Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, εντός του 2023, θα εισέλθουν εκ νέου σε περιβάλλον ύφεσης, προχωρά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια και τα περιθώρια περαιτέρω παρεμβάσεων, σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται τόσοι έλεγχοι στην αγορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα σουπερ μάρκετ και στο χονδρεμπόριο.

1

Ενώ, υποστηρίζει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» που από κάποιους χλευάστηκε, αποδεικνύεται πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού ποσοστού του καταναλωτικού κοινού.

Ο Βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ εξηγεί πως η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη βελτίωση στο επενδυτικό περιβάλλον τον τελευταίο χρόνο και πως κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών «κολοσσών» με παγκόσμιο αποτύπωμα. Αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται πιο αποτελεσματικά η εγχώρια παραγόμενη έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία με τους πυλώνες της Εθνικής Άμυνας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο αρμόδιος για θέματα Έρευνας, Καινοτομία και Τεχνολογίας Υφυπουργός στη συνέντευξή του αναφέρεται εκτενώς και στα υπόλοιπα προγράμματα που «τρέχουν» στους τομείς εποπτείας του, στα μέχρι τώρα αποτελέσματα και κυρίως στις προοπτικές που διανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ακολουθεί η συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη

–Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε ο νέος προϋπολογισμός. Είναι σαφές ότι καταγράφονται θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, ενδεχομένως μεγαλύτερης και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει και τους κινδύνους. Ποιος κατά τη γνώμη σας, είναι ο μεγαλύτερος; Οι τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός, η επιβάρυνση από το κόστος δανεισμού για τις επενδύσεις και την κατανάλωση, πιθανά μικρότερα έσοδα στον Τουρισμό; Και ποιο θα είναι το Plan B της Κυβέρνησης;

Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς βρίσκεται ήδη στη Βουλή και η ανάγκη ελέγχου και καλής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών είναι εξαιρετικά επίκαιρη, πόσο μάλλον τώρα, στην εποχή μιας διεθνούς αναστάτωσης.

Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει έμπρακτα, ότι η κοινωνική φροντίδα αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές, ενώ τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου, μάς επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά, ενώ η χώρα παραμένει σταθερή σε μία προοδευτική τροχιά, παρά την παγκόσμια αναταραχή και προβλέπουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023.

Οι επενδύσεις αλλά και τα μεγάλα έργα, συνεχίζουν να καταγράφουν ρεκόρ, αποκλιμακώνοντας την ανεργία, η συνολική μείωση της οποίας αγγίζει πια τις 6 μονάδες. Έχουμε καταφέρει, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, να μειώνουμε τους φόρους και ταυτόχρονα να αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο. Το δημόσιο χρέος υποχώρησε κατά σχεδόν 50 μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια. Η Ελλάδα είναι η χώρα με την γρηγορότερη αποκλιμάκωση δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Μια χώρα η οποία είναι πια εκτός εποπτείας και το 2023 θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Προφανώς η κατάσταση δεν είναι εύκολη, ο πληθωρισμός επηρεάζει το εισόδημα των νοικοκυριών, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία αντιστέκεται. Στον φετινό προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως μεταξύ άλλων, η οριστική και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση των συντάξεων και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, τρίτη στη σειρά, η οποία θα έρθει τον Μάιο.

Τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προφανώς και θα συνεχίζονται για όσο διαρκεί η κρίση. Έχουμε προϋπολογίσει παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και έχουμε ακόμα και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες.

Τέλος, αυξάνουμε και άλλο τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης και προβλέπουμε φυσικά πάντα και πρόσθετες ενισχύσεις, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους, ώστε να αμυνθούν στο αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών.

