήρισε το CNBC μία από τις πιο βαριές συνέπειες της κρίσης. Το 2016, περίπου 20.000 άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 25 και 29, εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Περίπου 14.000 άτομα ηλικίας 20 έως 24 ετών έφυγαν επίσης από τη χώρα το ίδιο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Oxford Analytica. Οι αριθμοί αυτοί είναι περίπου διπλάσιοι από ό,τι πριν από το 2010.

«Ορισμένα παιδιά είναι μορφωμένα και δε βρίσκουν δουλειά, γι ‘αυτό φεύγουν για την (υπόλοιπη) Ευρώπη – απώλεια για την Ελλάδα. Αλλά ελπίζουμε να επιστρέψουν ξανά σε 20 χρόνια», δηλώνει ο 57χρονος Νικόλας, ένας πολίτης που περπατά στην πολυσύχναστη Ερμού.

Στη χειρότερη στιγμή του 2011, η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 9,1%. Κατάφερε να ανακάμψει ελαφρώς μέχρι το 2014, αλλά επέστρεψε στην ύφεση το επόμενο έτος, εν μέσω πολιτικής κρίσης και ανεπιτυχούς λήξης του δεύτερου προγράμματος διάσωσης.

Το 2019 αναμένεται να είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης της χώρας, με ρυθμό περίπου 2,2%. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν φαίνεται να κάνει τους απλούς Έλληνες ευτυχείς για την οικονομία. Ο Νικόλας παραπονέθηκε ότι δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση για τους ανθρώπους και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί φόροι.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν καλές θέσεις εργασίας, εάν είναι στη δημόσια διοίκηση, αλλά οι άλλοι υποφέρουν, πληρώνουν το 85% των εισοδημάτων τους σε φόρους. Κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, αν δεν έχουν αρκετά χρήματα, για να πληρώσουν τους φόρους», αναφέρει. «Το μέλλον διαγράφεται δύσκολο, αλλά πρέπει να χαμογελάσουμε, να προσποιούμαστε».

Το CNBC σημειώνει ότι για πολλούς Έλληνες το βασικό πρόβλημα είναι οι φόροι, ωστόσο για άλλους το πρόβλημα πηγαίνει βαθύτερα, στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και στο μέγεθος των επιχειρήσεων, που είναι κατά συντριπτικό ποσοστό μικρές και ανίκανες (λόγω του μεγέθους τους) να δώσουν οικονομική ώθηση στη χώρα.

Το αμερικανικό δίκτυο καταλήγει με μια πρόβλεψη για τις εκλογές, κάνοντας αναφορά στις δημοσκοπήσεις και λέγοντας ότι το «συντηρητικό δεξιό» κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται με 37%, έναντι 26% του κυβερνώντος και «αριστερόστροφου» ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Moody’s: Πώς έπληξε τις ελληνικές τράπεζες η οικονομική κρίση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε θα «χτυπήσει» η επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση;

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο επικεφαλής της Barclays θεωρεί πιθανή μία νέα κρίση