ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε Κτηματολόγιο σε λειτουργία σε ποσοστό πολύ κοντά στο 100%. Αυτό σημαίνει εκσυγχρονισμός, ψηφιακές λειτουργίες και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών τονίζει μέσω της συνέντευξής του στο Mononews ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος.
Παράλληλα, επισημαίνει πως σε κάποιες κτηματογραφήσεις σε περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Θεσπρωτία, οι οποίες ξεκίνησαν πολύ αργά λόγω δικαστικών προσφυγών, μόλις στα τέλη του 2022, πιθανώς να παρουσιάσουν μικρή ολιγόμηνη καθυστέρηση.
Ο Χρήστος Μπουκώρος υποστηρίζει πως, παρά τις 350.000 εκκρεμοτήτες από το παλιό σύστημα των υποθηκοφυλακείων τρέχουν οι διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί ο βραχνάς των εκκρεμοτήτων. «Αυτή την ώρα, υπογράφονται συμβάσεις με τους περισσότερους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και τις αμέσως επόμενες ημέρες έρχεται η υπογραφή της σύμβασης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε εκατοντάδες δικηγόροι και μηχανικοί σε ολόκληρη τη χώρα να μπουν στη μάχη της αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων» αναφέρει περιγράφοντας το σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες αυτές.
Μάλιστα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει πως δεν δημιουργούνται εμπόδια στις μεταβάσεις ακινήτων αφού έχουν δοθεί οι ανάλογες κατευθύνσεις στα κτηματολογικά γραφεία, ώστε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με μεταβιβάσεις ακινήτων, λήψεις στεγαστικών δανείων κ.λπ. να επισπεύδονται.
Τέλος ο Χρήστος Μπουκώρος αναφέρεται και στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τα ακίνητα, Pricemap που ξεκινάει μέσα στον Μάιο.
Με την πλατφόρμα PriceMap, δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις πραγματικές τιμές συναλλαγών ακινήτων, όπως αυτές πλέον καταγράφονται σε κάθε συναλλαγή στο Κτηματολόγιο και την ΑΑΔΕ τονίζει. Και προσθέτει πως αυτό σημαίνει ότι κάθε ενδιαφερόμενος – είτε αγοραστής, είτε πωλητής – θα μπορεί να έχει μια αξιόπιστη και ρεαλιστική εκτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων που τον ενδιαφέρουν.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη
Εχετε στόχο την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μέχρι το τέλος του 2025. Είναι ένας εφικτός στόχος;
Σήμερα η χώρα διαθέτει κτηματολόγιο σε λειτουργία στο 60% περίπου. Το έργο της κτηματογράφησης, που θυμίζω ότι ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια, σήμερα προχωράει κανονικά και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα φτάσουμε στο 100%. Κάποιες κτηματογραφήσεις σε περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Θεσπρωτία, οι οποίες ξεκίνησαν πολύ αργά λόγω δικαστικών προσφυγών, μόλις στα τέλη του 2022, πιθανώς να παρουσιάσουν μικρή ολιγόμηνη καθυστέρηση. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, όμως, προκειμένου και αυτές να ολοκληρωθούν.
Εκτιμώ ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε Κτηματολόγιο σε λειτουργία σε ποσοστό πολύ κοντά στο 100%. Αυτό σημαίνει εκσυγχρονισμός, ψηφιακές λειτουργίες και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το παλιό σύστημα υποθηκοφυλακείων άφησε πίσω περίπου 350.000 εκκρεμείς υποθέσεις. Μπορούν αυτές να αντιμετωπιστούν εντός του έτους;
Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δικαιώθηκε η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να περάσει η αρμοδιότητα του Κτηματολογίου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Απόδειξη είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί. Πρόοδος, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω την προσφορά του προκατόχου μου Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Δεν είναι προσωπική μου άποψη, μιλούν οι αριθμοί. Ανέλαβε το Κτηματολόγιο στο 38% και το παρέδωσε στο 59% σε ψηφιακή λειτουργία. Επίσης, δημιούργησε ψηφιακά εργαλεία, τα οποία σήμερα μάς διευκολύνουν στην επιτάχυνση του έργου και μαζί με τα υπόλοιπα που έρχονται ευελπιστούμε στην ολοκλήρωση.
Επιπλέον, η γενναία απόφαση της κυβέρνησης για την ταχεία κατάργηση των υποθηκοφυλακείων έχει εξαφανίσει τις θλιβερές εικόνες του παρελθόντος που προκαλούσαν οι ένχαρτες διαδικασίες, με τις ουρές των πολιτών από τα ξημερώματα και όλη την παθογένεια που δημιουργούσε η αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη με τρόπο διαφανή και γρήγορο.
Στα σημερινά Κτηματολογικά Γραφεία, οι εικόνες του χαρτοβασιλείου και της ατελείωτης αναμονής των πολιτών από τα χαράματα έχουν εκλείψει. Βεβαίως, η βαριά κληρονομιά των 350.000 εκκρεμοτήτων από τα υποθηκοφυλακεία και παρά το γεγονός ότι το 95% των συναλλαγών διεκπεραιώνονται ψηφιακά, ορθώνεται ως εμπόδιο στην άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Όμως, μαζί με τον φορέα λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες νέες αποφάσεις και επιταχύνουμε την υλοποίηση παλαιότερων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο βραχνάς των εκκρεμοτήτων.
