Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, η Ελλάδα όχι

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής για τα αναπτυξιακά θέματα της Θράκης.

Χουσεϊν Ζειμπέκ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής για τα αναπτυξιακά θέματα της Θράκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχεται από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος όπως η Τουρκία, επιχειρώντας να θίξει το ζήτημα της ταυτόχρονης λειτουργίας του επίσημου μουφτή και του ψευδομουφτή στην Ξάνθη.

Όπως ανέφερε, «γίνεται αλαλούμ με τους δύο μουφτήδες. Λέμε κατάργηση της Σαρίας. Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Εδώ (στην Ελλάδα) έχει επίσημη θρησκεία, δεν είναι κοσμικό κράτος. Έχω φοιτήσει στην Τουρκία και ξέρω…».

Η τοποθέτηση του κ. Ζεϊμπέκ προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της  Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του Ευριπίδη Στυλιανίδη οι οποίοι χαρακτήρισαν απαράδεκτη την στάση του βουλευτή.

«Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος είναι τραγικός. Υπάρχει κρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξαρτησία. Υπάρχει ισχυρή θρησκευτική και κοσμική παράδοση» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσε να δικαιολογήσει τον βουλευτή του κόμματός της λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Προφανώς ο κ. Ζεϊμπέκ άλλο ήθελε να πει».

«Ήταν απολύτως δεδομένο ότι εκεί θα καταλήγαμε. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως σε τέτοιου είδους θέματα που χειρίζεται η αρμόδια Πολιτεία, η Βουλή να μην επιχειρήσει διαβήματα που θα προκαλέσουν διχασμό», ανέφερε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και συμπήρωσε; «Στέκομαστε πάνω απ’ όλα αυτά, όπως στάθηκαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Διευκρινήσεις από τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση ενός τμήματος της ομιλίας του.

«Συνέκρινα καθ’ υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας-Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος» σημείωσε ο κ Ζεϊμπέκ.

«Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού Πολιτείας και Εκκλησίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Προεδρικό Μέγαρο

Κικίλιας: Για πρώτη φορά έναρξη κρουαζιέρας από τον Μάρτιο