Τα παραπάνω δεν αλλάζουν το γεγονός πως οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία διαταράσσουν την παγκόσμια οικονομία, η οποία επιβραδύνεται. Πολλές χώρες της Ευρώπης θα δουν ύφεση το 2023, όμως εμείς δεν θα είμαστε ανάμεσα σε αυτές.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας

–Τι απαντάτε στους πολίτες- και στην εκλογική σας περιφέρεια- αλλά και στην αντιπολίτευση, για το θέμα της ακρίβειας, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην κορυφή των βασικών προβλημάτων της κοινωνίας; Έχει εξαντλήσει η Κυβέρνηση τα περιθώρια παρέμβασης, κυρίως στο επίπεδο των ελέγχων στις τιμές, αλλά και στις διαδικασίες που τις διογκώνουν πριν τα προϊόντα φτάσουν στο ράφι;

Είναι γεγονός πως αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη εισαγόμενη κρίση ακρίβειας, όχι μόνο εμείς, αλλά όλες οι χώρες του κόσμου και ειδικότερα οι ευρωπαϊκές. Η Κυβέρνηση έχει απλώσει ένα συνολικό δίχτυ προστασίας, με παρεμβάσεις που βοηθούν ώστε να οι επιπτώσεις να μην είναι τόσο έντονες. Ένα πρόγραμμα δισεκατομμυρίων που αφορά όλους τους συμπολίτες μας και κυρίως τους πιο αδύναμους. Για παράδειγμα, η στήριξη στο ρεύμα ή ο έξυπνος μηχανισμός που ανακυκλώνει τα υπερκέρδη των παραγωγών. Δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα ο οποίος να μη βλέπει στον λογαριασμό του τι θα πλήρωνε εάν δεν υπήρχε αυτή η κρατική παρέμβαση. Καταφέραμε και κρατήσαμε τους λογαριασμούς του ρεύματος σε λογικά επίπεδα.

Όσον αφορά την αισχροκέρδεια, θα ήθελα να επισημάνω πως είναι η πρώτη φορά που γίνονται τόσοι έλεγχοι στην αγορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα σουπερ μάρκετ και στο χονδρεμπόριο. Ακόμα όμως και το «καλάθι του νοικοκυριού» που από κάποιους χλευάστηκε αποδεικνύεται πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού ποσοστού του καταναλωτικού κοινού. Παράλληλα, αυξάνουμε σημαντικά το επίδομα θέρμανσης, ενώ αυξάνονται και οι συντάξεις κατά 7,5% για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές, κανένας εθνικός προϋπολογισμός, κανένας μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών, δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η λύση για να είναι επαρκής θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, όπως έγινε με την πανδημία.

Όπως έχουμε τονίσει και αποδείξει, οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς και τα μέτρα θα διευρύνονται και επεκτείνονται για όσο διαρκέσει αυτή η κρίση.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας

 –Σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έκθεση, η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη βελτίωση στο επενδυτικό –επιχειρηματικό περιβάλλον. Ποιες συγκεκριμένες πολιτικές οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα; Και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για μια περαιτέρω βελτίωση; 

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επενδυτικό περιβάλλον το τελευταίο χρόνο. Τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των αγορών και εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα όπως οι  Microsoft, Google, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon Web Services, TeamViewer κ.ά. βρίσκονται ήδη εδώ πραγματοποιώντας επενδύσεις. Όπως σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που καινοτομούν για το 2022. Αυτό αποδεικνύει όχι μόνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μια ψήφο εμπιστοσύνης στο ταλαντούχο επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό που διαθέτουμε.

Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά και η πρωτοβουλία μας να αυξήσουμε σημαντικά τις υπερεκπτώσεις των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης από το 130% στο 200%, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στο R&D, αλλά και για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας από το εξωτερικό. Αυτές οι επενδύσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές διότι δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν στην αντιστροφή του brain drain, καθώς νέοι ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες που είχαν αναζητήσει επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, έχουν πλέον την δυνατότητα να κυνηγήσουν τα όνειρα τους εντός της Ελλάδος.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας

–Μια από τις κορυφαίες προεκλογικές σας προτεραιότητες ήταν η ενίσχυση των επενδύσεων στην Έρευνα & την Ανάπτυξη. Τι έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της έμπρακτης αντιστροφής αυτής της τάσης; Υπάρχουν αποτελέσματα;

Την προηγούμενη χρονιά πετύχαμε την μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 18%, που έχει καταγραφεί στη χώρα μας στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες για Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν το 2020 σε 1,51%, έναντι του 1,28% του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Οι βλέψεις μας πλέον στρέφονται στην εξέλιξη της έρευνας σε καινοτομία, στην διασύνδεση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας, καθώς και στην επιπλέον χρηματοδότηση της Έρευνας.

