• Δημοφιλή στο Internet

    Η CIA παραπλανούσε τους μυστικούς της πράκτορες

    • NewsRoom


    Μία απίστευτη ομολογία έκαναν πρόσφατα ανώτατοι αξιωματούχοι της CIA.Παραπλανούσαν τους υφισταμένους τους με λανθασμένες πληροφορίες , μεταφέροντας το υλικό αυτό στα εσωτερικά τους mails, σχετικά με επιχειρήσεις που ήταν σε εξέλιξη ή με πηγές από τις οποίες έπαιρναν την πληροφορία.Η πρακτική , μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στα ανώτατα κλιμάκια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ως eyewash.Οι βετεράνοι της θρυλικής μυστικής υπηρεσίας χαρακτήριζαν την τακτική ως σπάνια αλλά αλλά απαραίτητη ως μέτρο ασφαλείας για να διαφυλαχθεί η πολύτιμη πληροφορία, απόρρητων μυστικών, μέσω ψεύτικων επικοινωνιακών διαύλων.

    Πολλοί όμως είδαν σε αυτήν την τακτική πρόσφορο έδαφος πολλών καταχρήσεων.Εκτός από τη δυσπιστία που προκαλεί στο εσωτερικό της υπηρεσίας μία τέτοια ενέργεια, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος μηχανισμός που να ξεχωρίζει το eyewash από τις αληθινές πληροφορίες , που πρέπει να επεξεργαστεί ο επιθεωρητής της CIA,έτσι ώστε να τις ξεχωρίσει και να μην τις παραδώσει στο Κογκρέσσο , σε περίπτωση ακρόασης ή αποχαρακτηρισμού νόμιμων ηχογραφήσεων και εγγράφων που πρέπει να αποκωδικοποιηθούν από τους ιστορικούς.Στις επιτροπές του Κογκρέσου όπου έχουν εξεταστεί τέτοιες υποθέσεις καταγράφηκαν πολλές περιπτώσεις « ξεπλύματος οφθαλμών»

    The lobby of the CIA Headquarters Building in McLean, Virginia, August 14, 2008.

    Δύο τέτοιες περιπτώσεις είχαν καταταχθεί στην  έκδοση της τελικής έκθεσης της επιτροπής, σύμφωνα με αξιωματούχους οι οποίοι είχαν επανεξεταστεί το έγγραφο. Σε μία περίπτωση, οι ηγέτες στην έδρα της CIA έστειλαν ένα τηλεγράφημα στο σταθμό του οργανισμού στο Πακιστάν λέγοντας ότι δεν είχαν το δικαίωμα να ακολουθήσουν μια δυνητικά θανατηφόρα επιχείρηση  κατά του βασικού στελέχους της Αλ-Κάιντα,  Abu Zubaida. Αλλά μια δεύτερη δέσμη οδηγιών που απεστάλησαν σε ένα μικρότερο κύκλο των αποδεκτών τους, έλεγε να αγνοηθεί το προηγούμενο μήνυμα και ότι η αποστολή θα μπορούσε να προχωρήσει.

    Η αποστολή της CIA περιλαμβάνει τακτικά τη διενέργεια πράξεων που έχουν σχεδιαστεί για να παραπλανήσουν ξένες κυβερνήσεις και άλλους αντιπάλους. Αλλά η τακτική του eyewash είναι θεμελιωδώς διαφορετική, δεδομένου ότι απευθύνεται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο ,με στόχο να παραπληροφορήσει.

    Δύο τέτοιες περιπτώσεις είχαν καταταχθεί στην  έκδοση της τελικής έκθεσης της επιτροπής, σύμφωνα με αξιωματούχους οι οποίοι είχαν επανεξεταστεί το έγγραφο. Σε μία περίπτωση, οι ηγέτες στην έδρα της CIA έστειλαν ένα τηλεγράφημα στο σταθμό του οργανισμού στο Πακιστάν λέγοντας ότι δεν είχαν το δικαίωμα να ακολουθήσουν μια δυνητικά θανατηφόρα επιχείρηση  κατά του βασικού στελέχους της αλ-Κάιντα,  Abu Zubaida. Αλλά μια δεύτερη δέσμη οδηγιών που απεστάλησαν σε ένα μικρότερο κύκλο των αποδεκτών τους, έλεγε να αγνοηθεί το προηγούμενο μήνυμα και ότι η αποστολή θα μπορούσε να προχωρήσει.

    Ακόμη και μεταξύ των παλαίμαχων της CIA, υπάρχουν σημαντικά κενά στην  κατανόηση αυτής της τακτικής.Πέντε πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CIA, συμπεριλαμβανομένων πολλών που εργάστηκαν κοντά στον γενικό σύμβουλο ή στο γενικό επιθεωρητή , είπαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ τον όρο της  χρήσης εσωτερικής επικοινωνίας για να παραπλανήσουν τους υπαλλήλους του Οργανισμού.

    Η μέθοδος του «ξεπλύματος των ματιών» ή της θόλωσης της όρασης , θα μπορούσαμε να πούμε , δεν αναφέρθηκε καθόλου στη σύντομη αναφορά της επιτροπής του Κογκρέσου το 2014 αλλά υπήρξε στις υποσημειώσεις των 6.700 σελίδων που  καταχωρήθηκαν επίσημα.

    Σε μία περίπτωση, αξιωματούχοι της CIA , έκαναν αναφορά για μια επιχείρηση στο Πακιστάν που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου της Αλ Κάιντα, που θα μπορούσε να προκαλέσει φυλετικό πόλεμο στα βόρεια της χώρας. Τελικά, ο καταζητούμενος είχε σκοτωθεί από drone.

    Aπό τις διαπιστώσεις αυτές συμπεραίνει κανείς ότι η τακτική αυτή σχεδιάστηκε για να συσκοτίζει τις πληροφορίες, που μπορεί να έχουν οι  υπάλληλοι της υπηρεσίας ακόμα και στο Πακιστάν.

    Οι αναφορές στον όρο eyewash δεν είναι τωρινές. Χρονολογούνται από τον  –  19ο αιώνα – έχουν εμφανιστεί σε βιβλία για κατασκοπεία, καθώς και σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της CIA. Σε μια αποστολή που απεικονίζεται στην ταινία «Αργώ», οι πράκτορες είχαν υποδυθεί τους σκηνοθέτες σε μια προσπάθεια να διασώσουν το προσωπικό των ΗΠΑ που είχε διαφύγει της σύλληψης ,στην Πρεσβεία των ΗΠΑ το 1979, μετά την κατάληψη της.Στην ταινία μόνο λίγοι πράκτορες γνώριζαν ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για να αποδράσει το προσωπικό με ασφάλεια για τις ΗΠΑ.

    Αυτή η τακτική ήταν επίσης γνωστή την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με τη διακίνηση ψευδών εσωτερικών πληροφοριών για να ξεγελούν τους διπλούς πράκτορες που εργάζονταν και για τη Σοβιετική Ένωση.

    Στην ταινία ” Αργώ” μόνο λίγοι πράκτορες γνώριζαν ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για να αποδράσει το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ιράν με ασφάλεια.

    Άλλη μία εξήγηση για να δικαιολογηθεί η εφαρμογή αυτής της μεθόδου σε χαμηλόβαθμους αλλά αφοσιωμένους υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών ήταν για να προστατεύσουν την υπηρεσία και εκείνους , εάν τυχόν αποκάλυπταν κάποιο υψηλό και απόρρητο μυστικό σε συγγενείς ή φίλους.



    ΣΧΟΛΙΑ