Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

CIA: Η Κίνα απείλησε τον ΠΟΥ για να μην κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Ιανουάριο

Η Κίνα απείλησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να τον εμποδίσει να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση για τον κορονοϊό τον περασμένο Ιανουάριο ισχυρίζεται έκθεση της CIA, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Σύμφωνα με το περιοδικό, που επικαλείται ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών,  το Πεκίνο απείλησε να μην συνεργαστεί με την έρευνα του ΠΟΥ για τον ιό εάν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κίνα φέρεται να συνέχισε να συγκεντρώνει ιατρικές προμήθειες από άλλες χώρες, ενώ ο ΠΟΥ παρέμενε σιωπηλός.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση μυστικής υπηρεσίας που κατηγορεί την Κίνα για την στρατηγική της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς την περασμένη εβδομάδα μια γερμανική υπηρεσία, σε δική της έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Der Spiegel, κατηγόρησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι άσκησε ο ίδιος προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, στις 21 Ιανουαρίου -εννέα ημέρες προτού ο ΠΟΥ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στο Newsweek, ο ΠΟΥ αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του Σι, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει τους ισχυρισμούς για την προσπάθεια της Κίνας να καθυστερήσει την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.