Εκτός από τα φορολογικά κίνητρα που ανέφερα προχωρήσαμε σε σημαντικές δράσεις ΕΣΠΑ για την προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, με την δημιουργία των Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (Innovation Clusters) των Κέντρων Ικανοτήτων (Competence Centres) και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Offices), ενώ έχουμε ανακοινώσει και το νέο κύκλο του Ερευνώ-Καινοτομώ ύψους 300 εκ. Ευρώ.

Επίσης, ιδρύσαμε το Elevate Greece, το εθνικό μητρώο των  νεοφυών επιχειρήσεων που δίνει στην Πολιτεία την δυνατότητα να παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα και οικονομικά οφέλη σε νέους επιχειρηματίες, όπως φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors), προαίρεση μετοχών (stock options) και παροχή ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Προκειμένου να διεκδικήσουμε όμως πρωταγωνιστικό ρόλο στην καινοτομία στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, δρομολογήσαμε επενδύσεις για την δημιουργία δύο φυσικών χώρων καινοτομίας, ανάλογους με αυτούς που διαθέτουν σύγχρονες πόλεις του εξωτερικού. Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική στη ΧΡΩΠΕΙ και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς – ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενούν ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα R&D εταιρειών και βιομηχανιών, που θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Πρόκειται για δύο έργα-πρότυπα για τα ελληνικά δεδομένα που ανοίγουν τον δρόμο για χιλιάδες νέες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες υπογράψαμε σύμβαση με την ΕΤΕπ για την αναβάθμιση έξι Ερευνητικών Κέντρων της χώρας (ΕΙΕ, ΕΚΕΤΑ, Αθηνά, Φλέμινγκ, ΙΙΒΕΑΑ και ΙΤΕ). Πέραν, όμως, από την βελτίωση των υποδομών τους, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ αναμένεται να αποφέρει και νέες – περισσότερες από 700 – θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, 525 εκ των οποίων απευθύνονται σε ερευνητικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας

— Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχετε υλοποιήσει στην κατεύθυνση της σύνδεσης της Έρευνας και της Καινοτομίας με τη Βιομηχανία και την Άμυνα; Με δεδομένη την πρωτοπορία του Ισραήλ παγκοσμίως, υπάρχουν καλές πρακτικές που έχουμε υιοθετήσει και ποιες;

Ένας βασικός στόχος που έχουμε θέσει ως Πολιτεία ήταν να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την εγχώρια παραγόμενη έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία με τους πυλώνες της Εθνικής Άμυνας/Ασφάλειας και της Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα «ΘΩΡΑΞ» αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος νέας γενιάς, για την λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Με το πρωτοποριακό αυτό σύστημα, τα θεσμικά όργανα θα λαμβάνουν αποφάσεις με τάχιστη απόκριση, για κρίσιμα θέματα, από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι την υπερπτήσεις αεροσκαφών, UAV.

Στόχος είναι η ταχεία και άμεση λήψη απόφασης σε κυβερνητικό επίπεδο, με δυνατότητα ευέλικτης αναπροσαρμογής στις αναφυόμενες καταστάσεις. Πολλές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογικής στάθμης και Ερευνητικά Κέντρα θα συνεργαστούν για να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορίας, που «συνθέτει» συνεργατικές υποδομές διαφορετικών τύπων και μορφών. Το σύστημα προορίζεται να συγκεντρώνει καινοτομίες σχετικά με την μείωση του κόστους των ανθρώπινων υπηρεσιών στο ελάχιστο και την διασφάλιση των πόρων του κράτους.

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη επιστημονική λύση, που αποτελεί την πρώτη ελληνικής σχεδίασης πλατφόρμα anti-drone και βασίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα. Οι επιστήμονες του ΕΚΕΤΑ βασίστηκαν σε μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωμάτωσαν αισθητήρες διαφόρων τύπων, προκειμένου να υλοποιήσουν την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.

