• Πολιτική

    Citi: Γιατί η Ισπανία δεν είναι προς το παρόν μεγάλη απειλή για τις διεθνείς αγορές

    Citi


    Η Ιταλία θεωρείται μεγαλύτερη απειλή από την Ισπανία για το μέλλον του ευρώ και τις διεθνείς αγορές σύμφωνα με τη Citigroup.

    Στην Ισπανία, σύμφωνα με τη Citigroup, αν δεν σημειωθούν περαιτέρω διαταραχές, θα συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, όπως και έγινε με τον Σάντσεθ να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας.

    Ο κ. Σάντσεθ  θα έχει ακόμα πιο εύθραυστη πλειοψηφία από τον κ. Ραχόι, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για αλλαγές πολιτικής και πολύ πιθανές τις πρόωρες εκλογές. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ισπανία δεν αποτελεί απειλή, σε αντίθεση με την Ιταλία, είναι ότι δεν παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο πολιτικής σταθερότητας. Κανένα από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα, τα οποία ενδέχεται να εξασφαλίσουν το 90% των ψήφων σε οποιαδήποτε εκλογή, δεν αμφισβητεί σοβαρά την ένταξη της Ισπανίας στην ευρωζώνη.

    Η κυβέρνηση  του Ραχόι είχε πολύ καλή οικονομική ιστορία, οπότε όποιος την κερδίσει στις εκλογές θα αναλάβει σοβαρούς κινδύνους εάν αλλάξει δραστικά την κατεύθυνση.
    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στηρίζουν το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos που προσεγγίζει το οικονομικό πρόγραμμα του Rajoy, αλλά δεν αντιμετωπίζει μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς.

    Αντίθετα, στην Ιταλία, παρά το ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος η χώρα να βγει σκόπιμα από το ευρώ, κάτι που ποτέ δεν θεώρησε πιθανό, δεδομένου του τεράστιου κόστους και της λαϊκής υποστήριξης του νομίσματος, παραμένει  άλυτο το βασικό μεσοπρόθεσμο πρόβλημα: Η κυβερνητική πλατφόρμα διαρθρωτικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνοχή του ευρώ. Οι αγορές τώρα έχουν ενσωματώσει αυτή την πιθανή απειλή, καθιστώντας την κατάσταση στη γείτονα χώρα «σοβαρό κίνδυνο».

    Επομένως, εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην Ισπανία, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις πλατφόρμες πολιτικής για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει μια προγραμματική διεισδυτική επίδραση από την Ιταλία, κλείνει η Citi.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η νέα ιταλική κυβέρνηση σε πέντε ερωτήσεις-απαντήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος εποχής για τον Ραχόι-Νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Σάντσεθ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας – Όλα τα ονόματα



    ΣΧΟΛΙΑ