Για «ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή της Μεσογείου», έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη σημερινή μονογραφή του καταστατικού του «East Med Gas Forum», κατά την 3η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμφώνησαν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων», τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Χατζηδάκης. Επεσήμανε, επίσης, πως «όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, μίλησε για «έναν ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της περιοχής μας που μας κάνει να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας».

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι «με τη μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής».

«Το Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής», προσέθεσε με τη σειρά του και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς. Η επόμενη Υπουργική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Έντονο ενδιαφέρον της Γαλλίας και των ΗΠΑ για το East Med Gas Forum

Τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), ζήτησε επισήμως η Γαλλία. Το αίτημα αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στο Κάιρο.

Το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Παράλληλα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Υπουργική αυτή Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει ως μόνιμος παρατηρητής.

Τέλος, στην ατζέντα των συζητήσεων προστίθενται και οι τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή και Ιταλία.