Ως μια μεταρρύθμιση υπέρ του περιβάλλοντος, της ιδιοκτησίας και της ανάπτυξης περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης το νομοσχέδιο για τον “Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας”, η επεξεργασία του οποίου άρχισε σήμερα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Είναι ένα νομοσχέδιο με “πράσινο χρώμα” που ωθεί την ανάπτυξη, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι, σε όλο τον κόσμο, σε υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές δεν γίνονται επενδύσεις, ενώ, σε περιοχές με άναρχη ανάπτυξη πέφτει η αξία ιδιοκτησίας. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε την άναρχη ανάπτυξη, αλλά πρέπει να βάλουμε φρένο στο χάος και το οικιστικό μπάχαλο είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: σήμερα υπάρχει ένας “στενός κορσές” γραφειοκρατίας που δεν επιτρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις όσο γρήγορα θα έπρεπε, μη επιτρέποντας να εξυπηρετηθούν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα ιδιοκτητών και επενδυτών.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είπε – μεταξύ άλλων – ότι οι διαδικασίες γίνονται πιο ευέλικτες, ότι δίνονται κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα με τη μείωση του συντελεστή δόμησης στις μεμονωμένες βιομηχανίες κατά 30% αλλά με αύξηση του στα οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, ότι ενεργοποιείται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης “σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας”, ότι δημιουργείται νέος οικοδομικός κανονισμός “με πιο φιλικές τις διαδικασίες για μηχανικούς και πολίτες”, ότι δίδεται μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, και ότι περιλαμβάνει διατάξεις που διευκολύνουν την προσβασιμότητα στα ΑμεΑ.

Για την εκτός σχεδίου δόμηση, είπε ότι ουδείς αιφνιδιάζεται, και ότι για τα κάτω των 4 στρεμμάτων δίδεται μεταβατική περίοδος 6 ετών.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για ταχύτερη προώθηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, είπε ότι “σε Πάρο, Σίφνο και Σέριφο” που ήδη έχουν σχέδια, όχι μόνο συνεχίζεται η οικιστική ανάπτυξη αλλά γίνεται με κανόνες και τάξη: “Δεν πιστεύω κάποιος να είναι υπέρ του μπάχαλου..[..] Η παρέμβασή μας, είναι κοινής λογικής, δεν αιφνιδιάζει τους ιδιοκτήτες και παίρνει υπόψη το περιβάλλον και την προστασία της ιδιοκτησίας” είπε ο κ. Χατζηδάκης. Όσο για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, είπε ότι το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάπτυξης που έχει τριετή διάρκεια.

“Δεν γίνεται να μας έχουν ξεπεράσει και οι γειτονικές βαλκανικές χώρες στο θέμα των πολεοδομικών σχεδίων” είπε ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνοντας ότι το έργο “θα ξεκινήσει από περιοχές με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για οικιστική ανάπτυξη όπως οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια και τουριστικές περιοχές”.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης, και απαντώντας στον κ. Φάμελλο για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5, είπε ότι με το νομοσχέδιο ρυθμίζουμε περιπτώσεις κληρονόμων που δεν γνώριζαν ότι το οίκημα ανήκει στην κατηγορία αυτή, όπως δεν το γνώριζαν και οι τράπεζες όταν προχωρούσαν σε πλειστηριασμό. “Όπως ρυθμίζουμε το ζήτημα με τις κληρονομιές ρυθμίζουμε και αυτό (των τραπεζών). Είναι πολύ ατυχής η αντιπολίτευση που μας ασκείται” είπε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή άνοιξε με αντιπαραθέσεις αντιπολίτευσης-κυβέρνησης για τη διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου και ενδεχόμενων τροπολογιών.