Το σύστημα, μάλιστα, συμμετείχε στον διαγωνισμό δεδομένων (data challenge), στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου πάνω στα Στρατιωτικά Συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ και διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021 και το σύστημα του ΕΚΕΤΑ απέσπασε την 1η θέση.

Το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στη φάση της τελειοποίησης του anti-drone συστήματος ως προς τους διαφορετικούς αισθητήρες που αξιοποιούνται (ραντάρ, θερμικές και οπτικές κάμερες, μικρόφωνα, ανιχνευτές ραδιοκυμάτων) και τους αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί, με την ερευνητική ομάδα να είναι έτοιμη να περάσει και στο στάδιο των τελικών δοκιμών του σε πραγματικές συνθήκες.

Παρατηρούμε σήμερα την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και των αλγορίθμων στον πυλώνα της άμυνας/ασφάλειας. Εκτός από το ΕΚΕΤΑ, υπάρχουν και άλλα Ερευνητικά Κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις που ήδη αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπως τα drone, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων, λύνοντας σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας και σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

 –Πως μπορεί να ενισχύσει την Έρευνα και την Ανάπτυξη το Ταμείο Ανάκαμψης; Οι πόροι του αξιοποιούνται πλήρως; Υπάρχουν δικλείδες διαφάνειας στη διάθεση των πόρων του; Τι απαντάτε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης;

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στην έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, με την χρηματοδότησή του να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό θα αξιοποιηθούν για την δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων που λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΓΓΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης αφορά 14 ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, καθώς επίσης και επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα ανά την χώρα.

Σημαντική θα είναι επίσης και η χρηματοδότηση 13 έργων που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα EIC του HORIZON 2020 και έλαβαν τη «Σφραγίδα Αριστείας», με ποσοστό έως 70% της συνολικής αξίας, προκειμένου να ενισχυθούν κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, χρηματοδοτούμε κατά 25 εκατ. ευρώ επιπλέον τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», το οποίο χρηματοδοτεί 36 προτάσεις συνεργατικών έργων για R&D, μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων στους οκτώ τομείς της Εθνικής Στρατηγικής ‘Έξυπνης Εξειδίκευσης, που αξιολογήθηκαν με πολύ υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο «αριστείας».

Όσον αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο τρόπος αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθορισμένος από την ιδρυτική πράξη του ίδιου του Ταμείου. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των εκταμιεύσεων, έχοντας υποβάλλει ένα συνεκτικό σχέδιο, τα οφέλη του οποίου αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας

 –Στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχούν οι εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Πέρα από τις θεσμικές παρεμβάσεις, υπάρχει κάτι επιπλέον το οποίο θα μπορούσε να προστεθεί στην κυβερνητική φαρέτρα, ώστε να γίνει πράξη το «όλα στο φως», που από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Είναι, πλέον, μόνο δουλειά της Δικαιοσύνης να ολοκληρώσει το έργο της και των άμεσα θιγόμενων να προσφύγουν σε αυτή ή υπάρχουν και άλλες πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τον Πρωθυπουργό;

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκαν για την ουσία του ζητήματος. Αναγνωρίσαμε όλες τις παθογένειες. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα προβούμε σε θεσμικές ρυθμίσεις και έγινε ο καταλογισμός πολιτικών ευθυνών. Υπάρχει σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία. Όλες οι αρμόδιες Αρχές συνδράμουν στη Δικαιοσύνη. Την Κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό, όπως και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα και κρίσεις που ενέσκηψαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας μας, την ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα, όχι οι εντυπώσεις και η επιχειρούμενη εργαλειοποίηση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η Ελλάδα, καθίσταται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, όπου στην ουσία θα υπάρχει καθολική απαγόρευση στην Επικράτειά της παραγωγής, κατοχής, εμπορίας, χρήσης των κακόβουλων λογισμικών.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Καραμανλής στο mononews: Βλέπουμε εργοτάξια σε όλη την Ελλάδα – Θα εντυπωσιαστούμε με το τίμημα της Αττικής Οδού