Αυτή την ώρα, υπογράφονται συμβάσεις με τους περισσότερους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και τις αμέσως επόμενες ημέρες έρχεται η υπογραφή της σύμβασης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε εκατοντάδες δικηγόροι και μηχανικοί σε ολόκληρη τη χώρα να μπουν στη μάχη της αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων. Νομικές εισηγήσεις από τους δικηγόρους, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση αποφάσεων και οι αναγκαίες χωρικές μεταβολές με την ευθύνη των πιστοποιημένων μηχανικών θα φέρουν το Κτηματολόγιο στη νέα εποχή χωρίς τα βάρη του παρελθόντος. Πολύ σπουδαίο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα διαδραματίσει και το σύνολο των εργαζομένων του Κτηματολογίου.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην επισημάνω τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι συμβολαιογράφοι της χώρας, οι οποίοι, όπως πληροφορούμαι, το επόμενο χρονικό διάστημα θα μας εκπλήξουν ευχάριστα με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων.
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων;
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας θυμίσω ότι πέρυσι τέτοιο καιρό στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών είχαν συσσωρευθεί από το παλιό υποθηκοφυλακείο 56.000 εκκρεμότητες. Σήμερα οι εκκρεμότητες στο συγκεκριμένο Γραφείο είναι μόλις 5.000, που είτε είναι πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, είτε υπάρχει έλλειψη δικαιολογητικών. Οι πολίτες πλέον εξυπηρετούνται στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών στο σύνολό τους, πλην ενός πολύ μικρού ποσοστού που έχει να κάνει με χωρικές μεταβολές, με ψηφιακές διαδικασίες και σε πολύ ικανοποιητικό χρόνο λίγων ημερών.
Κατά τον ίδιο τρόπο, αλλά με περισσότερες δυνάμεις και μέσα, θα εργαστούμε και σε άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη με 59.000 υποθέσεις, στη Ρόδο με περίπου 40.000 υποθέσεις, στην Κατερίνη με 19.000 εκκρεμότητες, στην Καβάλα και στον Βόλο με περίπου 6.000 εκκρεμότητες σε κάθε Γραφείο.
Όπως προανέφερα, οι εργαζόμενοι του Κτηματολογίου, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί στέλνουν σαφές μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι τους επόμενους μήνες να δώσουν τη μάχη των εκκρεμοτήτων. Αλλωστε, δικαιούνται οι πολίτες ένα Κτηματολόγιο σύγχρονο και ψηφιακό, το οποίο βάσιμα φιλοδοξεί –μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών- να μη μοιάζει σε λειτουργία και εξυπηρέτηση με καμία άλλη δημόσια υπηρεσία.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες δημιουργούν πρόβλημα στην κτηματαγορά; Διογκώνουν το στεγαστικό πρόβλημα;
Εχουμε θεσπίσει όλες εκείνες τις διαδικασίες, ώστε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με μεταβιβάσεις ακινήτων, λήψεις στεγαστικών δανείων κ.λπ. να επισπεύδονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία. Εχουν δοθεί οι ανάλογες κατευθύνσεις για να επισπεύδονται τέτοιες υποθέσεις.
Για παράδειγμα, αν επιλεγεί για μια πράξη η πλατφόρμα akinita.gov.gr, το ανάλογο πιστοποιητικό εκδίδεται σε μία ημέρα. Επιπλέον, για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» το Κτηματολόγιο έχει αποκτήσει διαλειτουργικότητα με τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος, που είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, και έτσι οι διαδικασίες ολοκληρώνονται σε λίγες ημέρες.
Είναι λογικό όταν ο πολίτης ακούει για 350.000 εκκρεμότητες σε ακίνητα, να το συνδέει με τη στεγαστική κρίση. Ο φορέας του Κτηματολογίου, όμως, έχει λάβει όλα τα μέτρα και έχει θεσπίσει τις διαδικασίες για να μην τροφοδοτεί ένα σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα, όπως το συγκεκριμένο.
Η ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων πότε θα ολοκληρωθεί;
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης της χώρας. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση 600 εκατομμυρίων σελίδων των πρώην υποθηκοφυλακείων. Είμαι σε θέση να σας πω ότι βρισκόμαστε μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα και είναι βάσιμη η εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, με αυτονόητα οφέλη για την ολοκληρωμένη ψηφιακή λειτουργία του Κτηματολογίου.
Ηδη 140 υποθηκοφυλακεία είναι ψηφιοποιημένα και διαθέσιμα στους δικηγόρους για έρευνα εξ αποστάσεως μέσω του archive.ktimatologio.gr. Απομένει η ψηφιοποίηση άλλων 152 υποθηκοφυλακείων και ήδη έχουν σαρωθεί 340 εκατομμύρια σελίδες.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η πλατφόρμα PriceMap. Θα βοηθήσει στη διόρθωση της εικόνας σχετικά με τις τιμές των ακινήτων αυτό το νέο εργαλείο;
Μέχρι σήμερα, οι αγοραπωλησίες ακινήτων βασίζονταν κυρίως σε αγγελίες, οι οποίες συχνά δεν αποτύπωναν με ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.
Με την πλατφόρμα PriceMap, δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις πραγματικές τιμές συναλλαγών ακινήτων, όπως αυτές πλέον καταγράφονται σε κάθε συναλλαγή στο Κτηματολόγιο και την ΑΑΔΕ.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε ενδιαφερόμενος – είτε αγοραστής, είτε πωλητής – θα μπορεί να έχει μια αξιόπιστη και ρεαλιστική εκτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων που τον ενδιαφέρουν.
Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων, καθώς η πλατφόρμα επιτρέπει την προβολή ανωνυμοποιημένωνδεδομένων προηγούμενων συναλλαγών, ανά περιοχή και χρονική περίοδο.
Με το PriceMap, ενισχύουμε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της αγοράς, παρέχοντας στους πολίτες ένα ισχυρό εργαλείο για την ορθότερη λήψη αποφάσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