Το νομοσχέδιο φτάνει στη Βουλή μετά από πολύμηνη διαβούλευση και η διαδικασία συζήτησής του στη Βουλή αποφασίστηκε ομοφώνως στη διάσκεψη των προέδρων είπε ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας στις ενστάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για κατάθεση νομοσχεδίων που δεν σχετίζονται με την πανδημία. Στην ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου “αν προτίθεστε να φέρετε τροπολογίες για τον ΕΛΑΠΕ εκ των υστέρων, και μετά την ακρόαση φορέων, να μας το πείτε από τώρα να αποχωρήσουμε”, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση πάντα ενημερώνει τη Βουλή για το περιεχόμενο των τροπολογιών πριν τις καταθέσει, ενώ για την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι “είτε φύγετε είτε μείνετε θα είστε το ίδιο αναξιόπιστοι και οπισθοδρομικοί”. Έντονη ήταν επίσης η αντίδρασή του στον κ. Φάμελλο που είπε ότι ο υπουργός είναι καλός στην επικοινωνία αλλά μεγάλος ψεύτης. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αποτελούν παράσημο οι κατηγορίες του. “Έχουν πολύ θράσος για να χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη εκείνοι που έχουν πάρει το παγκόσμιο ρεκόρ στα ψέματα. Οι μεγαλύτεροι Πινόκιο της υφηλίου”.

Στην εισήγησή του, ο Σ. Φάμελλος είπε ότι αντί να νομοθετούμε για τη μείωση του ρεύματος “φέρνουμε νομοσχέδια για την εξυπηρέτηση κολλητών και τραπεζών”. Όπως είπε, ο πολίτης δεν μπορεί να τακτοποιήσει το ακίνητό του, κατηγορίας 5, επειδή η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που άφησε “κληρονομιά” ο ΣΥΡΙΖΑ, “όμως η τράπεζα μπορεί να μου το κατασχέσει και να το τακτοποιήσει και να ανεβάσει την αξία του και να το δώσει σε φαντς ή να το ρευστοποιήσει”.

Ο κ. Φάμελλος αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση. “Είναι ρύθμιση ο περιορισμός 10% στα “τεσσάρια” ή η αύξηση της δόμησης στις τουριστικές εγκαταστάσεις ή τα χατίρια στις τράπεζες και το “Ελληνικό”; [..] Το μόνο που πάτε να κάνετε είναι να δημιουργείτε συνθήκες εκβιασμού στους μικρούς και πολύ μικρούς ιδιοκτήτες” είπε ο κ. Φάμελλος.

Το νομοσχέδιο έχει δομικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που δόθηκε στη διαβούλευση είπε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Αρβανιτίδης. Σημείωσε ότι παρά τα θετικά του, έχει ένα “πράσινο περιτύλιγμα” με επιλογές υπέρ των λίγων, ενώ επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματός του σε επόμενες συνεδριάσεις.

Κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι εάν ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός γίνεται για το κεφάλαιο ή για τις λαϊκές ανάγκες είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου. Έκανε λόγο για συνέχιση της πολιτικής συγκεντροποίησης της γης σε λιγότερα χέρια, και τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι “κομμένο και ραμμένο” σε βάρος δασών και θαλασσών.

Η κυβέρνηση πατά στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και αντί νομοσχεδίων, καταθέτει μνημόνια “όπως τα στέλνει η τρόικα”, είπε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος. Κάλεσε επίσης τον υπουργό να αφαιρέσει τα άρθρα για την “εκτός σχεδίου” δόμηση διότι είναι “φωτογραφικά” υπέρ μεγάλων ομίλων και απαξιώνουν την περιουσία των πολιτών.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης είπε ότι το νομοσχέδιο αυξάνει τους συντελεστές δόμησης στα τουριστικά χωριά κατά 25%, επιτρέπει στα ξενοδοχεία να χτίζουν στα 4 στρέμματα (από 8) και στα μεικτά καταλύματα στα 50 στρέμματα (από 250). Όσο για την απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, είπε ότι η 6ετής παράταση οδηγεί τους ιδιοκτήτες να χτίσουν τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ρυθμίσεις για τα ψηλά κτήρια στο πολεοδομικό νομοσχέδιο – Δεν μετρούν στον συντελεστή δόμησης σειρά από βοηθητικές εγκαταστάσεις

Πολεοδομικό Νομοσχέδιο: Μεταρρύθμιση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τις επενδύσεις και την στήριξη της ιδιοκτησίας

Κοινωνικό «πακέτο» ύψους €107 εκατ. για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές την περίοδο 2021-2022

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση