Νέο επεισόδιο στην κόντρα Άγκυρας Βερολίνου. Η απόφαση της γερμανικής βουλής προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με την Άγκυρα καθώς η Τουρκία αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βερολίνο, ως αντίποινα στη Γερμανία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η γερμανική βουλή υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που αναγνωρίζει επισήμως τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 ως γενοκτονία, αγνοώντας πλήρως τις έντονες αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan – σε μια περίοδο μάλιστα που η Τουρκία παίζει εξέχοντα ρόλο στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος απουσίαζαν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Η μεν καγκελάριος βρισκόταν σε ένα επιστημονικό συνέδριο και ο δε υπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αργεντινή. Η απουσία τους αυτή επικρίθηκε έντονα.
Οι Γερμανοί βουλευτές αναγνωρίζοντας την αρμενική γενοκτονία ακολουθούν τα βήματα άλλων χωρών όπως η Γαλλία και ο Καναδάς.
Η Τουρκία, βέβαια, μπορεί να παραδέχεται ότι πολλοί χριστιανοί Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις των Οθωμανών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι εκατοντάδες χιλιάδων σφαγιάστηκαν βάσει οργανωμένου σχεδίου με στόχο την εθνοκάθαρση και εξόντωση των Αρμενίων με διαταγή των οθωμανικών αρχών.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Αρμένιος πρόεδρος Serzh Sargsyan αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους μετανάστες είπε: “Έχω την αίσθηση ότι αυτή η συμφωνία είναι έτσι κι αλλιώς χτισμένη πάνω σε άμμο, και με έναν σύμμαχο σαν τη Τουρκία θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα”. Ο πρόεδρος της Αρμενίας είχε ζητήσει από τους Γερμανούς βουλευτές να μην ενδώσουν στις πιέσεις του Τούρκου προέδρου Erdoğan – ο οποίος χρησιμοποίησε και το ζήτημα του προσφυγικού ως μοχλό πίεσης σε πρόσφατη επικοινωνία του με την Γερμανίδα καγκελάριο – ότι θα πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, και να περάσουν το ψήφισμα.
Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα. Επικυρώθηκε με συντριπτική πλειοψηφία με ανάταση της χειρός – υπήρξε μία αποχή και μία ψήφος κατά.
Μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, η τουρκική πλευρά έκανε λόγο για σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις, δια στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Binali Yıldırım, αποκάλεσε το ψήφισμα αυτό “γελοίο” και ότι αυτό “το κείμενο δε σημαίνει τίποτα για μας (…) και συνιστά πραγματική δοκιμασία της φιλίας” μεταξύ των δύο χωρών. “Ορισμένες χώρες τις θεωρούμε φίλες, όταν δοκιμάζονται στην εσωτερική πολιτική, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή, το κείμενο αυτό είναι (χαρακτηριστικό) παράδειγμα” τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι “3,5 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία. Οι Γερμανοί φίλοι μας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουν μια τέτοια κοινότητα”.
Ακόμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως τη Γερμανία ότι προώθησε το εν λόγω ψήφισμα για να επιλύσει εσωτερικά της προβλήματα.
Έτσι, το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες εξελίσσεται σε ταυρομαχία Merkel – Erdoğan, καθώς εξαιτίας της στείρας στάσης της Άγκυρας, η καγκελάριος έχει πλέον στυλώσει τα πόδια και δεν δέχεται να κάνει ούτε πόντο πίσω από τα συμφωνηθέντα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
http://www.mononews.gr/merkel-erntogan-dialogos-kofon-gia-tin-apeleftherosi-tis-vizas/47795
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
http://www.mononews.gr/sto-egeo-pezete-to-pechnidi-gia-tin-evropi/49440